Dezinformări rețele sociale
Data postării: 31.08.2024
www.factual.ro
FALS | Imagini cu Imane Khelif

O fotografie în care apare campioana olimpică la box feminin, Imane Khelif, cu barbă circulă pe rețelele de socializare. Imaginea trucată a apărut în contextul dezbaterii pe tema apartenenței de gen a campioanei la box feminin.

Imaginea este însoțită de textul „Imane Khelif, campioana nostru”, în care dezacordul între substantivul comun feminin „campioana” este făcut intenționat dezacordul de gen cu adjectivul posesiv „nostru”, pentru a sublinia faptul că Imane Khelif nu ar fi femeie.

După ce a câștigat medalia de aur la proba feminină de box din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, Imane Khelif a devenit ținta unei campanii de defăimare, pe motiv că ar fi fie „atlet transgender”, fie bărbat – și că ar fi câștigat proba sportivă pe nedrept.

Factual.ro a publicat un articol în care a arătat că aceste acuzații sunt nefondate. Mai mult, în Algeria, țară din care provine Khelif și pe care a reprezentat-o în cadrul Jocurilor Olimpice,  schimbarea de sex este ilegală, iar homosexualitatea este condamnată penal.

Imaginea postată acum pe rețelele de socializare este trucată. Imaginea originală a fost preluată de pe contul de Facebook al sportivei înainte ca ea să și-l blocheze în încercarea de a se proteja de campania de defăimare la care este supusă.

Cu ajutorul motorului de căutare tineye.com, am identificat fotografia reală a sportivei africane pe care utilizatorul Facebook a postat-o.

De asemenea, cu ajutorul aplicației InVID se poate depista modalitatea în care imaginea cu a fost trucată.

Potrivit analizei, fundalul imaginii este relativ neclar, ceea ce face dificilă identificarea unor posibile acțiuni de editare. Totuși, există o mică anomalie în partea stângă a imaginii, sub braț, unde se observă o linie dreaptă care pare să fie o eroare de editare. Acest element ar putea indica fie o editare, fie o eroare de procesare a imaginii, potențial asociată cu utilizarea unui instrument de generare AI.

Se poate observa, însă, că trăsăturile feței au fost modificate – ridurile de pe frunte sunt mai pronunțate, sprâncenele sunt ușor îngroșate, pomeții au fost reduși, iar bărbia este mai fermă. Barba a fost adăugată ulterior.

Am identificat, pe profilul de Meta al sportivei și imaginea originală.

În concluzie, fotografia postată de utilizatorul Facebook este una trucată. Imane Khelif nu are păr facial similar bărbaților, ea fiind ținta unei campanii de defăimare.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.