Dezinformări rețele sociale
Data postării: 16.04.2024
www.factual.ro
FALS | Oul, remediul împotriva papiloamelor

O revistă online a distribuit un articol pe Facebook în care erau enumerate mai multe remedii naturiste împotriva papiloamelor. 


Contextul articolului

 

Pe site-ul Explorări și Învățături a fost publicat un articol în care sunt explicate beneficiile mai multor alimente pentru extirparea papilomului. Remediile naturiste expuse în articol sunt oul de pui (crud), proteina de pui sau pudra de ou, dar și extractul de rostopască (tinctura și suc), nucile (miere cu nuci, infuzie de frunze cu nuci sau unguentul). Puii nu pot produce ouă decât după 19 săptămâni de viață, când devin găini. Astfel, ouăle recomandate nu provin de la pui, așa cum apare în text, ci de la găini considerate mature. Niciunul dintre aceste remedii nu este recunoscut de către industria medicală și nu există dovezi în privința reușitelor lor.


Opinia avizată a medicului

 

Corina Vornicescu- Petean, medic specialist în Dermatologie și Venerologie la Clinica MedStar din Cluj-Napoca dezminte cele mai des întâlnite mituri pe care pacienții le expun la primul consult. 

 

Ce este papilomul?

 

Papilomul este o tumoră benignă cutanată, formată din celule infectate cu virusul HPV, care se înmulțesc. Ele pot apărea pe mai multe zone ale pielii: în zona genitală, în zona gâtului sau pe față (buze, pleoape sau frunte). Cu toate că acestea sunt tumori benigne, acestea trag un semnal de alarmă cu privire la existența virusului în organism.

Unul dintre miturile pe care le ridică pacienții cel mai frecvent, dar care nu sunt acoperite în articol este că „papiloamele sunt cauzate de paraziți”. Acest lucru nu este adevărat. Papiloamele sunt cauzate de prezența pe piele a uneia/sau mai multor tulpini de HPV (Virus Papiloma Uman), nicidecum paraziți. De asemenea, un alt mit : virusul nu se afla în organism, ci pe piele (mai rar mucoase).

 

Există și alte cauze ale apariției papiloamelor?

 

Lucrurile nu sunt clare. Pe lângă infecția cu HPV, factori predispozanți sunt și obezitatea, diabetul sau unele imunodeficiențe. În aceste cazuri leziunile se înmulțesc rapid. Leziunile mucoase sunt mult mai contagioase decât cele cutanate. Virusul de transmite prin contact sau „autoinoculare” = frictiune și diseminare.

 

Este necesară îndepărtarea papiloamelor?

 

În cazul persoanelor sănătoase,  leziunile sunt auto-limitate adică dispar de la sine. Dar, în caz de mici deficiențe ale sistemului imunitar (ceea ce putem observa și la persoanele stresate sau la gravide) sau în cazul în care papiloamele sunt foarte multe, sistemul imun e depasit, și leziunile continuă să se înmulțească mai repede decât rata de vindecare. Deci da, pentru a nu ne „umple de ele” ar fi mai bine să le tratam=îndepărtăm.

 

Care sunt tratamentele medicale oficiale recomandate pacienților?

 

Cele mai simple și utilizate metode sunt: electrocauterizare, radiofrecvența, laser ablativ=ardere (pentru leziuni pediculate mai mari, sau leziunile lipite de piele pentru care inghetarea nu e suficientă sau are risc de hiperpigmentare). Alte metode pe care le folosim sunt  azotul lichid (adică înghețare pentru leziunile mai mici care sunt pediculate) sau chiuretaj (adică tăiere, dar care este mai rar folosit).

 

În primul paragraf al articolului este menționat faptul că papilomul trebuie îndepărtat prin tratament antiviral. Este adevărat? 

 

Este parțial adevărat. Tratament antiviral țintit pentru HPV nu există în acest moment. Există cazuri în care se asociază și tratament antiviral sistemic, în speranta de a crește rata organismului de a lupta cu virusul. Dar rezultatul acestor tratamente nu este garantat.

 

Pot fi tratate papiloamele acasă cu ajutorul oului, al nucilor sau al extractului de rostopască?

Niciuna dintre acestea nu este o metodă recomandată de către specialiști. Nu există dovezi în privința eficienței oului în extirparea papilomului. Rostopasca are substanțe chimice puternice. Da, ea poate îndepărta cu predilecție leziunile plane, fiind greu de folosit pe cele pediculate. Dar are efecte adverse. Pentru nuci nu există dovezi medicale.

 

Credeți că acest articol a fost scris cu scopul de a le ajuta pe persoanele care se confruntă cu papiloamele?

 

Articolul este incorect și induce în eroare. Problema principală în privința papiloamelor/HPV/cancer este lipsa de informare. Motivul pentru care avem așa de multe cancere induse de HPV este că: unele tulpini HPV cauzează cancer de col uterin. Acest lucru poate fi prevenit prin vaccinare (în ultimii ani) și prin testări screening (de mai mult timp – testul Babeș Papanicolau – pe care femeile ar trebui să îl facă o dată pe an după începerea vieții sexuale sau la recomandarea medicului). Dacă la testarea screening se observă leziuni ale colului uterin, ele se pot trata înainte sa avanseze spre cancer. Dacă acest lucru ar fi înțeles nu s-ar crea atat haos în jurul subiectului. Pentru populația generală papiloamele cutanate nu sunt o problemă reală de sănătate publică, decât prin prisma frecvenței lor și a aspectului estetic”.


Apariția papilomului în contextul contractării virusului HPV

 

Human Papillomavirus este un tip de infecție cu transmitere sexuală care afectează populația la nivel global. Conform World Health Organization, în 2023 peste 660 de mii de cazuri de cancer de col uterin au fost cauzate de una dintre tulpinile virusului HPV. Acest virus este unul de contact, care  nu prezintă semne fizice în stadiul incipient. HPV-ul cauzează cele mai multe cancere de col uterin, fiind al patrulea tip de cancer răspândit la nivel global.


Sunt oul/rostopasca/nucile  potrivite pentru tratarea papiloamelor?

 

Tratamentele sau leacurile din popor regăsite în articolul analizat nu au o bază factuală și nici nu sunt recomandate de către profesioniști, deoarece pot duce la reacții adverse la nivelul pielii. Fiind o excrescență de piele, tratamentele anti-parazitologice sau tratamentele cu soluții astringente nu vor duce la efectul promis, ci la leziuni sau arsuri ale pielii.



SEO optimized by sem.ro SEO agency.