Dezinformări rețele sociale
Data postării: 27.09.2024
www.factual.ro
FALS | “Pașaportul european de vaccinare” are ca scop controlul umanității și limitarea libertăților individuale

Într-o postare pe Facebook, un utilizator aduce în discuție un proiect al Uniunii Europene, referitor la un viitor „pașaport european de vaccinare”.

 

Acesta spune că „pașaportul de vaccinare” ar fi fost implementat, într-un mod foarte rapid, deja de către cinci țări ale UE, respectiv Letonia, Grecia, Germania, Belgia și Portugalia.

 

Autorul postării sugerează că acest demers al UE ar face parte dintr-un proiect mai mare, numit „identitatea digitală europeană”, scopul fiind controlul umanității și limitarea libertăților individuale.

 

Despre „identitatea digitală europeană”, Factual a mai scris, cu explicații, într-un alt articol.

 

De asemenea, în postare, mai este promovată o altă teorie, conform căreia elitele mondiale ar fi planificat – și urmează să planifice în continuare – apariția unor pandemii.

 

Această teorie a fost, de asemenea, demontată de Factual.


Ce este “Pașaportul European de Vaccinare”


„Pașaportul” la care face referire autorul postării nu există, în realitate. Există, în schimb, Cardul european de vaccinare (EVC), scopul acestuia fiind îmbunătățirea îngrijirii medicale pe teritoriul Uniunii Europene.

 

Cardul face parte din proiectul EUVABECO, dezvoltat pentru o mai bună infrastructură de vaccinare la nivelul blocului comunitar și în vederea rezolvării unor posibile alte urgențe de sănătate, cum a fost pandemia de coronavirus.

 

Conform comunicatului oficial discuțiile referitoare la un astfel de card au început încă din 2019. Luna trecută, un proiectul pilot al cardului european de vaccinare a fost implementat în cinci țări: Letona, Germania, Belgia, Grecia și Portugalia.


Cum va funcționa Cardul European de Vaccinare


Cardul va fi disponibil în format fizic sau digital, prin intermediul unei aplicații pe telefonul mobil.

 

Pe el vor fi disponibile informații referitoare la istoricul vaccinărilor, preluate din arhivele naționale ale instituțiilor medicale din țara unde este rezident deținătorul cardului.

 

De asemenea, fiecare cetățean UE va putea să controleze modul în care îi sunt diseminate informațiile medicale, creatorii proiectul menționând faptul că se vor respecta prevederile legislației europene privind protecția datelor.

 

Încălcarea legislației privind protecția datelor cu caracter personal (GDPR) se pedepsește cu o amendă de până la 20 de milioane de euro, sau cu până la 4% din cifra de afaceri anuală a companiilor.

 

Au existat cazuri în care instituții medicale care nu au respectat această legislație au fost amendate. Spre exemplu, un spital din Germania a primit o amendă de peste 100 de mii de euro pentru încălcarea GDPR, iar un alt spital din Portugalia a fost amendat cu 400 de mii de euro pentru nereguli asemănătoare.

 

Proiectul este momentan dezvoltat la scară mică și are ca parteneri  nouă țări din UE.


Concluzie


Afirmațiile utilizatorului Facebook sunt false. Primele discuții despre cardul european de vaccinare au apărut încă din 2019 și nu impune restricții de circulație intracomunitară sau limitări ale unor libertăți.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.