Un utilizator Facebook a postat o imagine cu un articol care are titlul „Dacă vă întrebați de ce ne omoară oile, porcii și găinile: În laboratoarele globalizării se pregătește o Foamete Planetară”. Postarea de pe Facebook nu a avut o descriere, doar această captură de ecran, dar a avut sute de reacții și distribuiri.
Pentru a vedea la ce face referire utilizatorul Facebook, am intrat pe articolul respectiv, publicat de Active News, care reprezintă de fapt un articol tradus de pe un site străin, intitulat Global Research. Active News a scris, în prima parte, următoarele:
„Producția de alimente cauzează ‘încălzire globală’ – ‘Fermele trebuie închise’ – 13 țări au semnat acordul care va fabrica o foamete globală prin distrugerea surselor de alimente”.
După care, site-ul românesc a tradus, cuvânt cu cuvânt, articolul de pe site-ul Global Research.
Teoria conspiraționistă cuprinsă în cele două articole a pornit de la un anunț făcut în 2023 de Global Methane Hub, o organizație filantropică globală. Aici se discută despre un angajament al miniștrilor și ambasadorilor din 13 țări, inclusiv Statele Unite, de a reduce emisiile de metan în agricultură, discutat în timpul unei conferințe globale dedicate practicilor agricole.
Conferința a adus împreună oficiali guvernamentali de rang înalt pentru a discuta despre soluții bazate pe știință, inovație și tehnologii care sprijină producția alimentară durabilă și reducerea pierderilor alimentare.
Marcelo Mena, CEO-ul Hubului, a subliniat că sistemele alimentare contribuie cu 60% la emisiile de metan și și-a exprimat sprijinul pentru inițiativele de reducere a acestora. Miniștrii agriculturii din diverse țări au vorbit despre importanța adoptării de practici sustenabile pentru a combate schimbările climatice.
Comunicatul Global Methane Hub nu conține încurajări de practici care ar putea să ducă la „foametea globală” sau distrugerea producției de alimente. Din contră, acesta menționează faptul că emisiile de metan și practicile agricole nesustenabile pot contribui la problemele legate de securitatea alimentară.
Se face referire la pierderile alimentare și la necesitatea de a îmbunătăți sistemele alimentare pentru a asigura o producție mai eficientă și mai sustenabilă. Reducerea emisiilor de metan poate ajuta la stabilizarea climei, ceea ce, la rândul său, ar putea contribui la o producție alimentară mai consistentă și la prevenirea crizelor alimentare.
Insinuările privind foametea globală făcute în articolele analizate, publicate de Active News sau Global Research, nu sunt fondate și au mai fost analizate în trecut și de alte site-uri străine care fac fact-checking precum USA Today, PolitiFact, Reuters și altele (aici sau aici).
USA Today a contactat CEO-ul organizației, Marcelo Mena, iar acesta a susținut afirmațiile privind foametea sunt „complet inexacte”. El a precizat că strategia agricolă a Hubului este axată pe „ajutarea fermierilor locali să-și optimizeze productivitatea prin îmbunătățirea practicilor de hrănire și bunăstare a animalelor, precum și prin investiții în cercetare și dezvoltare și tehnologii revoluționare.”
În niciun moment Global Methane Hub și colaboratorii săi nu menționează un plan de abolire a agriculturii și nici nu se detaliază vreo schimbare specifică pe care semnatarii înțelegerii o vor face pentru a reduce emisiile de metan.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.