Dezinformări rețele sociale
Data postării: 26.10.2024
www.factual.ro
FALS | Refugiații ucraineni ar primi 1.000 de euro pe lună de la statul român

O mașină de lux este prezentată ca fiind a unui „refugiat” ucrainean în România, într-un reel cu descrierea: „individului ăsta, statul român îi plătește 1.000 euro chiria/lună + hrană și alocație de 3.400 lei/lună pentru fiecare copil aflat în întreținere”. 

Reel-ul conține informații false și instigă la ură etnică. Aceeași imagine cu mașina de lux neagră a fost publicată în mai multe țări din Europa încă din 2022, sugerând că refugiații ucraineni nu au nevoie de ajutoarele financiare primite de la țările gazdă, deoarece ar fi bogați. 

Conform Keyboard Warriors, o publicație de fact checking din Polonia, fotografia a fost făcută pe 20 aprilie 2022, în Budapesta, Ungaria. Aceeași fotografie, însoțită de o descriere anti-ucraineană, a fost postată în mai multe țări, sugerând că este o fotografie fie din Slovacia, fie din Germania sau Cehia.


Cât primește un refugiat? 

 

Statul român nu plătește 1.000 de euro pe lună pentru chirie și 3.400 de lei pentru hrană și alocația fiecărui copil aflat în întreținere, așa cum afirmă autorul postării. De fapt, sumele sunt mult mai mici.

În 25 septembrie 2024, conform unei Hotărâri de Guvern, sumele pe care le primesc refugiații care sunt deja găzduiți în țară au fost micșorate: primesc 500 lei/lună pentru o persoană singură și 1.500 lei/lună pentru o familie.

Conform Ordonanței de Urgență nr. 96 din 28 iunie 2024, prin familie se înțelege un grup format din soți, părinte/părinți și/sau copiii minori ai acestora sau copii majori pe care au obligația să îi întrețină (dacă sunt în continuarea studiilor, până la vârsta de 26 de ani).

În schimb, ucrainenii care vin acum în țară pot primi sume forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de cazare timp de maxim 3 luni consecutive. Aceste sume sunt de 750 lei/lună pentru o persoană singură și 2.000 lei/lună pentru o familie.

Când vine vorba de utilități de primă necesitate, adică hrană, îmbrăcăminte, materiale de igienă personală, acestea sunt asigurate de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.


Concluzie

 

Postarea de pe Facebook conține informații false, exagerând considerabil sumele primite de refugiații ucraineni în România. În realitate, ajutorul oferit este mult mai modest și vizează asigurarea necesităților de bază pentru persoanele care fug din calea războiului.

Imaginea cu mașina de lux este folosită în mod înșelător, fiind parte dintr-o campanie de dezinformare anti-ucraineană răspândită în mai multe țări europene.

Afirmațiile din postarea verificată fac parte dintr-o campanie mai largă de dezinformare, privind refugiații ucraineni. Factual.ro a mai verificat și în trecut dezinformări privind refugiații ucraineni, cum ar fi faptul că ar exista o extrădare în masă a bărbaților care se sustrag de la obligativitatea serviciului militar în Ucraina sau că refugiatele din Ucraina plătesc chiria cu sex în Marea Britanie. Afirmațiile s-au dovedit false.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.