Dezinformări rețele sociale
Data postării: 16.08.2023
www.factual.ro
FALS | În Anglia ar fi fost blocat soarele, pentru combaterea încălzirii globale

Soarele este blocat în Marea Britanie, susține o postare virală pe rețelele de socializare, sugerând că acoperirea cu nori este, de fapt, rezultatul unei geoinginerii.

Și în România, un utilizator Facebook a postat un text cu același mesaj:

 „În UK deja soarele este blocat. Cerul este acoperit în multe părți non stop de o pătură cenușie de nori”.



*Captură de ecran 06.08.2023

Mesajul este însoțit de o postare preluată de pe Twitter, care conține un videoclip (0:57 sec.) înregistrat în Cawsand, Cornwall, Marea Britanie.

În textul publicat pe Twitter, este menționat că utilizarea carburanților modificați de către companiile aeriene duce la o creștere semnificativă a cantității de nori gri în Anglia. 

Utilizatorul introduce în text sugestia că, din punct de vedere meteorologic, vor urma perioade tulburi în toată lumea.  

În videoclipul filmat în satul Cawsand, din Marea Britanie, se observă o atmosferă caracteristică pentru o vreme rece și cu vânt. În aceste condiții, cerul este acoperit de nori gri și temperaturile sunt mai reci, dat fiind faptul că vântul poate accentua senzația de frig. 

Soarele este blocat în Regatul Unit?

Există într-adevăr o ramură științifică, denumită geoinginerie solară și care studiază în ce fel se poate interveni asupra radiației solare care ajunge pe Pământ, pentru a contracara încălzirea globală. 

Tehnologiile de geoinginerie solară propuse au drept scop crearea unui strat subțire de particule, care să reflecte o parte a radiației solare – iar aceasta să se întoarcă înapoi în spațiul cosmic. Oamenii de știință sunt de părere că, astfel, cantitatea de radiație care ajunge la suprafața Pământului ar putea fi redusă în mod artificial, ceea ce ar duce, treptat, la scăderea temperaturilor globale.

Cu toate acestea, metodele de geoinginerie solară sunt în etape teoretice și, potrivit Universității Harvard, care are un departament de geoinginerie solară, ramura științifică nu poate înlocui metodele de reducere a emisiilor de carbon aprobate în prezent. Există multe incertitudini și riscuri asociate cu metodele propuse, inclusiv potențiale efecte negative asupra climei, interferențe cu ciclurile naturale ale Pământului și impact asupra ecosistemelor. Prin urmare, aceste metode sunt în continuare subiect de dezbateri în comunitatea științifică și nu există consens privind implementarea lor

Totuși, se pot menționa două inițiative importante desfășurate ca parte din cercetarea în geoinginerie.

Un proiect început de Universitatea Harvard, care abordează încălzirea globală și impactul său asupra climei globale este Scopex. Prescurtat de la “Stratospheric Controlled Perturbation Experiment”, Scopex ar fi urmat să fie desfășurat în Suedia. Confruntată cu presiuni din partea localnicilor și activiștilor, Agenția spațială a Suediei a respins proiectul, în martie 2021.

“Stratospheric Aerosol Transport and Nucleation” (SATAN) este o altă inițiativă de cercetare care explorează transportul unei cantități mici de dioxid de sulf în stratosferă. În anii 2021 și 2022, au fost eliberate două baloane care transportau o oarecare cantitate de dioxid de sulf. Al doilea balon eliberat în anul 2022 a eliberat aproximativ 400 de grame de gaz în stratosferă, ca parte a inițiativei de cercetare legat de geoinginerie. 

Guvernul Marii Britanii a adoptat o poziție deschisă, în mai 2020, referitor la abordarea problemei schimbărilor climatice și aportul geoingineriei. Administrația națională a menționat că monitorizează cercetările în domeniul gestionării radiației solare privind efectele asupra climei, dar NU desfășoară activități și nici nu există planuri în acest sens.

De ce este mai puțin soare în Marea Britanie?

Clima din Marea Britanie a fost într-adevăr atipică în acest an, ceea ce i-a și determinat pe jurnaliștii BBC să facă o amplă analiză, cu titlul „Unde a dispărut vara?”. Citând specialiștii din Met Office, serviciul de meteorologie al Marii Britanii, The Independent scrie că „principalul motiv pentru care Regatul Unit a evitat repetarea temperaturilor extreme din iulie 2022 – și căldura feroce care afectează în prezent Europa – este poziția curentului rapid de aer care suflă de la vest la est, deasupra Pământului. O mare parte a lunii iulie a anului trecut, curentul cu jet a fost blocat în nordul Marii Britanii, ținând la distanță sistemele de joasă presiune, provocând temperaturi foarte ridicate și lungi de condiții uscate”.

*Foto: BBC

Cel puțin în unele părți ale Regatului, vremea neobișnuit de rece a înregistrat și recorduri de precipitații:



Meteorologul Mike Kendon a explicat deja că, deși temperaturile pot să pară mici în comparație cu anii trecuți, s-ar fi încadrat peste media normală pentru perioada 1961-1990: „Deși iulie 2023 este considerată mai rece decât media, conform standardelor actuale, pentru o linie de referință climatică din 1961-1990, ar fi fost considerat un iulie mai cald decât media. Acesta este un exemplu tangibil al modului în care vedem schimbările climatice în datele noastre pe termen lung”.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.