O utilizatoare Facebook a postat un clip video de peste 52 de minute, în care afirmă că „a fost schimbată forma de organizare statală a României”. Clipul a devenit viral.
„Este vorba despre schimbarea naturii juridice și a formei de organizare statală a României, de la stat național român, suveran, independent, unitar, indivizibil și democratic, la România stat-corporație, anexă, element secundar subordonat și dependent al Corporației Financiare Internaționale (C.F.I.), în mod viclean, fără înștiințarea, consultarea și aprobarea noastră, poporul român.
Cu alte cuvinte, timp de 33 de ani, România a funcționat nelegal, ca stat-corporație anexă, element secundar subordonat și dependent al Corporației Financiare Internaționale (C.F.I.), iar nouă, românilor, ni s-a impus statutul de resursă umană înmatriculată cu titlu de marfă a C.F.I.”, afirmă utilizatorul Facebook.
Utilizatoarea Facebook mai afirmă că, după ce România a semnat un acord cu Corporația Financiară Internațională, statul nostru și-a pierdut independența.
Corporația Financiară Internațională, la care se referă utilizatorul Facebook, este un conglomerat financiar, parte a Băncii Mondiale, care se ocupă de susținerea investițiilor private pe piețele emergente, adică din țările în curs de dezvoltare.
România a devenit membră IFC în 1991, când a fost semnat acordul la care se referă utilizatorul Facebook.
Acordul de constituire a IFC a fost realizat în 1955 și presupune criteriile de funcționare ale acestei instituții financiare. El poate fi consultat AICI.
Însă niciun articol din acordul de constituire a IFC sau din cel semnat de România în 1991 nu presupune schimbarea formei de organizare statală a țărilor membre.
În țara noastră, forma de organizare statală este stabilită prin Constituția României.
La articolul 1 al acestui document, se stipulează:
(1) România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.
(2) Forma de guvernământ a statului român este republica.
(3) România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate.
(4) Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale.
Constituția României poate fi modificată doar prin referendum, cu consultarea poporului.
Pe site-ul IFC, România apare menționată pentru prima dată într-un raport din 2002, publicat în limba franceză. Potrivit acestui document, IFC avea investiții în 3 obiective financiare din România:
Raportul IFC din 2022 arată că IFC a acordat Băncii Transilvania un împrumut de 100 de milioane de euro, pentru ca banca românească să crediteze IMM-urile din țară.
În cel mai recent raport anual, IFC menționează doar că portofoliul din România are o valoare de 1,729 miliarde de dolari.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.