Dezinformări rețele sociale
Data postării: 17.07.2024
www.factual.ro
FALS | Parlamentul ar fi adoptat o lege care interzice centralele de apartament

Un utilizator Facebook a postat un mesaj în care spune că s-a adoptat legea care interzice centralele de apartament.

 

S-a adoptat în Parlament legea care interzice centralele de apartament, acestea vor trebui înlocuite. Dormi națiune în continuare! – susține utilizatorul în postare.


Ce se întâmplă de fapt?


 

1 iulie 2024 – un proiect ce privește modificarea și completarea legii privind performanța energetică a clădirilor a fost trimis de Camera Deputaților către Președintele României pentru promulgare. Inițial, a fost înregistrat în decembrie 2023 la Senat.

 

Proiectul legislativ clarifică în prima parte o serie de definiții. Printre ele se numără: performanța energetică a unei clădiri sau metodologia de calcul a performanței energetice.

 

O altă modificare se referă la un articol din lege (art. 10) ce privește clădirile noi și introduce posibilitatea ca acestea să fie racordate și la panouri termice şi/sau electrice solare,

centrale eoliene, precum şi sisteme combinate, sau orice combinație de sisteme alternative.

 

Noile modificări legislative nu prevăd interzicerea centralelor de apartament existente, ci completează o serie de alternative de încălzire privind construcțiile noi.


Contextul european


Potrivit datelor Eurostat, aproximativ 50% din toată energia consumată în UE este folosită pentru încălzire și răcire, iar mai mult de 70% provine încă din combustibili fosili (în mare parte gaze naturale). În sectorul rezidențial, aproximativ 80% din consumul de energie este utilizat pentru încălzirea spațiului și a apei.

 

Conform unui comunicat al Parlamentului European, a fost propusă Directiva privind performanța energetică a clădirilor convenită de Parlamentul European și statele membre ale UE, care prevede o eliminare treptată, până în 2040, a boilerelor/sistemelor de încălzire alimentate cu combustibili fosili și înlocuirea acestora cu pompe de căldură.

 

Pompele de căldură folosesc o tehnologie care este mult mai eficientă din punct de vedere energetic decât cea a boilerelor. Acestea permit o utilizare mai mare a surselor de energie regenerabilă, a energiei ambientale și a căldurii reziduale. În clădiri, pompele de căldură sunt folosite pentru încălzire, apă caldă și, în unele cazuri, pentru răcire. În loc să producă căldură, ele extrag și îmbunătățesc energia ambientală (căldură sau aer rece din exterior și apele de suprafață sau de canalizare) sau energie geotermală (căldură sau aer rece din sol sau din apele subterane).

 

Revizuirea propusă a Directivei, privind performanța energetică a clădirilor, vizează reducerea progresivă a emisiilor de gaze cu efect de seră și a consumului de energie termică în sectorul construcțiilor din UE și neutralitatea climatică până în 2050.

 

Mai exact, toate clădirile noi ar trebui să aibă emisii zero începând cu 2030; clădirile noi ocupate sau deținute de autoritățile publice ar trebui să aibă emisii zero începând cu 2028. Pentru clădirile rezidențiale, statele membre vor trebui să pună în aplicare măsuri pentru a asigura o reducere a energiei primare medii utilizate cu cel puțin 16% până în 2030 și cu cel puțin 20 până la 22% până în 2035.

După intrarea în vigoare a directivei, guvernele trebuie să elimine treptat anumite echipamente de încălzire în funcție de emisiile acestora, de tipul de combustibil pe care îl folosesc sau de procentul minim de energie pe care îl consumă și care provine din surse regenerabile.

În plus, în cazul aprobării Directivei, până în 2040, guvernele vor trebui să elaboreze planuri detaliate pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili utilizați pentru încălzire și răcire.

Subvenționarea boilerelor pe combustibili fosili va fi interzisă începând cu 2025. Vor fi în continuare posibile stimulente financiare pentru sistemele hibride de încălzire care utilizează o pondere considerabilă de energie regenerabilă, cum ar fi cele care combină un boiler cu o instalație solară termică sau o pompă de căldură.


Concluzie


Directiva privind performanța energetică a clădirilor are ca obiectiv îmbunătățirea eficienței energetice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în sectorul rezidențial și comercial și este doar o propunere, în acest moment. În contextul acestei directive, există mai multe măsuri și termene specifice pentru a realiza aceste obiective.

Cu toate acestea, Directiva nu interzice utilizarea sistemelor de încălzire pe gaz care sunt deja instalate. Cu alte cuvinte, proprietarii de clădiri care au deja astfel de sisteme nu vor fi obligați să le înlocuiască imediat. Însă, pe măsură ce aceste sisteme ajung la sfârșitul duratei lor de viață, va fi nevoie ca proprietarii să le înlocuiască cu soluții mai ecologice, conform noilor reglementări și standarde de eficiență energetică.

Pentru a facilita această trecere, Directiva prevede măsuri de sprijin, care pot include subvenții, credite fiscale, finanțări accesibile și alte stimulente financiare pentru a încuraja proprietarii de clădiri să înlocuiască sistemele de încălzire pe bază de combustibili fosili cu alternative mai ecologice.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.