Un utilizator al platformei Meta a publicat într-o postare informația că în Germania se va instaura califatul, în urma unor cereri ale unei grupări musulmane.
„Zilele astea in Germania. Califatul se insalteaza peste Germania repede si sigur. Zeci de mii de MUSULMANI cer abolirea democratiei si INSTLAREA ISLAMULUI SI A LGEI SHARIA.”
Cel mai probabil, postarea face referire la o manifestație care a avut loc la Hamburg, în luna aprilie și a fost organizat de Muslim Interaktiv, o grupare extremistă fondată în 2020, în Germania. La adunare nu au participat mai mult de 1.100 de persoane (și nu zeci de mii, cum afirmă postarea), din comunitatea M.I., care au scandat, printre altele, „Califatul este singura soluție” sau „Musulmanii nu tac”.
Acesta a fost o manifestare a unui grup relativ restrâns de adepți ai unei organizații extremiste.
În schimb, membri ai altor comunități ale musulmanilor din Hamburg, respectiv Kulterbrücke și Säkularer Islam, au participat la un contra-protest, pentru a se delimita de imaginea M.I.
Autoritățile germane au reacționat prompt. Instalarea califatului într-o țară democratică europeană este imposibilă.
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, dar și ministrul Afacerilor Interne, Nancy Faeser și vice-cancelarul Germaniei, Robert Habek, au răspuns imediat remarcilor protestatarilor. Politicienii au cerut pedepsirea oricăror activități ilegale din partea participanților la manifestație.
In Deutschland gelten gleiche Rechte für Frauen, Religionsfreiheit, Demokratie.
Gegen islamistische Terrorpropaganda und Judenhass gehen wir hart vor.
Wer ein Kalifat will, ist in Deutschland an der falschen Adresse. https://t.co/4QgMhYYMQr
— Nancy Faeser (@NancyFaeser) April 28, 2024
Muslim Interaktiv este o grupare islamică condusă de Raheem Boateng. Acesta folosește platforma TikTok pentru a-și transmite așa-zisele predici, dar și opiniile. Pe pagină au fost urcate și videoclipuri de la protestul din ultimul weekend din luna aprilie.
Autoritățile din Germania au catalogat Muslim Interaktiv drept o grupare extremistă, care este afiliată altor 3 grupări: Generation Islam, Reality Islam și Hizb ut-Tahrir, conform Deutsche Welle. Cea din urmă a fost interzisă în Germania în 2003, ca urmare a unor crime comise împotriva evreilor.
În anul 2023 au fost înregistrate 5,5 milioane de persoane musulmane în Germania, adică 6,6% din totalul populației. Din numărul total de musulmani, aproape 3 milioane (adică peste jumătate) dețin cetățenie germană.
Retorica anti-islamistă impune o imagine vicioasă cu privire la islamism și extremism, de multe ori forțând semnul egal între ele. Un studiu efectuat în perioada 2011-2015, în SUA, a demonstrat că atenția asupra religiei și etniei autorului unui atentat a crescut cu 449%, dacă acesta era musulman, deși musulmanii au însumat doar 12,4% din totalul autorilor atentatelor comise pe teritoriul SUA. Includerea în aceeași categorie a musulmanilor cu cea a teroriștilor a condus la acte de violență împotriva multor persoane nevinovate care împărtășesc religia și cultura islamică.
În schimb, organizația MI este una de factură extremistă. Discursul incitator la ură al lui Raheem Boateng a transmis ideea că democrația nu este răspunsul potrivit pentru poporul german, deoarece ar îngrădi comunitatea musulmană.
Discursul său instigă la violență. Sociologii germani definesc M.I. drept un cult de tineret identitar.
Așadar, informația transmisă de către utilizator este falsă. La protestul organizat în Hamburg nu au participat zeci de mii de musulmani, ci doar 1.100, iar Germania este în continuare un stat democratic.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.