Un mesaj circulă pe Facebook, acuzând guvernul ucrainean că își omoară propriul popor prin intermediul unei noi legi a mobilizării. Aceste afirmații sunt însoțite de imagini șocante și acuzații grave, sugerând că Ucraina a devenit un „lagăr de exterminare” pentru cetățenii săi. De asemenea, postarea implică faptul că acest model ar putea fi urmat de alte țări, inclusiv România.
Videoclipul este însoțit de următoarele cuvinte: „Ucraina își omoară propriul popor. După sistemul lor, asta urmează pentru restul popoarelor, inclusiv România”.
În videoclip este menționat că legea de mobilizare ar fi foarte strictă și le permite autorităților să ia măsuri nemiloase împotriva celor care refuză recrutarea, iar agențiile internaționale și guvernele occidentale sunt complice la aceste acțiuni, prin neintervenție:
„Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyi a recunoscut că există probleme în armată. Lipsesc oameni, iar moralul trebuie îmbunătățit, a spus Selenskyj. O nouă lege a mobilizării este menită să remedieze asta. Așa a sunat la știrile programului elvețian SRF1 de la ora 8:00, din 18 mai. Această nouă lege, mai strictă, privind mobilizarea la nivel național, a intrat în vigoare la 18 mai. Cu toatea astea, SRF omite complet să menționeze cât de nemiloase sunt măsurile și sancțiunile în caz de refuz și ce noi posibilități deschide legea pentru armată. Astfel, SRF este complice la crimele comise de guvernul ucrainean împotriva propriului său popor”
În imagini mai apare și mesajul: „Lagăr de exterminare Ucraina”
Legea marțială este un cadru legal special care se aplică în situații de criză, cum ar fi invaziile sau conflictele armate și permite autorităților militare să preia controlul asupra funcțiilor guvernamentale obișnuite. Aceasta a fost declarată în Ucraina în ziua invaziei ruse, pe 24 februarie 2022, ca răspuns la agresiunea militară a Rusiei.
Legea marțială este, de obicei, declarată ca răspuns la o amenințare semnificativă la adresa siguranței publice, cum ar fi războiul sau violența pe scară largă. Este considerată o ultimă soluție atunci când autoritățile civile nu pot menține ordinea.
Armata preia funcțiile guvernului civil. Curțile civile pot fi înlocuite de tribunale militare, care aplică legea militară în locul legii civile.
Deși legea marțială este una temporară, aceasta poate fi extinsă pe o perioadă nedeterminată. Multe sisteme democratice includ mecanisme de control și echilibru, care necesită aprobarea legislativă pentru extinderi și oferă mecanisme de revizuire judiciară pentru a preveni abuzurile de putere.
În SUA, de-a lungul istoriei, legea marțială a fost declarată în diverse ocazii, cum ar fi în timpul războiului civil și după dezastre naturale.
Legea marțială a fost aplicată în Hawaii, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Întregul teritoriu al insulelor a fost plasat sub legea marțială pe toată durata războiului, ca răspuns la amenințările percepute, în special după atacul de la Pearl Harbor din 7 decembrie 1941.
Legea marțială este un instrument legal important, care permite statelor să răspundă rapid la amenințări externe sau interne. În cazul Ucrainei, aceasta a fost esențială pentru mobilizarea resurselor și menținerea ordinii în fața agresiunii ruse.
În declarații publice, președintele Zelenskiy a recunoscut provocările cu care se confruntă armata ucraineană. Într-adevăr, Ucraina a implementat un proiect de lege cu privire la anumite aspecte ale serviciului militar, mobilizării și înregistrării militare, menit să abordeze problemele de recrutare în contextul războiului cu Rusia. Legea introduce măsuri mai stricte pentru recrutare, dar nu transformă Ucraina într-un „lagăr de exterminare” și nu există dovezi care să susțină afirmațiile că această lege permite măsuri brutale și nemiloase împotriva cetățenilor.
Parlamentul Ucrainean a adoptat legea nr. 10449 cu privire la modificarea anumitor acte legislative ale Ucrainei cu privire la anumite aspecte ale serviciului militar, mobilizării și înregistrării militare pe 11 aprilie 2024, cu 283 de voturi pentru, care a intrat în vigoare la o lună de la promulgare.
Principalele prevederi ale legii
Adoptarea acestei legi vine în contextul războiului prelungit cu Rusia, care a dus la o criză de personal în rândul forțelor armate ucrainene. Legea este, prin urmare, o reacție la provocările actuale și o încercare de a asigura resursele necesare pentru apărarea națională.
Afirmațiile despre bărbați ridicați de pe străzi și forțați să lupte, precum și despre bătăi și decese în centrele de recrutare, nu sunt susținute de dovezi concrete. Organizațiile pentru drepturile omului monitorizează situația din Ucraina.
OHCHR (Oficiul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului) publică în mod regulat rapoarte despre situația drepturilor omului în Ucraina. Aceste rapoarte acoperă diverse probleme, inclusiv detenția arbitrară, tortura și tratamentul prizonierilor de război.
Raportul privind situația drepturilor omului în Ucraina, acoperind perioada 1 martie – 31 mai 2024, evidențiază impactul devastator al invaziei pe scară largă a Federației Ruse asupra populației civile. Raportul documentează în mod clar efectele negative ale conflictului asupra drepturilor omului în Ucraina, punând accent pe necesitatea protejării civililor și a infrastructurii în fața intensificării violenței.
Afirmațiile din postare conțin un amestec de exagerări și aspecte parțial adevărate care duc la concluzii eronate. Deși Ucraina se confruntă cu provocări reale în contextul războiului cu Rusia, nu există dovezi credibile care să susțină acuzațiile de abuzuri sistematice și brutale în cadrul procesului de recrutare în serviciul militar.
Mai multe de atât, lagărele de exterminare au apărut în perioada celui de-al Doilea Război Mondial în mai multe țări din Europa aflate sub ocupație nazistă. Metoda principală de exterminarea era prin camerele de gazare, iar victimele proveneau din mai multe țări.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.