Dezinformări rețele sociale
Data postării: 31.10.2024
www.factual.ro
FALS | Oamenii nu au ajuns în spațiu, iar costumele cosmonauților nu ar rezista condițiilor extra-atmosferice

O utilizatoare Facebook a postat un clip video în care sunt prezentate imagini de la pregătirea misiunii Apollo 13, în care 3 astronauți au explorat spațiul cosmic. Ea susține că ieșirile în spațiul extraterestru ar fi imposibile.

 

Nu este posibil ca o persoană să „plimbare în spațiu” într-un „costum spațial” din material flexibil, este imposibil din punct de vedere fizic, este o fraudă.

În videoclipul de mai sus, condițiile cele mai apropiate de vidul spațial au fost create pe Pământ, iar persoana care purta „costumul spațial” a leșinat înainte ca vidul produs chiar să se apropie de condițiile spațiale, iar experimentul a fost întrerupt”, scrie utilizatoarea Facebook.

Ce este în clipul original

Clipul postat face parte dintr-un documentar despre testarea costumelor spațiale folosite de membrii misiunii Apollo 13. 

Persoana echipată în costum, care se dezechilibrează și cade, este Jim LeBlanc, unul dintre membrii echipei de testare a misiunii. După ce a intrat în camera de testare, unde condițiile erau aproape similare cu cele din spațiul extraterestru, furtunul de presurizare s-a deconectat accidental de la costumul spațial. 

Pentru salvarea lui, camera de testare a fost represurizată rapid, iar LeBlanc a fost ajutat să își revină de ceilalți membri ai echipei de testare.

Costumele spațiale folosite în misiunile Apollo sunt echipate cu sisteme de control termic, care mențin o temperatură constantă în interiorul costumului. Acestea includ straturi izolate și un sistem de răcire cu lichid instalat în jurul corpului cosmonautului pentru a menține o temperatură confortabilă. 

Prin modul de construire, presiunea internă este menținută stabilă, costumele fiind dotate cu un sistem de furnizare a oxigenului, prevenind expunerea corpului la vidul spațial, care ar putea provoca pierderea rapidă a căldurii și moartea.

De ce camerele de testare pentru condițiile din spațiu au pereții atât de groși

Pereții camerelor de vid, în care sunt testate costumele pentru cosmonauți și aparatura care ajunge în spațiu, trebuie să aibă pereți solizi din oțel gros de câțiva milimetri, pentru a rezista la forțele extreme implicate în crearea și menținerea unor condiții de vid profund, similare cu cele din spațiul extraterestru. 

Când, în interiorul camerei de testare, presiunea este aproape de zero, similară condițiilor din spațiu, presiunea atmosferică normală exercită o forță foarte mare asupra pereților camerei. Acesta este motivul pentru ca pereții trebuie să fie construiți din materiale rezistente.

Mai multe detalii despre materialele și modalitatea în care sunt construite costumele spațiale pot fi accesate aici.

Materialele utilizate la construirea navelor spațiale sunt din aliaje ale aluminiului, care conferă o rezistență crescută la forțele implicate în lansarea în spațiu. Mai multe detalii tehnice despre materialele folosite pot fi accesate aici.

Ce s-ar întâmpla cu corpul uman în spațiu fără costum

În lipsa oxigenului se instalează hipoxia, care reprezintă un aport insuficient de oxigen la celulele și țesuturile corpului. Sistemul nervos central, care include creierul și ochii, este deosebit de sensibil la lipsa de oxigen. Nivelurile foarte scăzute de oxigen duc la deteriorarea capacității de judecată și de concentrare, reducerea acuității vizuale, dificultăți de respirație, greață și oboseală și, în cele din urmă, moartea.

Fără un costum de presiune, corpul uman s-ar umfla deoarece lichidul din țesuturile moi și, într-o măsură mai mică, apa din sistemul circulator ar începe să se vaporizeze. În mai puțin de un minut sângele ar înceta să mai circule, iar gazele și vaporii ar începe să iasă din căile respiratorii, răcind gura și nasul la temperaturi apropiate de îngheț. 

Articole mai complexe despre modalitatea în care condițiile din spațiul extraterestru afectează corpul uman pot fi citite aici sau aici.

Navele spațiale sunt făcute din aluminiu pentru că este un metal versatil: mult mai ușor decât titanul, nonmagnetic și cu o rezistență mare. De asemenea, el rezistă la temperaturile cu care se confruntă o navetă spațială în timpul zborului prin spațiul cosmic sau la intrarea în atmosfera Pământului. De asemenea, diferența de presiune dintre interiorul unei navete sau a unui costum spațial și spațiul cosmic este de 14,7 psi și nu poate duce la explozia corpurilor.

Aici se poate urmări un clip despre ce ce este presiunea și cum acționează ea.

În spațiul extraterestru, presiunea este aproape inexistentă, ceea ce face ca această forță să nu acționeze asupra corpurilor.

Teoria că omul nu a ajuns în spațiu e des întâlnită, însă dovezile existente arată exact contrariul. Costumele spațiale sunt făcute din materiale speciale. 

SEO optimized by sem.ro SEO agency.