Pagina de Facebook Broscuta Vesela a publicat o postare care promova un tratament naturist pentru cancer, descris astfel: „Planta care distruge celulele canceroase în doar 48 de ore! Este de 100 de ori mai eficientă decât chimioterapia”. Pentru detalii despre acest tratament, postarea direcționează utilizatorii către un link în comentarii. Prin accesarea link-ului, ajungem la un articol care prezintă beneficiile miraculoase ale păpădiei în tratarea cancerului.
Textul susține că păpădia are puteri vindecătoare extraordinare, în special rădăcina sa, care ar putea distruge celulele canceroase mai eficient decât chimioterapia, fără a afecta celulele sănătoase. Cercetări canadiene sugerează un potențial revoluționar al acestei plante. Un caz este prezentat, cel al lui John Di Carlo, care, după consumul de ceai din rădăcină de păpădie, s-ar fi vindecat complet de cancer. Textul recomandă explorarea păpădiei ca o alternativă naturală la tratamentele tradiționale.
Conținutul textului prezintă o serie de probleme ce pot induce în eroare cititorii, folosindu-se de metode de tip clickbait în promovarea unei articol bazat pe dezinformări. Pentru început textul face mai multe afirmații exagerate care nu au la bază studii științifice. Deși păpădia a fost studiată pentru potențialul ei terapeutic, nu există dovezi științifice care să arate că rădăcina de păpădie poate „depăși chimioterapia” în tratarea cancerului sau nu există dovezi concludente că poate „distruge complet celulele canceroase în 48 de ore”, fără a afecta celulele sănătoase.
De asemenea, cazul prezentat al pacientului John Di Carlo este unul anecdotic și este folosit pentru generalizarea beneficiilor ceaiului de păpădie, fără a fi însoțit de explicații științifice.
Totodată articolul este caracterizat de o lipsă acută de surse sau citări științifice corespunzătoare. Textul menționează vag „cercetări efectuate de Departamentul de Chimie și Biochimie din Canada”, fără a oferi detalii concrete despre studiile respective, autorii lor sau contextul științific. Acest tip de afirmație creează impresia de validitate științifică, dar fără detalii verificabile, este greu să fie considerat o sursă credibilă.
Articolul pleacă de la asumpția promovării de remedii alternative în detrimentul tratamentelor tradiționale. Sugerarea că un remediu natural poate fi o alternativă eficientă la tratamentele tradiționale, cum ar fi chimioterapia, este periculoasă, mai ales pentru pacienții vulnerabili care ar putea să renunțe la tratamente medicale dovedite pentru soluții nevalidate.
Unul dintre studiile care analizează relația dintre cancer și rădăcina de păpădie este realizat de către cercetătorii Pamela Ovadje, Saleem Ammar, Jose-Antonio Guerrero, John Thor Arnason și Siyaram Pandey și publicat în jurnalul Oncotarget.
Aceștia menționează că, deși există cercetări preliminare care sugerează că extractele de păpădie pot avea efecte anticancerigene în laborator, acestea sunt limitate la teste in vitro (în afara corpului uman) și nu există dovezi suficiente care să susțină utilizarea păpădiei ca tratament eficient împotriva cancerului. Ei subliniază că studiile pe oameni sunt necesare pentru a confirma orice beneficiu potențial.
De asemenea, o abordarea asupra tratamentului cancerului și medicina alternativă este abordat într-un articol de pe National Cancer Institute (NCI) (instituție federală din SUA responsabilă pentru cercetarea cancerului).
NCI subliniază că în cazul terapiilor alternative, inclusiv plantele medicinale, este nevoie de dovezi științifice solide și studii clinice riguroase pentru a le putea recomanda ca tratamente împotriva cancerului. În plus, tratamentele alternative nu ar trebui să înlocuiască terapiile convenționale, deoarece acestea nu sunt dovedite eficace și sigure în același mod.
Inclusiv la nivel european, European Society for Medical Oncology (ESMO) a emis un comunicat de presă în 2018 referitor la terapiile alternative. ESMO avertizează că, deși terapiile alternative pot fi atractive pentru pacienți, ele nu ar trebui să fie utilizate ca substitut pentru tratamentele convenționale, cum ar fi chimioterapia. Orice terapie alternativă trebuie discutată cu un medic specialist, iar deciziile de tratament trebuie să se bazeze pe dovezi științifice solide.
Deși păpădia are proprietăți benefice, precum efecte diuretice, antioxidante și antiinflamatorii, acestea nu justifică descrierea exagerată ca fiind „miraculoasă” în tratamentul cancerului.
Postarea de pe pagina Broscuta Vesela reprezintă o dezinformare care poate încuraja cititorii să evite consultarea specialiștilor și să se bazeze pe tratamente alternative fără o bază științifică solidă.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.