Un utilizator Facebook a postat un text în care afirmă că România urmează să intre în deficit energetic pentru că exportă prea multă electricitate în Ucraina.
În aceeași postare, utilizatorul mai menționează și că depozitele de gaze naturale ale țării noastre sunt aproape goale.
„România pompează în draci curent electric în Ucraina și Republica Moldova. În acest fel ajungem la un deficit energetic de 25%!!! Acea energie o importăm la prețuri piperate. (…) Iată și motivul pentru care situația e groasă: întrucât nu mai sunt bani(cu un deficit care depășește 9% și o scădere economică, s-a cam rablagit visteria) , e posibil să apară accidente sub forma întreruperilor de curent. (…) Conform rapoartelor care sunt cât se poate de publice, gazele din depozitele noastre au scăzut cu 20% în doar 30 de zile”, scrie utilizatorul.
Site-ul companiei naționale Transelectrica, prin care sunt administrate rețelele de energie electrică are o secțiune unde pot fi văzute în timp real consumul și producția de electricitate din România în timp real.
Potrivit acestor date, pe rețeaua care face legătură cu Ucraina există două linii de tensiune: una de 750kV Isaccea – Ucraina și alta de 400kV Rosiori – Mukacevo.
Potrivit datelor puse la dispoziție de Transelectrica, din ianuarie 2024 până în septembrie, România a exportat către Ucraina 223 GWh și a importat din această țară 1418 GWh.
Sursa Transelectrica
O altă secțiune a site-ului Transelectrica arată grafice cu producția, consumul și soldul energiei electrice din țara noastră.
Pentru perioada cuprinsă între începutul anului și luna noiembrie 2024, informațiile arată că exista un sold de 1301 MW, fapt care demonstrează că, la capitolul energie electrică nu se înregistrează un deficit.
Schimbul de energie electrică între cele două țări este reglementat prin mai multe reguli de alocare care pot fi accesate aici.
Anul trecut, potrivit platformei Comtrade a Națiunilor Unite, unde se pot vizualiza date despre exportul și importul dintre țări, România a exportat energie electrică spre Ucraina în valoare de 14,5 milioane dolari.
Informațiile aferente anului 2022, puse la dispoziție de Observatorul Economic arată că în anul respectiv Ucraina a exportat către România mai multă energie electrică decât a primit de la noi.
Referitor la deficitul bugetar, Consiliul fiscal arată într-o opinie că acest indice este pronosticat să ajungă la finele anului la valoarea de 8%. De asemenea, la sfârșitul lunii octombrie, Ministerul Finanțelor Publice a publicat un Plan de acțiune pentru perioada 2025 – 2031 în care se estimează că la sfârșitul anului deficitul va fi de 7,9%.
Cele mai recente date publicate de acest minister arată că la finele lunii octombrie, deficitul bugetar era de 6,19%.
Nici în privința stocului de gaze nu se poate susține că România întâmpină probleme. Datele Consiliului Europei din luna octombrie arată că depozitele de gaze erau pline.
Ținând cont de toate acestea informații, postarea utilizatorului Facebook este Falsă. România nu intră în deficit energetic din cauza exporturilor către Ucraina, deficitul bugetar nu depășește 9%, iar depozitele de gaze naturale nu au „scăzut cu 20% în 30 de zile”.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.