Un utilizator Facebook a postat un reel în care un preot afirmă că românii nu primesc ajutoare sociale pentru plata încălzirii.
„(…) în alte țări din vecinătatea noastră (…), țări mai credincioase cum sunt Polonia sau Ungaria, s-a avut grijă ca țara lor să aibă strategii în a proteja categoriile vulnerabile, bătrânii, copiii, de prețurile care furnizează căldura etc. Să nu ai astăzi tu o strategie ca să-ți protejezi țara, ba mai mult decât atât, să ai miniștri care declară că nu vor ieftini combustibilii… uitați cum se duce țara la vale!”, se afirmă în reel.
Declarațiile sunt făcute în ianuarie 2024, de episcopul de Giurgiu, Ambrozie Giurgiuveanul. Potrivit ziarului Libertatea, în 2021 era cercetat pentru infracțiunea de comunicare de informații false în legătură cu campania de vaccinare.
În România, ajutoarele pentru plata facturilor la energia termică sunt subvenționate prin intermediul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, instituție din subordinea Ministerului Muncii.
Ajutoarele se acordă anual, odată cu începerea sezonului rece. În momentul în care a fost făcută postarea, ajutoarele de încălzire erau în cuantum chiar mai mare decât anul acesta, potrivit un raport al Agenției.
Mesajul este viral și în ianuarie 2025, când este la fel de fals. Spre exemplu, Primăria Cluj-Napoca a început acordarea ajutoarelor la încălzire începând cu luna octombrie 2024, iar Primăria Municipiului Giurgiu a început să primească dosarele pentru ajutorul la încălzire de la jumătatea aceleiași luni.
Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție socială a publicat anunțul prin care se puteau depune cererile pentru acest ajutor. Se încadrează persoanele care au venitul net mediu lunar pe membru de familie sub 1.386 de lei. În cazul persoanelor singure, venitul nu trebuie să depășească 2.053 de lei.
Cel mai recent raport al plăților făcute pe domeniul asistenței sociale vizează primul semestru al lui 2024. Documentul arată că la începutul anului trecut beneficiile de asistență socială au fost majorate cu 10% față de 2022.
În privința ajutorului de încălzire, în semestrul I 2024, suma cheltuită din bugetul Ministerul Muncii și Solidarităţii Sociale pentru toate tipurile de ajutoare de încălzire a fost de peste 65 milioane lei de care au beneficiat peste 118.000 persoane (familii și persoane singure).
În afara ajutoarelor pentru încălzirea locuinței, se acordă încă o formă de sprijin, supliment pentru energie, în vederea acoperirii unei părți din consumul energetic al gospodăriei, pe tot parcursul anului.
Acesta este stabilit în cuantum fix, se acordă lunar, pe parcursul întregului an și se cumulează cu ajutorul pentru încălzirea locuinței (în perioada sezonului rece). Venitul mediu net lunar până la care se acordă suplimentul pentru energie este de 1.386 lei/persoană în cazul familiei și 2.053 lei, în cazul persoanei singure.
Ministerul Muncii are o strategie națională privitoare la incluziunea socială și reducerea sărăciei pentru perioada 2022-2027. Ea poate fi accesată aici.
Ținând cont de aceste lucruri, informațiile vehiculate în postarea utilizatorului Facebook sunt false. Persoanele care au venituri mici beneficiază de subvenționarea prețului la încălzirea locuinței.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.