Dezinformări rețele sociale
Data postării: 12.05.2023
www.factual.ro
FALS | Refugiatele din Ucraina plătesc chiria cu sex în Marea Britanie

Un utilizator Facebook a postat, în 4 mai, o captură de ecran preluată de pe rețeaua de socializare Telegram, cu titlul „Guardian: Refugiatele plătesc chiria cu sex în Marea Britanie”. Postarea are atașată, în mod explicit, o imagine cu o femeie din Ucraina, purtând simboluri naționale (drapelul și o coroană tradițională de flori). Postarea (în limba română) mai notează:

„În Marea Britanie, refugiații sunt nevoiți să plătească chiria cu sex din cauza nivelului de trai scăzut și a problemelor financiare. Editorialista The Guardian Miranda Bryant a atras atenția asupra acestui lucru. Potrivit acesteia, proprietarii cer din ce în ce mai mult sex în schimbul unei cazări, promițând să acorde o reducere. Cu cât situația economică din țară este mai dificilă, cu atât această problemă este mai urgentă. Articolul publicat citează un lucrător de caritate care spune că fetele trebuie uneori „să completeze locurile de muncă prost plătite cu sex pentru a-și ajunge la capăt. Ministrul britanic de interne Spella Braverman a declarat că în curând ar putea fi adoptată o lege pentru a restrânge încercările proprietarilor de a-i forța pe refugiați să facă sex”. (n.r. – erorile de exprimare îi aparțin utilizatorului și sunt, probabil, cauzate de traducerea automată a textului cu un instrument online)

*Captură ecran 12.05.2023

Postarea utilizatorului Facebook/Telegram nu citează cu link direct articolul original. Cel mai probabil, este vorba despre articolul Mirandei Bryant, de pe site-ul The Guardian, intitulat „Vulnerable UK women forced into ‘sex for rent’ by cost of living crisis” („Femeile vulnerabile din Marea Britanie, forțate să facă sex pentru chirie din pricina crizei costului vieții”) și publicat în 29 aprilie 2023.

Articolul citează un avertisment al unor organizațiile caritabile din Marea Britanie, care semnalează că viața tot mai scumpă, asociată cu ani de subfinanțare a sistemului social, pune un risc asupra femeilor vulnerabile. Organizațiile specifică faptul că este vorba despre femei din medii sociale defavorizate, mai ales cele cu traume și probleme de sănătate mintală, care uneori sunt nevoite să apeleze la sex, în schimbul unei locuințe sau pentru bani. Este o problemă în special în rândul femeilor migrante și al solicitantelor de azil. 

Textul NU menționează în niciun fel că este vorba despre femei ucrainence, cuvântul Ucraina (și nici derivate ale sale) NU apar în cuprinsul textului.

În plus, fotografia din postare (o femeie din Ucraina, care poartă steagul național și o coroană tradițională pe cap) nu are nici o legătură cu textul, aceasta fiind preluată de pe site-ul turc turkish.aawsat.com. Articolul din care este preluată poza este din data de 28 martie 2022, intitulat „Ucraina vede Turcia ca un posibil garant de securitate pentru orice acord cu Rusia”. Descrierea fotografiei este următoarea: „Ucrainenii demonstrează la Ankara pentru a sprijini pacea (DPA). 

 

Unica responsabilitate pentru orice conținut susținut de Fondul European pentru Media și Informare revine autorilor și este posibil să nu reflecte în mod necesar pozițiile EMIF și ale partenerilor Fondului, ale Fundației Calouste Gulbenkian și ale Institutului Universitar European.

 

SEO optimized by sem.ro SEO agency.