Dezinformări rețele sociale
Data postării: 13.04.2023
www.factual.ro
FALS| Italia nu a interzis făina de greieri

După aprobarea, de către Comisia Europeană, a unor alimente noi, printre care și câteva specii de insecte, discursurile eurosceptice s-au îndreptat și împotriva acestei strategii. Multe dintre acestea au luat o direcție falsă, afirmând că strategia urmărește reducerea obligatorie a consumului de carne și înlocuirea acestuia cu insecte. factual.ro a demontat deja aceste teorii, aici. Pe același subiect, unele voci afirmă că există deja o „rezistență” în rândul statelor membre UE. 

O postare din 1 aprilie 2023 susține că Italia ar fi interzis făina de greieri, aprobată anterior de autoritățile europene:

 ,,Italia a interzis insectele ca hrană, după ce a fost impusă să adauge insecte în pâine și paste – și a declarat că e hotărâtă să lupte cu cei din conducerea UE pentru asta. (…) Pe lângă faptul că, conțin chitină – care e otravă pentru om… Căutați să vedeți ce paraziți au insectele”


*captură ecran 13.04.2023

De altfel, un alt utilizator afirmă că Italia interzice consumul de insecte și carne artificială. 

Pe același subiect, mai multe publicații și canale de televiziune din România au comunicat că făina de greieri va fi interzisă în Italia. 

Adoptarea deciziei la nivel european a consumului de insecte

Greierul de casă (Acheta domesticus), lăcusta (Locusta migratoria), Viermele Galben de Făină (Tenebrio molitor) au fost aprobate spre comercializare, în formă congelată, uscată și pudră, în spațiul Uniunii Europene, anul trecut, în 10 februarie 2022.

Ulterior, în 3 ianuarie 2023, Comisia Europeană a aprobat și comercializarea produselor care au ca ingredient pudra și făina din insectele menționate mai sus.

Ce a reglementat Italia?

Italia nu a interzis utilizarea făinii de insecte, ci a impus menționarea ingredientului pe eticheta produselor care-l conțin. 

Comunicatul de presă din 23.03.2023,  publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii, menționează: ,,măsurile, care au avut ca rezultat acordul de ieri în cadrul Conferinței regiunilor de stat, conțin indicații specifice care trebuie raportate pe etichetă pentru toate produsele și preparatele destinate consumului uman obținute prin utilizarea Acheta domesticus (greier domestic), larva de Tenebrio molitor (larva galbenă de făină), larva de Alphitobius diaperinus (vierme minor de masă) și Locusta migratoria”.

,,Scopul nostru este de a oferi informații clare și de a consolida capacitatea oamenilor de a discerne în ceea ce privește problema fundamentală a nutriției. Nu consider insectele în concurență cu alimentele din dieta mediteraneană, dar cred că este esențial să evităm ca produsele Made in Italy* să fie confundate cu această făină. Pentru aceasta avem nevoie de o etichetare specifică a acestor produse, a comentat ministrul Agriculturii, Francesco Lollobrigida, în cadrul conferinței de presă. 

*Made in Italy este o strategie comercială a producătorilor italieni, prin care se promovează produsele sută la sută locale.

Guvernanții italieni legiferează așadar transparentizarea ingredientelor care conțin insecte. Acestea vor fi scrise în meniu sau pe etichetă. De altfel, Guvernul Meloni susține ca rețetele tipice italiene să nu fie modificate fără a-i fi adus la cunoștință consumatorului. 

,,La baza măsurilor semnate astăzi se află principiul transparenței, pe care se bazează capacitatea de a alegere a  consumatorilor, cine trebuie să știe cum a fost fabricat un produs, de unde provine și cu ce este fabricat, pentru a fi liber să-l folosească sau nu”, a confirmat ministerul întreprinderilor și fabricat în Italia, Adolfo Urso.

Ministrul Sănătății, Orazio Schillaci, a spus că monitorizează cu atenție utilizarea acestui tip de făină, cât și în respectarea obligațiilor de transparență și protecție a sănătății.

Federico Caner, coordonatorul național al Comisiei pentru politici agricole a Conferinței Regiunilor, a transmis și el că: ,,Utilizarea făinii provenite de la insecte trebuie să fie bine explicată, precum și posibilele riscuri pentru sănătate. Avem nevoie de informații clare cu privire la ambalarea tuturor acestor produse, inclusiv expunerea lor la public în compartimente clar identificabile și în rafturi dedicate”, conform comunicatului.

Presa italiană (articole disponibile aici și aici) a notat că decretele privind etichetarea produselor care conțin insecte au fost semnate de cei trei miniștri menționați. 

Așadar, Italia NU a interzis consumul sau comercializarea produselor conținând ingrediente din insecte, ci a reglementat etichetarea acestor produse. De altfel, în Italia se și produce făină din insecte.

Cât despre carnea artificială, este vorba despre un proiect de lege care urmează a fi supus deciziei parlamentului. Dacă parlamentul votează proiectul, industria italiană nu va mai putea produce și vinde alimente create în laborator. Interdicția, potrivit formei actuale a proiectului, se referă inclusiv la importarea acestora. Interdicția nu se află, deocamdată, în vigoare.

*Foto copertă: pixabay.com

SEO optimized by sem.ro SEO agency.