În 14 ianuarie 2023, o utilizatoare de Facebook prezintă cazul unei femei care a fost sfătuită de o șoferiță Uber, care ar fi și farmacistă, să nu mai dea copilului Nurofen, ,,deoarece are mercur în el”.
Agenția Națională a Medicamentului arată că substanţa activă din Nurofen pentru copii este ibuprofenul. ,,Fiecare mililitru de suspensie orală conţine ibuprofen 20 mg. 5 ml suspensie orală conţin ibuprofen 100 mg. Celelalte componente sunt polisorbat 80, glicerină, maltitol lichid (E 965), zaharină sodică, acid citric monohidrat, citrat de sodiu, gumă Xan”.
Ca atare, mercurul nu se află printre componentele listate ale medicamentului.
L-am contactat pe Mihai Craiu, medic primar pediatru, coordonator secție clinică Pneumologie Pediatrică la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu-Rusescu” și Conferențiar Universitar UMF ,,Carol Davila’’ București, pentru a solicita o explicație referitor la eventuala prezență a mercurului în componența nurofenului.
,,Conform Food and Drugs Administration (n.r. eng. Agenția federală americană a produselor alimentare și medicale) acestea sunt toate produsele de uz uman ce au urme ale diverselor săruri de mercur – thimerosal, acetat fenilmercuric, nitrat fenilmercuric, acetat mercuric, nitrat mercuric, merbromin sau oxid galben de mercur. Nu există în compoziția niciunui tip de ibuprofen săruri de mercur, conform Agenției Europene pentru Medicamente ( EMA).
Poate este vorba de o confuzie cu nanoparticulele de mercur cu «înveliș» de ibuprofen, folosite in electrochimie. Este, probabil, o dezinformare.
Există mai multe utilizări practice în stadiul experimental. În medicina adultului ibuprofenul este un medicament folosit pe termen lung în boli reumatismale. Pentru că are proprietăți antiinflamatorii dincolo de cele dedicate combaterii febrei și durerii. Problema administrării pe termen lung este toxicitatea. Ibuprofenul poate produce efectele sale metabolice și în rinichi (nefrotoxicitate) sau în mucoasa gastrică (apare ulcer). De aceea experții caută modalități de a «transporta» cumva medicamentele doar la locul în care dorim să avem efect antiinflamator – în cazul ibuprofenului în țesuturile articulare. Nanoparticulele arăta la nivel microscopic ca o galuscă cu prune. Ibuprofenul este stratul de gris de la suprafață. Chitosanul (materialul biocompatibil pe care se fixează ibuprofenul) este stratul de cocă, iar nucleul de metal este pruna. Aceste nanoparticule pot fi ulterior injectării orientate către țesutul bolnav cu ajutorul unui magnet. Există și alte nanoparticule cu ibuprofen dar tot în stadiul de cercetare, cum ar fi cele cu argint destinate transportului ibuprofenului în creier, pentru pacienții cu boala Alzheimer. Dar niciunul din siropurile de copii nu au metale grele, cu atât mai puțin mercur”, a explicat pe larg medicul, Mihai Craiu.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.