Dezinformări rețele sociale
Data postării: 17.10.2024
www.factual.ro
FALS | Inundațiile din Galați ar fi fost provocate de ruperea dirijată a unor baraje

Un utilizator Facebook a realizat o postare în care se afirmă că reprezentanții Administrației Naționale Apele Române au șters mai multe comunicate de presă referitoare la inundațiile din județul Galați care au avut loc la mijlocul lunii septembrie. 

„Vreți să vorbim despre inundațiile din Galați? În care am făcut o postare în care v-am arătat patru știri postate de Apele Române și șterse a doua zi?! Păi e posibil să vă mintă ăștia de la meteo, că, na, și ăștia de la meteo, tot de guvern țin, să vă spună ăștia de la meteo că a plouat atât de tare în 13 spre 14 septembrie lângă Galați, încât au venit inundațiile? Perfect până aici! Mâna lui Dumnezeu ne-a inundat ca și în alte țări, ca-n Polonia, Ungaria. Bine, până aici perfect! Dar ce te faci că Apele Române transmit patru comunicate în noapte de 13 spre 14, în care spun așa: pe la ora 5 dimineața se rupe un baraj, un baraj privat, un baraj pisciol privat, mare, de 200.000 mc. La 6 dimineața se rupe alt baraj privat, piscicol, mare, comunicat Apele Române! Pe la 9 dimineața zic guvernanții că rup dirijat un baraj! Bă, adică s-au gândit ei ce bine ar fi să mai rupă ei un baraj! Dimineața pe la 9! Mă umflă râsul, că dormeau guvernanții la ora aia că era duminică! Pe la ora 11 mai rup un alt baraj, zice Apele Române! Cert este că aceste patru comunicate postate în ziua aia, eu le-am făcut poză la comunicate, au fost sterse”. 

Postarea în care se transmite ideea că inundațiile din Galați ar fi fost provocate de ruperea intenționată a unor baraje, de către angajații Apele Române, a fost făcută în 22 septembrie.

La jumătatea lunii septembrie, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis mai multe avertizări meteorologice privitoare la precipitațiile abundente cu risc hidrologic, în special în județele Galați și Constanța. Avertizările referitoare la județul Galați au fost emise în zilele de 14, 15 și 17 septembrie. Localități din aceste două județe au fost afectate grav de precipitațiile extreme care au avut loc în septembrie.

Pe site-ul Apele Române, instituția la care se face referire în postare, există două comunicate referitoare la inundațiile de la jumătatea lunii septembrie.

*Captură rowater.ro

 

Ele se regăsesc și acum pe site-ul instituției.

În 13 septembrie, reprezentanții instituției anunțau că rezervele de apă sunt în scădere din cauza secetei. În 17 septembrie apare primul comunicat referitor la inundațiile din județelor Galați și Constanța în care sunt cuprinse măsurile care au fost întreprinse pentru diminuarea efectelor inundațiilor. Ultimul comunicat postat pe site-ul instituției în luna septembrie este din 23 septembrie și se referă la o alertă despre posibilitatea unor debite extrem de mari, de 8000 mc/s, ale Dunării.

Apele Române dețin mai multe canale de comunicare și mai jos vom prezenta o radiografie a modului în care au fost emise informații despre inundațiile de la mijlocul lunii trecute.

Pe canalul Youtube al instituției este postată o emisiune care are ca subiect inundațiile din zonele Galați și Constanța. A fost invitat Sorin Rîndașu, director Situații de Urgență din cadrul Apele Române.

De asemenea, în mass-media au apărut mai multe declarații și relatări venite din partea reprezentanților Apele Române și care au ca subiect barajele care au cedat în urma inundațiilor. O parte din ele pot fi accesate aici sau aici

Într-o intervenție la Radio România Actualități, purtătorul de cuvânt al Apele Române,  Ana-Maria Agiu explică într-un interviu că informațiile potrivit cărora o parte dintre inundațiile care au avut loc în localitățile din Galați au fost provocate de cedarea barajelor sunt false.  

Revenind la afirmațiile din postarea Facebook, mai poate fi menționat că pe contul de Facebook al lui Dan Diaconescu nu există nicio postare care să cuprindă un facsimil sau în altă formă comunicatele care ar fi fost șterse de reprezentanții Apele Române. În afară de reels-ul din 22 septembrie, Diaconescu a mai discutat despre acest subiect într-un alt reels, din 18 septembrie, însă nu se face nicio referire despre vreun comunicat de pe canalele media Apele Române care să fi fost șters. 


Răspunsul Apele Române

 

Într-un răspuns trimis către Factual.ro, reprezentanții Apele Române fac următoarele precizări:

„Informațiile din reel-ul transmis fac parte dintr-o campanie de dezinformare a publicului menită să pună la îndoială activitatea instituției noastre și credibilitatea acesteia. Comunicatele de presă nu au fost șterse de pe site-ul: www.rowater.ro. A fost transmis un singur comunicat, în data de 17 septembrie, care a fost publicat ulterior pe site-ul www.rowater.ro

Precizăm faptul că în data de 13 septembrie spre 14 septembrie nu s-a realizat nicio postare pe pagina de Facebook @Apele Române despre evenimentele din Galați. În data de 14 septembrie, s-au realizat trei postări (a doua fiind share de la Ministerul Mediului). În argumentația noastră, facem de asemenea precizarea că toate postările care au fost publicate pe pagina de Facebook au fost multiplicate și în contul de Instagram, inclusiv pe contul de Linkedin, primele două aparținând aceleiași companii, Meta care controlează postările. 

Menționăm faptul că pagina de Facebook @Apele Române are cont asociat cu cel de Instagram @apele.romane (este inclus și în Home Page la prezentarea instituției), iar postările care se publică în pagina de Facebook, se publică și pe Instagram și Linkedin. 

Prin urmare, postările din perioada 14-17 septembrie de pe pagina de Facebook @Apele Române, ca și de pe Instagram și Linkedin sunt accesibile oricând publicului și nu au fost sterse, iar dumneavoastră puteți verifica acest lucru. De asemenea, foarte multe publicații au inclusv un print screen/share cu postările publicate pe Facebook (inclusiv de tip share), în special cele referitoare la „breșa controlată”, iar acest lucru îl puteți verifica.  

Niciun baraj nu a fost ”spart” intenționat, conform exprimării dumneavoastră. Având în vedere inundațiile cu caracter istoric produse în județul Galați, apa a trecut peste coronamentul acestora, ceea ce înseamnă că a fost depășită capacitatea proiectată. 

Spre informarea dumneavoastră suplimentară, la nivelul județului Galați sunt 36 astfel de lacuri (baraje piscicole) care sunt administrate de alți beneficiari decât A.B.A Prut-Bârlad. Anual se fac verificări la barajele piscicole aflate în administrarea terților, periodic, primăvara și toamna. În timpul controalelor, sunt aplicate sancțiuni contravenționale (avertismente și amenzi), inclusiv s-au depus actele în vederea începerii urmăririi penale. De asemenea, au fost trasate măsuri în vederea obținerii actelor de reglementare și a siguranței barajelor.

În ceea ce privește situația celor două acumulări piscicole, care „au cedat” în noaptea de 13 septembrie spre 14 septembrie, (informație comunicată de instituție în mass-media și pe canalele de social-media în data de 14 septembrie), situația se prezintă în felul următor: 

 

  • Acumularea Potârnichea era situată în lateralul localității Costache-Negri, pe cursul de apă Vameșu, afluent al râului Geru. În aval de această acumulare, se află localitatea Vameșu, care nu a fost afectată de inundații. 
  • În ceea ce privește acumularea nr. 2 (Călmățui), din zona UAT Hanu Conachi, cu un volum de 90 mii de metri cubi de apă, deci cu un volum mai mic din prima a ajuns pe terenuri agricole, suprafața inundată fiind de 400 hectare. Astfel, aceste suprafețe agricole, inundate și situate în amonte de localitatea Hanu Conachi, au avut un rol de atenuare a viiturii de cel puțin 90%. Conform Raportului de sinteză privind pagubele produse în perioada 13-16 septembrie, singura localitate afectată pe cursul de apă Călmâțui a fost localitatea Grivița, situată în amonte de barajul piscicol care a „cedat”. Localitățile Hanu Conachi și Tudor Vladimirescu, situate în aval, nu au fost afectate de inundații.  

 

Având în vedere cele de mai sus, infirmăm informația din mass-media, inclusiv cea indusă în postarea și reel-ul domnului Diaconescu și anume că  „cedarea celor două baraje piscicole” ar fi contribuit la provocarea inundațiilor din Galați

În ceea ce privește realizarea unei breșe controlate în digul de protecție situat pe malul drept al râului Geru (aflat în administrarea instituției noastre), din dreptul localității Independența și nu în baraj, facem următoarele precizări: 

Pe râurile Geru și Suhu, volumul de apă tranzitat în secțiune era de ordinul zecilor de milioane de metri cubi de apă (înregistrat în noaptea de 13 spre 14 septembrie). De aceea, s-a impus realizarea unei breșe controlate într-un dig (aparținând Apelor Române), și nu într-un baraj („ruperea unui baraj”). 

Astfel, cu aprobarea Comitetului Ministerial de Situații de Urgență de la nivelul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, cu aprobarea ministrului Mediului, Mircea Fechet, s-a decis în regim de urgență efectuarea unei breșe controlate (una singură) în digul de protecție realizat la confluența râului Geru cu râul Siret pentru a asigura tranzitarea mai rapidă a apelor (să se scurgă mai rapid) în zonele inundate, cantonate în zona localităților Pechea și Slobozia Conachi. Apele au fost dirijate astfel controlat în cursul de apă Siret. Breșa controlată care a fost realizată este situată pe malul Siretului, în aval de toate aceste localități. 

Breșa controlată a fost realizată conform prevederilor Regulamentului pentru Gestionarea Situațiilor de Urgență generate de inundații, cu aprobarea Comitetului Ministerial pentru Situații de Urgență convocat în regim de urgență.

În acest caz, vorbim despre o confuzie de termeni între „dig” și „baraj” menită să inducă în eroare opinia publică. Diferența dintre cele două tipuri de lucrări rezultă din modul de construcție și utilitatea acestora. Astfel, Baraj= Infrastructură frontală construită pe cursul de apă care reține/acumulează apa; Dig= Lucrările de protecție realizate de-a lungul cursului de apă pentru protejarea localității și a terenurilor agricole.”


Concluzie

 

Ținând cont de aceste date, postarea utilizatorului Facebook este falsă. De pe canalele media și site-ul instituției Apele Române nu au fost șterse comunicate de presă în tentativa de a încerca ascunderea faptului că inundațiile de la Galați ar fi fost provocate de ruperea intenționată a două baraje piscicole. Inundațiile de la jumătatea lunii septembrie au avut drept cauză ploile abundente.  



SEO optimized by sem.ro SEO agency.