Un videoclip postat recent pe Facebook prezintă mai multe persoane din Nigeria care protestează în fața unei hale dintr-un oraș din țara africană. Descrierea videoclipului este: „Asta se întâmplă în Nigeria din cauza banilor digitali! – Oamenii mor de foame și iau cu asalt marile magazine! Treiziți-vă”.
Videoclipul a fost inițial postat pe data de 10 iunie, de către un utilizator TikTok vorbitor de limba română, ulterior fiind distribuit și pe profilul acestuia de Facebook, de unde s-a viralizat, peste 2.400 de utilizatori distribuind postarea.
În postare este clar promovată o teorie a conspirației care spune că banii digitali ar fi, de fapt, o metodă de constrângere socială. Aceasta este o teorie a conspirației despre care Factual a mai scris în trecut.
Filmarea originală a fost făcută pe data de 24 octombrie 2020, în orașul Jos, din Nigeria, unde mai mulți oameni au descoperit, spune presa locală, o hală unde erau depozitate medicamente paliative pentru persoanele infectate cu COVID-19.
Manifestațiile au avut loc în contextul unei serii de proteste în Nigeria, axate împotriva brutalității poliției, proteste denumite „EndSARS”. SARS este acronimul unei unități din poliția nigeriană, acuzată de acte de brutalitate împotriva cetățenilor nigerieni.
În anul 2021, Banca Centrală a Nigeriei a lansat „e-Naira”, o monedă digitală susținută de către banca națională (central bank digital currency sau CBDC).
Moneda se bazează pe tehnologia blockchain, pe care sunt bazate și Bitcoin și Ethereum, cele mai cunoscute criptomonede din lume.
Important de menționat, totuși, este faptul că eNaira nu este un activ financiar în sine, ci o formă digitală a unei monede naționale și își extrage valoarea din naira fizică (moneda națională a Nigeriei), la care este legată la paritate.
Motivele pentru care Banca Centrală a Nigeriei a decis să introducă această monedă sunt, printre altele, următoarele: o creștere a incluziunii financiare (oamenii pot să își creeze conturi bancare direct cu telefonul mobil), reducerea informalității tranzacțiilor (statul poate să colecteze mai precis taxele și impozitele).
Totuși, la aproape 3 ani de la lansarea monedei, se poate constata un eșec al acestei monede, arată mai multe rapoarte ale unor site-uri de specialitate, printre care și Facultatea de Business din cadrul Universității Cornell din SUA.
Tot în articolul de la Cornell sunt menționate motivele pentru care această monedă virtuală a fost un eșec: problemele tehnice referitoare la protecția utilizatorilor împotriva fraudelor bancare și comunicarea deficitară a autorităților referitor la eNaira, printre alte motive de natură tehnică și financiară.
„Banii digitali” din clip, fac referire la un proiect, asemănător cu e-Naira, al Băncii Centrale Europene, denumit „Digital Euro”.
Moneda ar urma să fie una de tip CBDC (la fel ca e-Naira), bazată pe tehnologia blockchain, aceasta având ca scop dezvoltarea unui instrument de plată electronică care să fie o formă digitală a euro, fiind destinat pentru persoane fizice și întreprinderi.
După mai multe consultări publice, BCE a decis să demareze o „fază de investigație”, cu o durată de 2 ani, cu scopul de a analiza beneficiile și posibilul mod de funcționare al acestei monede.
În octombrie 2023, BCE a demarat „faza de pregătire”, în care se încearcă a pune bazele unei viitoare astfel de monede. Un prim rezultat palpabil al acestor studii și cercetări ar putea fi făcut public abia în anul 2025, respectiv 2026.
Proiectul a primit multe critici, potrivit Politico, acestea fiind în special axate pe problema de invadare a vieții private. Există temeri referitor la faptul că guvernele ar putea, prin intermediul monedei, să vadă obiceiurile de cumpărare ale cetățenilor UE, printre alte aspecte.
De asemenea, critici vin și din partea sectorului bancar și a celui de retail. Bancherilor nu le place ideea de a oferi oamenilor acces gratuit la euro digital, iar sectorul retail nu dorește să plătească băncilor o taxă pentru procesarea plăților digitale în euro.
Toate aceste temeri au fost exploatate de către conspiraționiști, promovând ideea că elitele europene ar dori să interzică în totalitate banii cash, pentru transforma Europa într-o dictatură totalitară, idei promovate și de oameni politici din România, precum George Simion.
Liderii europeni au adresat aceste temeri, spunând că viitoarea monedă digitală europeană va respecta legile UE privind protecția informațiilor. Comisarul european pentru finanțe, Mairead McGuinness, a declarat că acest proiect „nu este unul de tip Big Brother”.
Afirmațiile prezentate în videoclipul utilizatorului Facebook sunt false, așa cum ceea ce se întâmplă în filmare nu are legătură cu ceea ce spune utilizatorul în descrierea clipului, iar banii digitali, deși există în Nigeria, nu sunt răspândiți la o scară largă.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.