Un utilizator al platformei Meta a scris într-o postare că majoritate a musulmanilor din Anglia trăiesc doar de pe urma beneficiilor pe care guvernul le oferă: ajutoare financiare, case gratuite, școli.
“78 la sută dintre femeile musulmane nu lucrează, primesc sprijin de la stat + cazare gratuită. [..] 63 la sută dintre musulmani nu lucrează, primesc sprijin de stat + locuințe gratuite. […] Familiile musulmane sprijinite de stat, cu o medie de 6 până la 8 copii, primesc locuințe gratuite. […] Acum fiecare școală din Marea Britanie este obligată să predea lecții despre islam!“
În ultimele decenii, din cauza conflictelor armate, din cauza sărăciei sau datorită ofertelor de muncă mai bune, musulmanii s-au îndreptat către Europa pentru un trai decent și sigur. Din datele statistice publicate, cele mai mari comunități de musulmani se află în Marea Britanie, Franța și Germania.
Din datele oficiale, aflăm că în anul 2022 s-au înregistrat 3,87 milioane de persoane musulmane care au primit drept de ședere pentru muncă sau studii, adică 6,5% din totalul populației Marei Britanii. Vârsta medie a cetățenilor din Anglia care sunt de religie musulmană este de 27 de ani, crescând cu 2 ani din 2011 și până acum.
Conform celui mai recent recensământ, din 2021, persoanele care se identifică drept musulmani (prin naștere sau convertire) în Anglia și Țara Galilor se împart în următoarele categorii privind ratele de angajare:
În ultimii 12 ani a putut fi observată o scădere a numărului de femei musulmane fără o calificare. Din datele adunate de către specialiști în 2018, aflăm că peste 55% dintre acestea sunt inactive economic.
Specialiștii care au colectat, analizat și publicat datele arată că motivul pentru care numărul de persoane musulmane fără o slujbă este atât de mare se datorează numărului crescut de studenți și tineri care îngrijesc bătrânii din familie. Astfel, aceștia nu au cum să se angajeze în viitorul apropiat.
Așadar, procentul de persoane musulmane care nu lucrează este cu mult mai mic decât procentul vehiculat de către utilizator în postarea sa.
Conform aceluiași recensământ, din totalul de 3,87 milioane de persoane care se identifică cu religia islamică, doar 26,6% dintre acestea locuiesc în case sociale închiriate. Casele sociale de care beneficiază rezidenții din Anglia, inclusiv persoanele musulmane, nu sunt întotdeauna gratis. Din restul cetățenilor musulmani, un procent de 45,6% trăiesc în case pe care le dețin (total sau parțial): 15,6% dețin casele proprii, 30% dețin o casă cu ajutorul unui credit bancar sau împart cu familia, iar un procent de 21% nu plătesc nicio chirie.
Utilizatorul a menționat în postarea sa că școlile din Marea Britanie sunt obligate să predea studiu islamic la cursuri. În realitate, toate școlile de stat din Anglia sunt obligate să aibă în curriculă și materia religie, însă este o materie opțională. În plus, singurele unități de învățământ unde se pune accentul pe cursuri islamice sunt cele dedicate exclusiv musulmanilor sau sunt departamente din cadrul universităților.
În Anglia, musulmanii se poziționează în categoria de venituri minime per familie, conform unui recensământ al comunității ce a avut loc în 2021. Din totalul de 1568 de persoane intervievate, un procent de 54% au declarat că întâmpină dificultăți în a plăti măcar o factură și 13% declară că au probleme financiare lunare.
La nivel național 51% dintre familiile din Marea Britanie primesc măcar un tip de beneficiu social din partea guvernului. Ajutoarele sociale Universal Credit, Tax Credit, ajutoarele pentru creșterea bebelușilor, tichete pentru facturile la electricitate, se pot cumula, pe lângă alocația lunară a copiilor. Aceste beneficii le pot primii doar familiile cu venituri mici, care se încadrează în cerințele statului.
Cu toate acestea, sumele pot să difere în funcție de ce ajutoare primește fiecare familie. De exemplu, dacă o familie depune o cerere pentru ajutorul creșterii copilului, dovedind că își poate permite să-l îngrijească, nu va mai putea accesa alte ajutoare sociale.
Conform datelor colectate în perioada 2018-2021, familiile engleze predominant albe au fost cea mai mare categorie etnică care a primit beneficii sociale din partea statului, cu un procent de 54%, urmate de familiile de de culoare cu 51%. Grupurile etnice musulmane care apar în recensământul efectuat, precum Bangladesh sau Pakistan, au înregistrat un procent de 52% respectiv 48% de obținere a ajutoarelor sociale per total. A fost observată o scădere a procentului de cereri de ajutoare sociale în ultimii 10 ani la familiile musulmane din Anglia
Grupurile etnice Bangladesh și Pakistan au ocupat primele două locuri la categoria de familii care primesc ajutorul social pentru creșterea copiilor. Orice familie cu cetățenie poate primi remunerația lunară din partea statului, indiferent de statutul economic. Conform site-ului oficial, alocația este 25,60 de lire/săptămână pentru un singur copil și, în cazul în care există mai mulți frați, părintele va mai primi 16,95 de lire/săptămână/per copil.
Brexit și pandemia de Sars-CoV-2 au creat efecte și probleme pe termen lung ce afectează tot mai mulți cetățeni. Peste jumătate din totalul de familii din Anglia au apelat în ultimii ani la ajutoarele sociale oferite de statul englez. Într-adevăr, persoanele musulmane întâlnesc mai multe obstacole pe piața de muncă, ceea ce poate crește procentul celor în nevoie.
Deoarece în Marea Britanie se află o comunitate numeroasă de musulmani, riscul unor discursuri islamofobe și rasiste a crescut semnificativ în ultimii ani. Familiile musulmane sunt o categorie numeroasă care primește ajutoare sociale, însă nu este pe primul loc. Afirmația utilizatorului este falsă. Procentele vehiculate de către utilizator în postare nu corespund cu datele oficiale.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.