Dezinformări rețele sociale
Data postării: 26.10.2023
www.factual.ro
FALS | Peșteră din România, singurul loc de pe planetă unde viața ar continua după un atac nuclear

O postare încărcată pe Facebook duce spre un articol ce susține că peștera Movile din Dobrogea ar fi singurul loc din lume în care s-ar putea supraviețui în cazul unui atac nuclear. 

Articolul insinuează că viața ar putea fi posibilă pentru oameni, în urma unui atac nuclear, dacă s-ar adăposti în peștera respectivă:

Niciun buncăr antiatomic exclusivist din lume, cunoscut sau ascuns de către serviciile secrete internaţionale, nu garantează supravieţuirea în cazul unui atac nuclear de proporţii. Însă, un astfel de loc există. Şi există chiar în România! Spaţiul a uimit întreaga lume cu ecosistemul său perfect închis, ce poate susţine viaţa, fără a avea nevoie de ceva din exterior, de unde şi concluzia fascinantă a speologilor care au demarat studii aici”. 

Concluzia jurnaliștilor pare să vină pur și simplu din neînțelegerea propriului text – pentru că, doar câteva paragrafe mai jos, avem explicația acestui fenomen:

Viaţa se susţine singură în Peştera Movile, fără a avea nevoie de prezenţa oxigenului sau a altor factori externi. Sistemul funcţionează pe baza chimiosintezei, fiind separat de mediul exterior de milioane de ani, după cum au dezvăluit studiile recente. Astfel, atmosfera este aproape lipsită de oxigen, dar bogată în metan şi dioxid de carbon, şi cu toate acestea viaţa există, mărturie fiind cele 35 specii complet noi de insecte ce locuiesc în peşteră”.

Ca atare, în peșteră ar exista într-adevăr viață, dar nu pentru speciile care au nevoie de oxigen, cum sunt oamenii, păsările, mamiferele ș.a.m.d. Caz în care peștera devine total inutilă și în cazul unui atac nuclear.

Potrivit Catalogului peșterilor din România, peștera Movile din Dobrogea (descoperită în 1986) are unul dintre cele mai neobișnuite ecosisteme – aici trăiesc nevertebrate adaptate vieții subterane. Au corpul depigmentat (lipsit de culoare), nu au văz și se hrănesc cu bacterii și ciuperci care obțin energia din izvoarele calde sulfuroase de sub peșteră.

Deși diferite surse susțin că peștera ar fi fost studiată și de NASA, nu există disponibile online resurse directe de la Agenția spațială americană, care să ateste acest lucru. Este adevărat totuși că peștera a stârnit curiozitatea lumii științifice mondiale și a fost cercetată și de specialiști din alte țări. Un articol științific publicat în anul 1996, de profesori americani, în colaborare cu un cercetător român, demonstrează acest lucru.

Printre speciile deosebite descoperite de oamenii de știință în peștera din Dobrogea se numără păianjeni, scorpioni de apă și lipitori. Ce este interesant este modul prin care acestea se hrănesc. În timp ce majoritatea ecosistemelor depind de fotosinteză (energie de la soare), ecosistemul din peștera Movile supraviețuiește prin chemosinteză (procesul prin care hrana este realizată de bacterii sau alte ființe vii, prin folosirea chimicalelor ca sursă de energie, de obicei în absența luminii de la soare, potrivit National Oceanic and Atmospheric Administration).

Singurele persoane care au acces în peșteră în prezent sunt cercetătorii, tocmai din cauza mediului precar, lipsit de lumină și toxic, în care nu se poate petrece mult timp

SEO optimized by sem.ro SEO agency.