Printr-o postare pe Facebook, ActiveNews susține că Organizația Mondiale a Sănătății (OMS) prelungește pandemia. Postarea face trimitere către un articol de pe site-ul publicației.
Captură ecran 03.02.2023
Pandemia este o situație epidemiologică mondială, pe care Organizația Mondială a Sănătății o poate recunoaște, dar nu o instituie.
OMS a recunoscut oficial starea de pandemie în 11 martie 2020, fără ca aceasta să aibă un termen-limită, astfel încât să poată fi „prelungit”. La acel moment, Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful organizației, a menționat: „Reamintesc tuturor țărilor că vă solicităm să activați și să vă extindeți mecanismele de răspuns în caz de urgență”.
La acea dată, erau confirmate peste 118.000 de cazuri în 114 țări, 4.291 de oameni își pierduseră viața din cauza Covid19. În prezent, numărul de cazuri a ajuns la peste 753 de milioane, cu peste 6,8 milioane de morți în întreaga lume.
În articolul de pe site-ul ActiveNews sunt evidențiate cifrele considerate „scăzute” de cazuri COVID: „…căci cifrele vorbesc de la sine. În 29 ianuarie 2023, numărul de cazuri Covid la nivel mondial era de 261.000, asemănător cu numărul din iulie 2020, când încă nu începuse nebunia”.
Afirmația este falsă încă de la început, pentru că, în iulie 2020, multe țări din Europa erau deja puternic lovite de pandemie și se aflau în criză sanitară profundă, fără personal suficient, fără tratament pentru noua boală și fără niciun vaccin disponibil. Numărul total de morți trecuse de 500.000, potrivit raportului OMS din 1 iulie 2020.
În ceea ce privește situația recentă, din 16 până în 22 ianuarie au fost înregistrate peste 11 milioane de cazuri noi și peste 55.000 de decese la nivel global.
Astfel, cifrele prezentate în articolul ActiveNews nu au nicio bază care să susțină validitatea lor și sunt prezentate pentru a induce publicul în eroare cu privire la gravitatea pandemiei.
În continuarea articolului, autorul afirmă că procentul de persoane care și-au administrat doza booster a fost de doar 5% din august 2022 și până în prezent, iar procentul celor vaccinați complet a crescut cu numai 2% în aceeași perioadă. Dacă comparăm afirmația de mai sus cu datele oferite de Our World in Data (tracker dezvoltat de Universitatea Oxford), acestea ne arată că în perioada august 2022 – ianuarie 2023, numărul persoanelor vaccinate cu doza booster a crescut, la nivel mondial, de la 2,27 de miliarde la 2,72 de miliarde (adică aproape 20%), iar numărul persoanelor vaccinate cu schema completă a crescut de la 4,87 de miliarde, la 5,09 de miliarde (aproape 5%).
În finalul articolul este făcută o remarcă cu tentă ironică la studiile cercetărilor cu privire la anumite alimente și riscul acestora pentru sănătatea noastră. Este menționat și cazul tragic al decesului unei fete de 14 ani din Marea Britanie, în urma inhalării unui deodorant, care este asociat cu o așa-zisă ”moarte subită”. În realitate, Giorgia Green suferea de autism și îi plăcea să pulverizeze deodorant în cameră și pe așternuturi, pentru că mirosul o relaxa. Cantitatea prea mare de gaz butan din aerosolul pulverizat a determinat un atac de cord, în urma căruia fata a decedat.
Decesele în urma inhalării de gaze periculoase, precum gazul butan sau propanul (prezente în deodorante) sunt documentate și nu au nicio legătură cu vaccinarea.
Menționăm și recomandările făcute de The Royal Society for the Prevention of Accidents:
Abuzul de aerosoli:
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.