Dezinformări rețele sociale
Data postării: 10.10.2024
www.factual.ro
FALS | HPV nu poate fi tratat printr-un remediu „minune” de 10 secunde

Un video publicat pe Facebook promite un remediu „aproape instantaneu” împotriva papiloamelor. „Mai mult de 175 de mii de oameni obișnuiți și-au redus în mod natural simptomele de papilomavirus și și-au restabilit sănătatea prin practicarea unei practici nou descoperite timp de 10 secunde în fiecare dimineață”, susține naratorul. 

În spatele acestor afirmații ar fi presupusele cercetări ale oamenilor de știință de la Harvard, care „au descoperit recent o modalitate de a vă feri de acest virus”. De mai multe ori li se promite oamenilor că vor scăpa de paraziți, fără medicamente. 

În imagini, o persoană amestecă rostopască cu ulei și promovează „remediul” ca fiind soluția pentru papiloame, veruci genitale și virusul papiloma uman. 

Videoclipul utilizează o tehnică clasică de marketing înșelător, îndemnând utilizatorii să acceseze un articol „gratuit” prin apăsarea butonului „Urmărește” de pe Facebook. Această abordare are scopul de a crește engagement-ul paginii și de a atrage potențiali consumatori, exploatând vulnerabilitatea persoanelor care caută soluții rapide pentru probleme de sănătate.


HPV: virus, nu parazit

 

HPV reprezintă virusul papiloma uman. HPV este o infecție comună, cu transmitere sexuală, care, de obicei, nu prezintă simptome și dispare de la sine, dar poate provoca uneori boli grave, cum ar fi cancer de col uterin

Videoclipul publicat pe Facebook susține în mod eronat că virusul papiloma uman „are de-a face cu reproducerea paraziților care intră în corpul dumneavoastră”. În realitate, HPV este un virus, nu un parazit. Această confuzie indică o lipsă de înțelegere fundamentală a naturii infecției și confirmă că informațiile oferite sunt false și fără bază științifică. 


Remediul de 10 secunde descoperit de oamenii de știință de la Harvard, inexistent 

 

Afirmațiile din acest videoclip despre un tratament miraculos pentru HPV descoperit de oamenii de la Harvard nu sunt susținute de dovezi științifice. Nu există nicio metodă cunoscută de a „corecta complet” infecția cu HPV prin practici simple de 10 secunde.

În cele mai multe cazuri (9 din 10), HPV dispare de la sine în decurs de doi ani, fără probleme de sănătate. În contrast cu afirmațiile din video, în prezent, nu există un tratament pentru virusul în sine. Cu toate acestea, există tratamente pentru problemele de sănătate pe care HPV le poate cauza. 

Totodată, există mai multe măsuri pentru a reduce șansele de a fi infectat cu HPV și pentru a evita problemele de sănătate asociate. Vaccinarea este recomandată, deoarece vaccinul HPV este sigur și eficient, protejând împotriva bolilor, inclusiv a cancerelor. De asemenea, se recomandă screeningul de rutină pentru cancerul de col uterin, care poate preveni această afecțiune la femeile cu vârste între 21 și 65 de ani.


Tactici manipulative

 

Videoclipul analizat folosește o serie de tactici manipulative pentru a-și promova mesajul. Acesta prezintă un presupus „remediu natural” drept o soluție miraculoasă împotriva papiloamelor cauzate de HPV, fără a oferi detalii concrete despre compoziția sau eficacitatea sa.

Imaginile vagi ale unei plante verzi fiind procesată și amestecată cu un lichid, posibil un ulei, sunt menite să sugereze autenticitatea și naturalețea tratamentului, fără a oferi însă informații verificabile. 

Mai mult, videoclipul îndeamnă spectatorii să apese pe butonul „Urmărește” de pe Facebook pentru a accesa un articol „gratuit”. Aceasta este o tehnică clasică de marketing înșelător, care poate fi folosită pentru a genera trafic pe pagină și a crește engagement-ul, dar care, în același timp, exploatează vulnerabilitatea persoanelor în căutarea unor soluții rapide.

Pagina de Facebook care a publicat videoclipul are 358 de aprecieri și 1.200 urmăritori. Aceste cifre sugerează o audiență mai mare decât numărul de aprecieri, ceea ce poate indica că strategie de marketing este eficientă. 

În plus, videoclipul are o durată totală de 22 de minute, dintre care primele 2 minute și jumătate se concentrează pe remediu, iar restul constă în videoclipuri amuzante cu animale. Această schimbare de ton diluează mesajul inițial și poate confunda spectatorii cu privire la scopul real al videoclipului.


Concluzie

 

Videoclipul analizat promovează informații false și înșelătoare despre un presupus tratament miraculos pentru Virusul Papiloma Uman (HPV).

SEO optimized by sem.ro SEO agency.