Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă în România, în 6 decembrie 2023, fapt care a dus la mai multe reacții conspiraționiste și antivacciniste. În mai multe postări pe rețeaua Meta, utilizatori susțin că măsura ascunde, de fapt, intenția autorităților de a-i vaccina forțat pe copiii mici.
Potrivit datelor Ministerul Sănătății, la momentul declarării epidemiei erau 2.000 de cazuri de rujeolă, în 29 de județe. Ministerul mai menționează că declară epidemie pentru „pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă”.
Conform Portalului european de informații despre vaccinare, rujeola este o boală virală extrem de contagioasă care poate fi contractată la orice vârstă și care se poate răspândi pe scară largă. Este o boală gravă care poate duce la complicații (otită, diaree, pneumonie și, rar, encefalită sau panencefalită sclerozantă subacută) ori chiar la deces (rata mortalității fiind de 1-3/1000 cazuri, adică cel puțin unul din 1.000 de copii care fac rujeolă, moare din cauza acestei boli).
Aceeași sursă mai transmite că „rujeola se răspândește cu ușurință în rândul persoanelor nevaccinate. Se estimează că o persoană cu rujeolă poate transmite infecția, în medie, la 12-18 persoane neprotejate. Persoanele nevaccinate împotriva rujeolei sau care nu au avut boala sunt expuse la riscul de a lua rujeolă la orice vârstă”.
Prin Ordinul ministrului sănătății nr. 4128/2023, s-a declarat epidemia de rujeolă pe teritoriul României și s-au aprobat măsurile de limitare a răspândirii epidemiei. Măsurile adoptate au în vedere „derularea unei campanii de vaccinare ROR a copiilor cu vârste între 9-11 luni”, inclusiv cu posibilitatea ca acești copii să poată primi o doză suplimentară împotriva rujeolei. Măsurile adoptate fac trimitere la Planul de acțiune pentru combaterea rujeolei și a rubeolei.
Planul a fost adoptat de de Ministerul Sănătății în 2022 și are drept obiectiv eliminarea rujeolei și menținerea statutului de boală eradicată pentru rubeolă, dar și atingerea și menținerea unor acoperiri vaccinale peste 95% la vaccin cu componente rubeolică și rujeolică. Totuși, acest plan de acțiune nu impune un set de norme imperative, ci este un document strategic. Nicăieri, în lege sau în planul de acțiune, nu sunt prevăzute norme care să oblige la vaccinare, care rămâne în continuare voluntară.
Un alt document important în stabilirea cadrului legal privind vaccinarea este Strategia pentru vaccinare 2023-2030, adoptată în octombrie 2023, prin care statul își setează mai multe obiective de îndeplinit pentru prevenirea anumitor boli și afecțiuni, precum conștientizarea importanței vaccinurilor, formarea specialiștilor în domeniu, dezbateri pe tema vaccinării, finanțarea adecvată pentru a acoperi solicitările pacienților de a se vaccina etc. Nici în acest document nu se prevede vreo obligativitate de vaccinare a populației, ci este doar un mecanism ce își propune să crească gradul de informare cu privire la vaccin.
Totodată, nu există niciun act normativ care să oblige în vreun fel la orice tip de vaccin. Mai mult, vaccinarea împotriva rujeolei pentru copiii nou-născuți (9-11 luni) la care face referirea postarea exista deja în România și înainte de a se declara starea de epidemie la nivel național – încă din 1979 cu o doză și din 1994 cu a doua doză, după cum arată evoluția cazurilor de infectare cu rujeolă din cea mai recentă analiză a Centrului Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile (pag. 7). Din datele de mai sus reiese că vaccinarea ROR este cea mai eficientă formă de prevenire a bolii, având în vedere că s-au înregistrat de zeci de ori mai puține cazuri după introducerea acestui vaccin în România (față de anii ‘70, când au existat chiar și 120 de cazuri de infectare la suta de mii de locuitori, iar vaccinul nu era disponibil).
În concluzie, postarea este falsă, în măsura în care promovează ideea conform căreia starea de epidemie a fost declarată pentru a facilita vaccinarea obligatorie a copiilor, având în vedere că această decizia a fost luată pe fondul unor creșteri alarmante de îmbolnăvire cu rujeolă, iar vaccinarea copiilor împotriva ROR era deja disponibilă în România de peste 40 de ani. Starea de epidemie de rujeolă nu oferă decât dreptul, nu și obligația părinților de a vaccina copiii cu o doză suplimentară de vaccin, precum și de a recupera schema de vaccinare pentru copii cu vârste cuprinse între 1 și 14 ani, în cazul în care nu au realizat ambele doze de vaccin recomandate.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.