Un utilizator al platformei META a publicat un videoclip de pe TikTok în susține că războiul din Ucraina nu este real, din cauză că în partea sud-vestică a Ucrainei turiștii pot vizita și se pot caza la un complex hotelier din Bukovel.
„Vreau să vă întreb dacă v-ați făcut planuri de vacanță. […] Mai aveți dubii că tot ce se întâmplă în Ucraina este un mare bullshit? Deci mai aveți dubii? Dacă mai aveți încă dubii eu zic să luați niște Nurofen și să faceți un drugtest. Pentru că așa ceva nu există, bă voi ați văzut cum arată complexul ăla acolo? Ați văzut că lumea este relaxată la plajă, la vacanță. Voi ați văzut că românii se duc în vacanță în Ucraina?”
Utilizatorul a preluat un videoclip de promovare al unui hotel din stațiunea turistică Bukovel, Ucraina, și l-a folosit pentru a-și valida opinia că dacă există turiști români care vizitează Ucraina, războiul cu Rusia nu este real.
Este vorba de un complex hotelier la 218 km de Suceava, România și la 684 de km față de Kiev. Bukovel se află în regiunea Ivano-Frankivsk, o zonă declarată deschisă și sigură pentru turiști de către guvernul ucrainean.
Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie 2022. De aproape 900 de zile, armata ucraineană luptă pentru a recuceri zonele anexate ilegal de către armata rusă (Crimeea, Sevastopol) și zonele ocupate ilegal (Donetsk, Herson, Luhansk și Zaporizhia). În zonele ocupate, guvernul rus a impus cetățenilor un referendum și un tur de alegeri, ilegale de altfel. Conform Biroului Înaltului Comisar ONU, până în prezent au fost răniți 19.875 de civili, dintre care 1.298 sunt minori, iar 10.582 de civili au murit, dintre care 587 sunt minori. Unul dintre cele mai devastatoare atacuri recente a fost asupra celui mai mare spital pentru copii din Ucraina, în Kiev. Cel puțin 43 de civili au murit.
La începutul anului, președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a declarat oficial că 31 de mii de soldați ucraineni și-au pierdut viața din 2022 și până acum.
Cu toate că există mai multe site-uri care urmăresc evoluția luptelor din zona de est a țării (aici și aici) sau redacții online care verifică și publică zilnic știri despre evenimentul armat (aici, aici și aici), mai există persoane care neagă existența războiului.
Videoclipul original a fost postat pe platforma lui BobbyD de Tiktok, unde acesta se prezintă drept un jurnalist independent. El postează zilnic pe Meta (20.000 de urmăritori) și TikTok (118.000 urmăritori) videoclipuri pe subiecte politice/sociale, cu mesaje naționaliste și eurosceptice.
În videoclipul verificat (care are peste 10.000 de like-uri, 518 comentarii și 2.821 de repostări), acesta discreditează eforturile statului român de a se pregăti împotriva unei posibile ofensive militare a Rusiei împotriva NATO. În anul 2023, Departamentul de Stat SUA a acceptat acordul de cumpărare a mai multor vehicule militare Abrams de nouă generație de către statul român, în valoare de 2,5 miliarde de dolari. Dezinformări despre motivele pentru care România colaborează și cumpără din SUA echipamente militare au fost vehiculate de-a lungul anilor. De când a pornit războiul în Ucraina, însă, postările false au crescut la număr (verificări aici, aici și aici).
Mai apoi acesta a atașat un videoclip promoțional creat de Liviu Boca, un alt creator de conținut, în care este prezentat un complex turistic din stațiunea montană Bukovel, Ucraina. Informațiile pe care le-a expus utilizatorul anterior au fost alese pentru a introduce topicul principal al videoclipului, faptul că nu există un război la granițele de Est și de Nord ale țării.
La finalul videoclipului, utilizatorul le sugerează urmăritorilor că turismul din zona de sud-vest a Ucrainei și atmosfera relaxată a turiștilor români nu poate să însemne decât că nu există războiul dintre Ucraina și Rusia și România cheltuie miliarde de dolari pe echipamente militare/ajutoare către Ucraina pentru alte scopuri decât cele enunțate oficial.
În Ucraina, Legea Marțială este prelungită și în prezent, traficul aerian fiind închis încă din 2022. În schimb, tranzitul terestru (pe la granițele cu România, Polonia, Slovacia, Republica Moldova și Ungaria) este deschis tuturor celor care vor să ajungă în Ucraina. Pe site-ul oficial al guvernului din Ucraina zona de graniță nord-vestică (zona Bucovina și Maramureș) este declarată sigură pentru turiști.
În anul 2023 au intrat legal, prin vamă în Ucraina 3,5 milioane de persoane, iar în prima jumătate a anului 2024 536,729 de mii de persoane. În 2024 au intrat în Ucraina 103,766 de mii de cetățenii români, poziționându-ne pe locul 2 în topul cetățenilor care au intrat în Ucraina în acest an. Alerta MAE este în continuare activă, clasând riscul din Ucraina cu gradul 9 din 9, iar cetățenii români sunt îndemnați să părăsească zona imediat.
Așadar, informația pe care o vehiculează utilizatorul este falsă. Conflictul militar dintre Ucraina și Rusia este cât se poate de real și afectează grav viața civililor ucraineni. Guvernul de la Kiev a declarat în mod oficial zona Bukovel, din regiunea Ivano-Frankivsk, sigură pentru turiști. Reclama pe care primul creator de conținut a publicat-o nu are nicio legătură directă cu vreo conspirație sau nu amintește de război, ci are scopul de a atrage turiștii în zonele deschise ale Ucrainei.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.