Mai multe postări de pe rețelele de socializare susțin că Sara Milliken, o tânără din SUA cu un grad de obezitate, ar fi câștigat concursul Miss Alabama 2024.
„Domnișoara din mijloc a câștigat titlul de Miss Alabama! Dacă ți se pare că e ceva în neregulă, că alte fete meritau să câștige, înseamnă că ești un extremist de dreapta! Oricine își dorește normalitatea simplă, ca, de exemplu, la un concurs de frumusețe să câștige fata cea mai frumoasă, este un extremist de dreapta, normalitatea e periculoasă! Sminteala woke e noua normalitate!”, scrie unul dintre utilizatorii Facebook.
Mesajele de genul acesta sunt folosite pentru a împinge ideea că există o agendă ascunsă care promovează egalizarea valorilor în toate domeniile și forțează adoptarea unor standare nenaturale, în virtutea ideilor egalitariste.
Dezinformarea în ceea ce privește concursul de frumusețe din Alabama au apărut în iunie 2024, când mai multe postări de pe rețelele de socializare X și Instagram au afirmat că Sara Milliken, o tânără de 23 de ani localitatea Atmore, statul Alabama, ar fi câștigat concursul Miss Alabama 2024 (vezi aici, aici sau aici).
Tânăra femeie a fost într-adevăr câștigătoarea unui concurs local de frumusețe organizat în statul Alabama, unde locuiește, dar nu a concursului oficial Miss Alabama.
Sara Milliken nu a făcut parte dintre participantele la ediția din acest an a concursului Miss Alabama, iar concursul a fost câștigat de Diane Westhoven. Ea va reprezenta statul Alabama la Miss USA 2024, iar câștigătoarea acestei competiții va participa la Miss Univers 2024, concursul pentru desemnarea celei mai frumoase femei din lume.
Chiar și așa, faptul că Sara Milliken a câștigat concursul local NAM în Alabama a generat o serie de controverse. O parte dintre utilizatorii rețelelor de socializare s-au arătat nemulțumiți de faptul că, prin desemnarea unei femei obeze drept câștigătoare a unui concurs de frumusețe, se promovează un stil de viață nesănătos. Alții au atras atenția asupra faptului că atribuirea acestui titlu Sarei Milliken ar face parte dintr-o politică socială, aceeași care a dus la desemnarea unei persoane transgender cu titlul Miss Maryland USA.
De altfel, utilizatorul Facebook face o referire în postare la politica „woke”, care, în opinia sa, ar avea conotații ultra liberale sau ultra progresiste.
La sfârșitul lunii mai 2024, un post de știri din SUA a prezentat un reportaj despre concursul de frumusețe câștigat Sara Milliken, iar tânăra a declarat:
„Indiferent cum arată corpul tău, indiferent de unde vii, poți face orice îți propui”.
După câteva zile, postul de știri a publicat un alt reportaj despre acest subiect, în care a expus modalitatea în care, pe rețelele de socializare, au fost hărțuiți atât realizatorul reportajului, cât și câștigătoarea concursului.
Acest val de reacții negative se încadrează în categoria hărțuirii cibernetice (cyber bullying).
Un raport oficial realizat în Marea Britanie arată că 17,9% dintre copiii chestionați cu vârste între 11-15 ani au fost hărțuiți online.
Datele UNICEF și un studiu realizat de o echipă de psihologi români arată că, la noi în țară, cei mai expuși acestui fenomen sunt tinerii cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani.
„Fetele sunt cele mai frecvente victime ale cyber bullying-ului, iar mai puțin de trei sferturi dintre elevi cred că agresorii pot fi atât fete, cât și băieți, iar doar un sfert dintre aceștia au raportat un incident. (…) S-a constatat că agresiunea cibernetică este corelată pozitiv cu stilul parental agresiv și corelată negativ cu stilul parental compasional și evitant. Rezultatele sunt cruciale pentru identificarea actorilor de hărțuire cibernetică și prevenirea efectelor negative ale hărțuirii cibernetice asupra vieții psihologice, sociale și academice pentru elevi, părinți și profesori”, arată studiul.
Postarea este falsă, persoana din imagine nu este Miss Alabama. În plus, mesajul este unul care poate determina agresiune verbală pe rețelele de socializare, respectiv cyber bulling, lucru care deja s-a întâmplat cu tânăra din imagine.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.