Un utilizator Facebook avertizează că în România ar exista așa-numitele sisteme HAARP, o „tehnologie contemporană în domeniul războiului”, care ar putea să cauzeze dezastre naturale.
În postare se prezintă un scenariu apocaliptic, menționându-se că antenele HAARP ar fi capabile de „acţiuni înspăimântătoare precum dezintegrarea obiectelor, inducerea combustiei instantanee, schimbarea tiparelor cerebrale, inducerea unui comportament anume, provocarea diferitelor boli” etc.
HAARP este un program american de cercetare a ionosferei, instalat în Alaska și aflat în proprietatea Universității din Alaska. Printre instrumentele sale se regăsește o rețea de 180 de antene terestre, care se întinde pe o suprafață dreptunghiulară de aproximativ 12 hectare. De subliniat încă o dată – programul este unul de cercetare universitară.
Pentru a afla ce poate și ce nu poate să facă HAARP și pentru a verifica informațiile răspândite de utilizatorul Facebook, am analizat textul alături de fizicianul Cristian Presură, care a explicat că scopul principal al rețelei de antene este de a direcționa unde radio către o parte a ionosferei, aflată la câteva sute de kilometri deasupra Pământului.
„Sistemul are o putere de câțiva megawați, pe care o distribuie pe un volum al ionosferei de câteva sute de kilometri pătrați suprafață și câțiva metri adâncime. Radiația disipată ajunge să aibă o densitate de energie de câteva zeci de miliwați pe metru pătrat. De notat că aceasta densitate de energie este de sute de ori mai mică decât radiația ultravioletă ce lovește straturile superioare ale atmosferei și generează ionosfera (ionizând atomii) și de zeci de mii de ori mai mică decât căldura ce vine de la Soare pe metru pătrat”, explică fizicianul Cristian Presură.
HAARP a devenit foarte populară între cei care propagă teorii conspiraționiste și sunt câteva aspecte de care trebuie să ținem cont atunci când astfel de informații ajung la noi:
„Este natura radiației emise de antene (unde radio de câţiva megahertzi), puterea ei (câţiva megawați în total) și faptul că fasciculul de unde este puternic divergent (densitatea de energie ajunge să fie de câteva zeci de miliwați pe metru pătrat, când ajunge în ionosferă. La acestea trebuie adăugat că o parte a acestei radiații este absorbită de ionosferă.
Efectul acesta este folosit de cercetători pentru a crește puțin temperatura ionosferei în zona targetată și de a modifica astfel o parte din proprietățile ei (de exemplu, o parte din atomii de oxigen se excită și, când aceștia se dezexcită, emit o radiație luminoasă ce poate fi observată, câteodată, chiar cu ochiul liber). O altă parte a radiației, odată ce ajunge în ionosferă, este reflectată înapoi pe Pământ. Datorită divergenţei fasciculului de unde radio, densitatea aceasta de energie ajunge să fie mai mică de un miliwatt pe metru pătrat, odată ce se întoarce la Pământ”, a mai precizat Presură.
Utilizatorul susține că antenele HAARP „sunt capabile de acțiuni înspăimântătoare”, precum dezintegrarea obiectelor, inducerea combustiei instantanee, inducerea „unui comportament anume și provocarea diferitelor boli biologice”, pot crea găuri în ionosferă având ca efect mărirea puterii de penetrare a razelor cosmice nocive.
În legătură cu capacitatea antenelor HAARP să dezintegreze obiecte, fizicianul Cristian Presură explică faptul că puterea lor nu este concentrată ca un laser, ci disipată, datorită formei divergente a fasciculului: „La distanță de câțiva kilometri densitatea de putere este de câțiva miliwați pe metru pătrat, insuficientă pentru a încălzi fie și o muscă”.
Despre combustia umană spontană și schimbarea tiparelor cerebrale, fizicianul precizează că până acum nu s-a dovedit că undele radio (emise de stațiile radio din toată lumea) ar putea schimba tiparele cerebrale și, deși antene HAARP au puteri care sunt de zeci sau sute de ori mai mari decât ale stațiilor radio obișnuite, aceste unde radio sunt direcționate în sus către ionosferă, evitându-se astfel explicit zonele locuite din apropiere.
În ionosferă, fasciculul se disipă rapid și încălzește o parte, însă fasciculul reflectat ajunge la Pământ cu o densitate de energie prea mică pentru a provoca, în vreun fel, boli biologice, cum susține utilizatorul Facebook în continuare.
De asemenea, antenele HAARP nu pot distruge orice „obiect staţionar sau în mişcare în orice loc de pe Pământ”: „Cum ar putea distruge un vapor militar din Australia, când fasciculul care ajunge în ionosferă, deasupra regiunii Alaska, are o densitate de putere de abia câţiva miliwați pe metru pătrat?”, evidențiază Cristian Presură.
Totodată, în ionosferă nu se creează „găuri” și nu este posibil să existe un efect de mărire a „puterii de penetrare a razelor cosmice nocive”:
„Aceasta își crește local, pe o grosime de câțiva metri, temperatura, generând excitații și, eventual, lumina în acel loc. Dar ionosfera se întinde pe sute de kilometri în altitudine, celelalte straturi sunt foarte puțin afectate (…) Principal protector al razelor cosmice este câmpul magnetic al Pământului, nu ionosfera, astfel câmpul magnetic nu este afectat”, precizează fizicianul.
În legătură cu presupunerea că sistemele HAARP ar putea să producă „fulgere artificiale în orice punct de pe glob”, fizicianul Cristian Presură menționează că, până în prezent, nu există vreun raport al cercetătorilor care să arate că undele produse de HAARP ar putea produce fulgere sau ploi artificiale.
„Pentru a face un fulger artificial este nevoie de un nor preexistent. Pentru a induce un fulger într-un nor existent este nevoie să generezi concentrații ridicate de sarcină electrică într-o parte a norului. În principiu, HAARP induce unde plasmonice în ionosferă, dar aceasta se află cu mult deasupra norilor (peste 100 de kilometri), iar la altitudinile mai reduse ale norilor (kilometri) densitatea de plasmă este mult prea mică pentru ca undele plasmonice să fie induse și controlate în mod corespunzător.”
HAARP nu este nici un instrument pentru producerea de schimbări climatice sau „dezastre naturale”. Energia totală emisă, de aproximativ 3 megawați, este prea mică pentru a induce schimbări majore. În plus, HAARP este folosit în mod intermitent, pe durată scurtă, în cursul cercetărilor.
HAARP nu este capabil nici de a produce cutremure, puterea sa fiind prea mică: „Un cutremur pe scara 6 Richter are o energie de zeci de mii de miliarde de jouli. Undele radio HAARP, reflectate de ionosferă, ajung la suprafața Pământului cu densități de putere extrem de mici, de sub un miliwatt pe metru pătrat. Până și energia ce vine de la Soare este de câteva sute de wați pe același metru pătrat, deci de sute de mii de ori mai mare decât HAARP”, mai spune Presură.
În plus, undele radio de câteva zeci de megahertzi nu penetrează scoarța Pământului, pentru a ajunge la zona de focar a cutremurului și a-l declanșa; ele sunt atenuate în sol pe distanțe de câțiva metri, cel mult câteva zeci de metri, depinzând de condițiile solului. Factual.ro a mai demontat (aici) o teorie potrivit căreia cutremurul din Turcia ar fi fost provocat de sistemele HAARP.
În postarea de pe Facebook se mai speculează că americanii ar fi adus sisteme HAARP și în Dobrogea, în proximitatea localității Corbu, în 2010, care ar putea să controleze mințile oamenilor și care ar putea emite „o frecvenţă uriaşă înspre ionosferă, cu o posibilă reflexie asupra Iranului”.
„Am văzut imaginea pe internet și-mi pare a fi o antenă radar direcțională, ceea ce este cât se poate de probabil, ținând cont de locație (lângă mare, pentru a monitoriza rachetele și navele ce vin din largul mării). Chiar și HAARP a fost folosit inițial ca radar militar. Fiind probabil un radar militar, instalația din apropierea Constanței poate cel mult să detecteze apropierea navelor, avioanelor sau rachetelor. Ca în cazul HAARP, undele radio generate de acestea nu pot genera un ‘control asupra minții’. Dacă undele radio se reflectă de ionosferă către Iran, la mii de kilometri depărtare, densitatea de putere este atât de mică, încât nu va avea nicio influență asupra armamentului iranian. Un caz mai puțin speculativ ar fi putut fi ca ea să fie folosită pe post de antenă receptoare a undelor radio emise din Iran și reflectate de ionosferă”, concluzionează fizicianul Cristian Presură.
Pentru a afla dacă sistemele respective au vreo legătură cu programul HAARP din Alaska, Factual a solicitat informații de la Ministerul Apărării Naționale, care ne-a răspuns că acestea sunt la fel ca alte radare ale MApN:
„Pe baza datelor pe care le avem la dispoziție, nu există nicio structură din Ministerul Apărării Naționale care colaborează cu Institutul de Geofizică al Universității Fairbanks din Alaska, în cadrul Proiectului HAARP. Radarele din Dobrogea la care vă referiți fac parte din arhitectura sistemului național de apărare al României”, ne-a transmis Ministerul Apărării Naționale.
Este important de menționat că, inițial, HAARP a avut și aplicații militare în domeniul comunicațiilor și al detectării rachetelor inamice prin sistem radar, dar sistemul a fost transferat integral în proprietatea Universității din Alaska, în anul 2015. HAARP nu a putut nici anterior și nu poate nici acum să fie folosit ca o „armă dirijată”, cum este descris în postarea de pe Facebook, care să afecteze armele inamicilor:
„Era construit ca un radar ce funcționează ‘dincolo de orizont’, deoarece undele radio ar fi fost reflectate de ionosferă. (…) Densitatea de energie de doar câțiva miliwați pe metru pătrat, la distanțe de peste 100 de km, este prea mică pentru a ridica probleme armelor inamice. Desigur, există arme cu pulsuri electromagnetice construite special pentru a afecta sistemele electronice ale armelor inamice, dar acelea au construcții specializate diferite”, a mai explicat fizicianul Cristian Presură, pentru Factual.ro.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.