Dezinformări rețele sociale
Data postării: 30.09.2024
www.factual.ro
FALS | În România s-ar sacrifica ovinele ca să nu mai avem acces la piețele din Orientul Mijlociu

Un utilizator Facebook susține că oile crescătorilor din România ar fi sacrificate de autorități în mod abuziv.

Numai oile din România sunt infestate și trebuie sacrificate, pentru că fac concurență “civilizaților” care vând pe piețele arabe. Românii autentici deja pun mâna pe furci, s-au săturat de trădatorii ăștia care fac temenele la UE pentru funcțiile și banii lor, vânzând un popor întreg”, scrie utilizatorul Facebook.

Textul este însoțit de un clip video în care o persoană face apel la crescătorii de ovine din județul Timiș pentru a împiedica autoritățile să intervină în saivanul unui cioban din satul Clopodia, județul Timiș, unde a fost descoperit un focar de pestă ovină.

Declarațiile din clipul video care însoțește postarea Facebook vizează o situație care a avut loc la sfârșitul lunii august în localitatea Clopodia din Timiș. 

Potrivit DSVSA Timiș, în acest caz oile bolnave nu au fost eutanasiate, ci s-a stabilit în jurul stânii un culoar de protecție, pentru limitarea răspândirii virusului.

Directorul executiv al DSVSA Timiș, Flavius Nicoară, a declarat pentru Factual.ro că oile de la Clopodia nu au fost eutanasiate.

„În cele două exploatații, unde sunt 108 și 171 de capete nu am intrat. Este o zonă de izolare, oile nu ies de acolo și nu au contact cu alte animale. Acum asta este situația.”

Cu toate acestea, situația a fost folosită drept „vehicul politic” de exponenții partidelor extremiste din România.

Deputatul Mihai Lasca a vizitat ferma din Clopodia și a speculat politic momentul.

„E aceeași tehnică ca și la Covid! Carantinarea oilor, carantinarea turmelor e făcută tocmai ca să inducă frică și să inventeze după aceea restricții”, susține politicianul. (Min 4:47)

Într-o altă intervenție din 6 septembrie, Lasca face următoarea declarație:

„A sunat veterinarul care s-a ocupat de prelevarea sângelui analizelor de la 5 oi. Exact cum vă spuneam, sunt ordine europene! În timp ce vorbea cu domnul Ionuț (proprietarul fermei de oi din Clopodia, n.red.) i-a spus câ mâine, datorită analizelor care au ieșit pozitive, urmează să vină să-i omoare oile!” (Min 0:16)

Diana Șoșoacă, lidera Partidului SOS, a participat la un miting organizat de ciobani în București unde a declarat:

„Este o minciună a ANSVSA-ului și a Guvernului României, care încearcă să omoare oi, să declarae la Comisia Europeană cât mai multe oi omorâte pentru ca apoi să ia bani pentru aceste oi, să ia banii ciobanilor, pentru că la ciobani nu ajunge niciun leu.”

Comisia Europeană a emis o Decizie de punere în aplicare a unor măsuri de urgență privitoare la situația epizootică din România, însă în cuprinsul textului nu se impun măsuri de eutanasiere a animalelor bolnave, ci de carantinare.

Peste animalelor mici este o boală contagioasă întâlnită, în special la oi și capre, gradul de morbiditate fiind unul ridicat, cuprins între 50 și 90%. Din acest motiv se recomandă (încă din 2018) eutanasierea animalelor infectate pentru a preîntâmpina răspândirea bolii.


Țările cu cea mai mare populație de ovine


În postare, utilizatorul Facebook afirmă că pesta ovinelor este un pretext pentru ca țara noastră să fie eliminată din poziția de lider pe această piață de profil.

Înainte de Brexit, Anglia era a doua țară europeană cu cea mai mare populație de ovine, după Turcia.

Ulterior, primele locuri ale acestui clasament au fost ocupate de Spania (peste 13,5 milioane de capete ovine în 2023) și România (peste 10,2 milioane capete ovine în 2023).

Informațiile arată că România este în continuare pe primele locuri în topul crescătorilor de ovine din Europa. Nu există indicii care să ducă la concluzia că se încearcă „detronarea” din acest clasament. 


Date din raportarea numărului de cazuri de pestă


Potrivit Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OMSA), anul acesta primele cazuri de îmbolnăvire au apărut în iulie în Grecia și bazinul Mării Negre (Bulgaria și România), țări care, până anul acesta nu s-au confruntat cu acest virus de pestă.

Reuters titrează că, potrivit lui Georgios Stratakos, un oficial din cadrul Ministerului Agriculturii, în Grecia au fost eutanasiate aproximativ 8.000 de oi. Similar ca în țara noastră, și în Grecia au fost impuse măsuri de carantină și de restrângere a circulației animalelor bolnave.

Raportările privitoare la România sunt contradictorii. Pe de o parte, la începutul lunii septembrie, OMSA raporta 68 de focare, cu peste 200.000 animale. Pe de altă parte, la jumătatea lunii septembrie, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, raporta că în România erau 27 focare de pestă în județele  Tulcea, Constanța, Ialomița și Timiș, fără să specifice numărul animalelor din focarele de infecție.

Ținând cont de aceste date, afirmația utilizatorului Facebook este falsă. În țara noastră, la fel ca și în Grecia, animalele bolnave sunt carantinate și eutanasiate pentru a încerca controlarea Pestei Micilor Rumegătoare. Situația nu este de natură să afecteze exportul oilor către piețele din Orientul Mijlociu sau să afecteze poziția României în clasamentul țărilor exportatoare de ovine către aceste piețe.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.