Un utilizator de Meta și-a anunțat urmăritorii într-o postare că poliția și serviciile secrete vor putea accesa telefoanele cetățenilor români fără o decizie judecătorească, descriindu-l drept un abuz la adresa libertăților cetățenești impus de așa-zisa dictatură europeană.
„Salutare oameni buni. Eu când v-am spus că începe dictatura în UE am fost făcut rusofil, că fac propagandă rusească, că fac nu știu ce. Eu când v-am spus că alegerea Ursulei (n.r. Președintele Comisiei Europene) pentru următorii ani este o demență din nou am fost făcut în toate felurile. Uitați cum încep abuzurile, iar cei cu Slava UE, ei nu realizează încă cam ce înseamnă această decizie. Ia uitați despre ce vorbesc. Poliția europeană poate accesa datele de pe telefoanele mobile ale oamenilor chiar și atunci când aceștia nu sunt suspectați de infracțiuni grave. Și asta a hotărât Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Asta știți ce înseamnă? Că orice organ de control, de poliție, de orice, acum poate să-ți ia telefonul fără niciun fel de problemă și să ți-l verifice. Nu mai are nevoie de absolut nimic. Da? Zi ia dă-mi telefonul încoace că mie mi se pare că tu ești puțin cam suspect. Voi realizați la ce se dă drumul în momentul de față? La ce abuzuri vom fi supuși? Pentru că ce-i mai oprește pe cei din servicii, din poliție, de oriunde, orice organ de control, nu-i mai oprește nimic. Doamne mi se pare că ești suspect. De ce sunt suspect? Că mi se pare că este suspect. Pentru că decizia vine pe fondul cazului în care o persoană din Austria a dat în judecată poliția pentru confiscarea telefonului după ce a primit un colet care conținea 85 de grame de cannabis. Și ce a făcut Curtea de Justiție UE? A extins acest control la absolut tot. Nu contează dacă ești sau nu suspect pentru trafic de substanțe, de cannabis, care nu se poate considera drog. Să închidem odată pentru totdeauna discuția asta. Cannabisul nu este drog, da? Deci pentru că știm prea bine Canabisul la câte chestii benefice este folosit. Dar na, trecem peste retorica asta. Ne-am înțeles fraților? De azi înainte mare grijă cu telefoanele mobile și ce informații aveți în telefoanele mobile pentru că orice organ de control îți poate lua telefonul și poate să ți-l controleze fără să aibă nevoie de decizie judecătorească și alte chestii de genul. V-am mai spus: dictatura a început și voi nu o vedeți încă. O să fie prea târziu când o să o vedeți. Noapte bună România.”
Videoclipul pornește de la un articol de pe Profit.ro (care citează Politico) despre o decizie a Curții de Justiție Europene publicată pe 4 octombrie 2024 care permite poliției din toate statele europene să controleze telefoanele oricărei persoane săvârșește o infracțiune minoră cu o aprobare judecătorească prealabilă.
Bobby D, creatorul videoclipului, argumentează că această decizie permite poliției să comită abuzuri la adresa tuturor românilor pe baza unor păreri neîntemeiate. Mai mult, interpretarea creatorului nu se aliniază cu decizia oficială a CJE, deoarece el menționează că organele de poliție pot să confiște pentru verificări telefoanele fără aprobarea unui judecător, fapt care nu este real.
În comunicatul de presă, Curtea de Justiție Europeană spune clar că în cazul în care există suspiciuni cu privire la infracțiuni minore care se dovedesc adevărate (printr-o verificare inițială), poliția poate cere accesul în telefonul suspecților, dar doar cu o aprobare judecătorească sau a unei autorități administrative independente. În plus, decizia mai menționează și că orice suspect trebuie anunțat de această decizie, abia atunci când nu poate compromite probele (datele din telefonul mobil).
Curtea atrage atenția că pentru fiecare caz, indiferent de gravitate, ofițerii de poliție trebuie să întocmească un document care să stabilească un echilibru între interesul legitim al anchetei (probele din telefon) și dreptul la viață privată și protecția datelor (conform Directivei 680/2016).
În 2021, într-un caz de suspiciune de trafic de droguri (Cannabis), ofițerii poliției austriece au confiscat telefonul unui suspect în timpul perchezițiilor. Bărbatul a dat în judecată poliția, justificând că Legea Stupefiantelor (art. 27) și Codul Penal Austriac (art. 17) încadrează fapta de care este acuzat la infracțiuni minore care nu necesită verificarea telefonului de către poliție (cu sau fără aprobarea judecătorească).
Tribunalul Regional din Tirol s-a adresat Curții de Justiție pe această speță, iar Curtea a decis că „A considera că doar lupta împotriva infracțiunilor grave poate justifica accesul la datele dintr-un telefonul mobil ar limita nejustificat puterea de investigare a autorităților competente”.
Așadar, informația vehiculată în videoclip este falsă. Conform deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene, poliția va putea accesa telefoanele suspecților de infracțiuni minore, dar doar în urma unei analize și cu aprobarea unui judecător.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.