Un mesaj postat pe paginile de Instagram și Facebook ale Danei Budeanu conține textul: „Asistent medical ATI 184 ore/lună silnică sâmbătă/duminică/Crăciun 25 de ani vechime în jur de 50 mil!!! Învățător 64 ore/luna vacanțe 4 luni pe an ultima gradație aprox 70 milioane! Marș”.
Textul promovează ideea că învățătorii câștigă oricum mai mult decât asistenții medicali, și în prezent. În plus, mesajul este profund incorect etic, sugerând că meseria de asistent medical este mai periculoasă și mai solicitantă decât cea de învățător și că, deci, profesorii nu ar avea dreptate să ceară salarii mai mari.
Un mesaj postat pe paginile de Instagram și Facebook ale Danei Budeanu conține textul: „Asistent medical ATI 184 ore/lună silnică sâmbătă/duminică/Crăciun 25 de ani vechime în jur de 50 mil!!! Învățător 64 ore/luna vacanțe 4 luni pe an ultima gradație aprox 70 milioane! Marș”.
Textul promovează ideea că învățătorii câștigă oricum mai mult decât asistenții medicali, și în prezent. În plus, mesajul este profund incorect etic, sugerând că meseria de asistent medical este mai periculoasă și mai solicitantă decât cea de învățător și că, deci, profesorii nu ar avea dreptate să ceară salarii mai mari.
Ce a vrut, de fapt, să spună Dana Budeanu?
Că un asistent medical la ATI primește aproximativ 5.000 de lei lunar și muncește forțat (,,muncă silnică”), iar un învățător lucrează 63 de ore lunar, are 4 luni pe an vacanță și primește și o ultimă gradație la salariu care ajunge până la 7.000 de lei.
Care este salariul unui asistent medical?
Salarizarea personalului plătit în România din fonduri publice este definită de Legea 153/2017 cu modificările și completările ulterioare prin Legea nr. 206 din 2020.
Conform legii, ,,asistenții medicali, care lucrează în (…) compartimente cu paturi de ATI/TI, primesc, în funcție de specializare și studii, între 4215 și 4636 salariu de bază (salariul brut), fără gradații” (Anexa nr. II, Capitolul I, Unități sanitare, de asistență socială și de asistență medico-socială, punctul 2, litera a.3). Salariul poate varia în funcție de spital și coeficient.
Cea mai mare sumă salarială a unui asistent medical, cu studii superioare, fără gradații și sporuri, ajunge la 4636 lei salariu de bază.
Definit la articolul 7, din Legea 153/2017, salariul de bază se referă la salariul brut, iar gradația reprezintă ceea ce se adaugă salariului brut în funcție de vechimea în muncă.
De exemplu, un asistent medical – șef pe unitate, ajuns la gradul I poate primi până la 5030 lei salariu de bază (brut) și la gradul II – 5540 lei salariu de bază. Salariile de bază prevăzute la gradul I și II cuprind sporul de vechime în muncă la nivel maxim, conform anexei 2 din Legea 153/2017.
Ca exemplu, luăm grila salariala publicată de Spitalul Clujana pentru decembrie 2022, un asistent medical PR S (specialist) ȘEF cu studii superioare primește 6923 lei salariu NET.
Un alt exemplu ar fi grila de salarizare publicată de Spitalul Universitar de Urgență București din luna martie 2021, conform articolului 33 din legea 153/2017 privind transparența veniturilor salariale.
Conform acesteia, un asistent medical principal ia un salariu de bază între 4.871 și 6.224 de lei.
Un asistent medical licențiat poate primi până la 5.412 lei.
Un asistent medical debutant primește între 3.750 lei și 4.672 lei.
La acestea se poate adăuga după spor de 15%, conform anexei VIII.
Salariile personalului medical de la Spitalul Universitar de Urgență București, pot fi consultate aici, la secțiunea Unități clinice.
Salariile învățătorilor (învățământ primar) și profesorilor din învățământ preuniversitar (general – liceal).
Un profesor cu studii superioare de lungă durată de gradul 1 didactic (adică titular), cu peste 20-25 de ani vechime, poate ajunge până la 5101 lei și 5517 lei salariu de bază (brut), fără gradații și sporuri.
Iar un învățător, cu studii medii și un grad didactic I, ajuns la 20-25 de ani vechime de muncă poate primi între 4372 lei și 4280 lei, venitul brut și gradație 0, conform tabelului de mai jos, din lege.
Luăm ca exemplu o școală gimnazială din Municipiul Iași, Școala Gimnazială ,,Alexandru cel Bun”, care a publicat grila salarială și ce venituri au fost încasate pentru luna martie 2023. Cel mai mare salariu al unui învățător, cu peste 20 de ani vechime, este de 10.323 lei venituri brute, din care salariul tarifar normal este 6.872 de lei, la care se adaugă:
– 1718 este gradația de merit,
– 687 lei pentru dirigenție,
– 699 lei sporul de suprasolicitare neuropsihică,
– 347 lei indice de hrană.
După direcționarea celor 41,5% a contribuțiilor salariale către stat, rămân 6039 lei.
În situația învățătorilor debutanți, cu o vechime de până la minim un an, acesta va primi 3.916 brut și va primi net suma de 2.322 lei după primul an de muncă.
Programul de lucru al unui învățător versus cel al unui asistent medical
Conform Normelor Metodologice, ,,personalul didactic de predare din învățământul preuniversitar beneficiază de dreptul la concediu de odihnă anual cu plată, cu o durată de 62 de zile lucrătoare, în perioada vacanțelor școlare”. Cumulate ar însemna două luni calendaristice.
Pe lângă asta, în fișa postului, fiecare profesor/învățător trebuie să vină să asiste la desfășurarea concursurilor școlare, olimpiadelor și a admiterilor, acolo unde este cazul, chiar și în timpul vacanțelor școlare, activitate care este inclusă la atribuții, conform Portal Invățământ.
Atribuțiile din fișa postului respective sunt:
În cazul unui asistent medical, conform legii, articolul 9 din regulamentul din anul 2004, actualizat în 2022), privind timpul de muncă, organizarea și efectuarea gărzilor în unitățile publice din sectorul sanitar prevede la articolul 13:
,,În unităţile publice din sectorul sanitar personalul de la locurile de muncă în care activitatea se desfăşoară fără întrerupere – 3 ture – şi care are program de 8 ore zilnic, în raport cu necesităţile asistenţei medicale, poate lucra prin rotaţie în ture de 8 ore cu 16 ore libere sau 12 ore cu 24 de ore libere.”
Așadar, un asistent medical, da, are un program de lucru mai mare decât un învățător, dar salariul net, pentru asistenții medicali șefi, ajunși la ultima gradație gradul II – 5540 lei salariu de bază (asistent medical) nu este mai mic decât al unui învățător, grad didactic I, respectiv 4280 lei salariu de bază, fără sporuri sau gradație (învățător).
Contextul în care a postat Dana Budeanu această postare este greva din învățământ și a cea din din Sănătate.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.