Un utilizator de Meta promovează ideea că intrarea în Schengen ne va aduce migrație masivă:
„Țara noastră se va confrunta cu o imigrație masivă din :Nepal ,Sri Lanka ,Liban ,Syria ,Libia ,Bangladesh etc” (din cauza intrării în Schengen)
„adevărul nu este acesta deoarece în România industria este la pământ nu au de muncă cetățeni noștri români de cum să vină alții”
„Mulți din acești imigranți care sunt si vor veni în România primesc ajutoare sociale cât salariul unui român care merge la muncă de la 7 la 19 , plus căci li se oferă trei mese calde pe zi și cazare gratuită care cetățeanul român nu primește așa cv”
Legislația privind încadrarea străinilor pe piața de muncă nu a fost schimbată în urma intrării României în spațiul Schengen.
Pentru 2025, numărul maxim de lucrători străini ce pot intra în România este de 100.000.
În 2023, numărul acestora era tot de 100.000, an în care nu făceam parte din spațiul Schengen.
De asemenea, nu a existat nicio schimbare pe lista de țări a căror cetățeni au nevoie de viză pentru a intra în România.
România are un nivel de șomaj scăzut, sub nivelul mediu al UE, iar 76% din companiile din țară au raportat lacune de competențe pe piața de muncă. Companiile din România au nevoie de o forță de muncă mai mare și mai diversificată, iar afirmația că cetățenii nu au de muncă este falsă.
Ajutorul social primit de migranți este de 568 de lei pe lună, pe o perioadă de maxim 12 luni, doar dacă sunt îndeplinite anumite condiții, precum participarea activă în programe de integrare în societate.
Salariul minim net este de 2.575 lei.
În această postare se face o confuzie majoră dintre statutul de lucrător străin și de refugiat/solicitant de azil, migranții ce primesc cazare și mese gratuite sunt cei ce solicită azil și refugiații, dar foarte puțini din aceștia sunt din țările menționate.
Așadar, aderarea la spațiul Schengen nu a schimbat legislația sau procesul de migrație pentru străinii din afara zonei Schengen, iar migranții din aceste țări nu beneficiază de avantajele menționate.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.