Dezinformări rețele sociale
Data postării: 30.01.2025
www.factual.ro
FALS I O ceață chimică a cuprins Pământul

Pe Facebook au apărut mai multe postări în care se afirmă că o „ceață misterioasă” de „origine chimică” este vizibilă în mai multe locuri din lume.

 

Pe rețelele sociale, sute de utilizatori au scris că s-au îmbolnăvit după expunerea la ceață, unii susținând că este o ceață chimică, nu un fenomen natural. Sunt voci care cred că această ceață este creată artificial pentru a masca anumite operațiuni militare.

Deși ceața este un fenomen normal în această perioadă a anului, videoclipurile și imaginile de pe platformele sociale arată utilizatori care ar atribui simptome precum febră, oboseală și dureri în gât în urma expunerii la ceață.

Isterie sau doar un trend online, ceața deasă a fost denumită de către oameni „Fogvid-24”, termen asemănător cu COVID-19 datorită presupuselor similitudini ale simptomelor”, arată o postare.

 

„Cu timpul o să afle și “resoonsabilii’ ce-i cu ceața nefirească și vor afla și ei ca de obicei – prea tîrziu că în prezent iezicstă doo feluri dă ceață din care una e ca va((inu’ – SIGURĂ ȘI EFICIENTĂ!”, se susține într-un reel.

 

Postări similare pot fi accesate aici, aici sau aici.

 

O parte dintre utilizatorii rețelei sociale au scris că, după ce fost expuși la această ceață, au urmat simptome asemănătoare gripei, iar acest lucru i-a determinat să îi atribuie acestui fenomen legături cu teorii ale conspirației care includ atacuri chimice, testarea armelor biologice sau controlul populației.

 

Alți utilizatori au spus că ceața are miros și gust de substanțe chimice, unii dintre ei reclamând tuse, ochi iritați, dureri în gât sau stări de oboseală.

 

Conspirația privind ceața chimică a pornit din Statele Unite ale Americii și a fost relatată în presa de peste Ocean – în Washington Post și în Forbes, de exemplu. Autorii celui de-al doilea articol arată că ceața este un fenomen obișnuit în această perioadă a anului și că, din cauza caracteristicilor sale, reține foarte multă poluare în atmosferă – de unde poate veni și mirosul de chimicale reclamat de unii utilizatori. Tocmai din acest motiv, unele boli respiratorii se intensifică. 

 

Este un fenomen care s-a întâmplat în 1952, în Londra, când poluarea cauzată de sistemele de încălzire pe cărbune din casele oamenilor nu s-a mai dispersat în atmosferă, pentru că era prezentă o ceață densă. Astfel, aproximativ 800 de tone de acid sulfuric și alți poluanți mortali au fost create sau emise în fiecare zi, între 5 și 9 decembrie. Acești poluanți au ucis aproximativ 4.000 de oameni în câteva zile și până la alți 8.000 în următoarele luni.

 

Deși este recomandabil evitarea zonelor intens poluate, unde se creează smogul (adică ceața care rezultă în urma poluării), nu există dovezi că acest fenomen este cauzat intenționat și nici că el este la scară planetară.

 

Revista de specialitate Psychology Today a publicat un articol în care sunt dezbătute motivele care i-au făcut pe utilizatorii rețelelor sociale să intre în panică din cauza acestui fenomen natural. Autorul articolului argumentează că fenomenul poate fi explicat prin formarea naturală a ceții de advecție (vezi definiția ceții de advecție la p. 62), comună în anumite regiuni ale SUA în timpul iernii, iar explicația mirosului specific observat de oameni este pus pe seama particulelor de poluare din aer. 

 

Ceața de advecție este listată și de Administrația Națională de Meteorologie din SUA, printre formele relativ des întâlnite pe continent.

Autorul articolului de mai sus subliniază rolul rețelelor sociale în amplificarea panicii, unde o postare inițială poate declanșa o reacție în lanț, determinând tot mai multe persoane să fie atente la mediul înconjurător și să interpreteze în mod eronat fenomene naturale ca fiind amenințări. Acest tip de reacție colectivă este comparat cu alte cazuri de panică socială (vezi diferite cazuri de panică socială aici, aici sau aici).

Pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie din America există o pagină dedicată formării ceții, care este un fenomen natural.

Ceața poate fi de mai multe feluri și este formată din vapori de apă. Fenomenul apare atunci când diferența dintre temperatura aerului și  punctul de rouă este mai mică de 2,5 grade Celsius. Vaporii de apă se condensează și se transformă în picături mici de concentrație variată în aer.  

Mai jos poate fi urmărit un clip în care este explicată apariția ceții.

 

Copernicus, portalul european în care sunt integrate mai multe aplicații meteorologice, nu a anunțat nicio alertă sau atenționare privitoare la acest fenomen. De asemenea, monitorizările referitoare la calitatea atmosferei au arătat că, în prezent, avem mai degrabă de-a face cu un smog din cauza poluării și nu neapărat o formă de ceață tradițională.

Inițial, postările referitoare la acest fenomen au apărut pe platformele TikTok și X.

 

Concluzie

 

„Ceața misterioasă” este un fenomen natural sau un smog cauzat de poluare (așa cum am arătat, în funcție de postare și de locul de unde sunt luate imaginile, ceața poate avea mai multe cauze de formare). Mai mut, aplicațiile meteorologice de monitorizare a climei nu au semnalat niciun eveniment special în legătură ce acest fenomen. 

SEO optimized by sem.ro SEO agency.