Un utilizator Facebook a postat un reel din care aflăm că limba latină provine din limba română.
„(…) tocmai de aceea spun că limba română este în mod greșit numită o limbă latină și că ar trebui să se spună invers. Spaniola și italiana sunt tot limbi ce se trag din limba română. Sunt convins că acest lucru va fi recunoscut foarte curând. (…) Limba română sau precursoarea sa vine din locul din care se trage limba latină, și nu invers cu alte cuvinte, nu limba română este o limba latină, ci mai degrabă limba latină este o limbă românească”, se susține în cadrul reels-ului.
Pentru a contextualiza postarea trebuie să menționăm că în 25 noiembrie, Călin Georgescu- candidat la Alegerile Prezidențiale a fost invitat în emisiunea „Tatulici la Fanatik”. Politicianul a susținut atunci (vezi dialogul dintre moderatorul emisiunii și Călin Georgescu începând cu minutul 45:25) că limba latină provine din limba română.
Ulterior, pe rețelele de socializare au apărut mesaje care promovează același tip de discurs.
Imaginile din reels sunt preluate dintr-un interviu difuzat de TVR în 2014. Realizatorul emisiunii l-a avut ca invitat pe Micheál Ledwith, un fost preot catolic acuzat de abuz sexual împotriva unui minor.
Pentru a verifica dacă limba latină provine din limba român am discutat cu lingvistului Dan Ungureanu. El a explicat pentru Factual.ro că limba română provine din latină, și nu invers.
„Micheál Ledwith nu ar trebui citat în nici o privință. A fost teolog, și ca atare specialist doar în teologie catolică, și orice întrebare adresată lui ar trebui să fie de teologie catolică – mă rog, a fost caterisit între timp pentru pedofilie – deci nici pe teme teologice nu avem ce să-l întrebăm.
Ceea ce știm științific, e că strămoșii românilor au venit spre Italia dinspre Europa Centrală, iar strămoșii lor au venit din estul Europei.
Teritoriul României de azi a făcut parte, foarte probabil, din patria indo-europenilor târzii. (…)
Că latina nu vine din română e sub demnitatea oricărui lingvist să demonstreze. Călin Georgescu a zis suficiente minciuni. Dar, ca un gest de mărinimie pentru tâmpiți: româna pierde sunete față de latină: magis / mai ; febrem, fiori ; ovum / ou.
Româna (și restul de limbi romanice) pierd declinările din latină, pierd diateza pasivă, pierd vocabular, sînt forme simplificate de latină. Numeroase cuvinte pe care le avem sînt simple diminutive din latină: pes pedis, petiolus, apoi picior, auris, auricula, ureche.
Intrăm într-un nou Ev Mediu, o idiocrație extrem de nocivă, în care ignoranții disprețuiesc știința în ansamblu. Și în care texte ca cel de mai sus sînt complet inutile”, a explicat Ungureanu.
De asemenea, Gheorghe Chivu, membru al Academiei Române și vicepreședinte al Secției de filologie și literature între 2011 și 2016 a arătat în cadrul unor conferințe că sintagma „româna este mama limbii latine” a fost descoperită într-un text al lui Petru Maior intitulat „Istoria pentru începutul românilor în Dachia”. Ulterior, interpreții lui Maior au preluat sintagma fără să citeze documentul.
Pe tema originii limbii române, factual.ro a mai publicat un articol în care a fost explicat faptul că limba noastră este una de secol 18 și că „protoromâna” este limba vorbită de poporul român între secolele 6-13 în nordul și sudul Dunării până în momentul scindării sale în cele patru dialecte: dacoromân, aromân, meglenoromân și istroromân.
Ținând cont de aceste informații, afirmația utilizatorului Facebook este falsă. Limba română nu provine din limba latină.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.