Dezinformări rețele sociale
Data postării: 21.01.2025
www.factual.ro
FALS | Se demolează baraje ca să ne inunde intenționat

Un utilizator Facebook a distribuit o știre preluată de pe site-ul national.ro care tratează problema demolării barajelor din Europa și insinuează că aceasta a fost cauza inundațiilor care au avut loc în Spania în toamna anului 2024.

„Vă amintiți ce-am spus despre inundațiile din Spania, în noiembrie 2024? Că e din cauza demolării intenționate a barajelor și că urmăm noi (…) Iar am cobit.” scrie utilizatorul. 

Presupusa informație preluată de acest utilizator este intitulată „Guvernul execută, din nou, ordinele Comisiei Europene. Se pregătește demolarea barajelor de pe râuri” și vorbește despre directive UE privind restaurarea naturii. 


În iunie 2024, Consiliul European a adoptat legea Restaurării naturii, în cadrul căreia Uniunea Europeană își dorește să „readucă natura și ecosistemele la o stare de bună conservare”. Aceste măsuri vizează cel puțin 20% din zonele maritime și terestre ale UE, până în anul 2030, urmând ca până în anul 2050 să fie restaurate toate ecosistemele ce au nevoie de acest lucru. 

În ceea ce privește râurile și zonele inundabile, normele adoptate de Consiliul European au ca scop „îmbunătățirea stării apelor din UE”, precum și îmbunătățirea biodiversității. 

Pentru a face acest lucru, mai multe „bariere artificiale” construite pe râuri (cum ar fi baraje, deversoare sau stăvilare) pot fi eliminate dacă sunt învechite sau ieșite din uz. Aici nu se discută, însă, despre barajele funcționale care au ca scop reținerea apei. 

Acest subiect a mai fost abordat de Factual.ro, într-o verificare din decembrie 2024, unde am arătat ce trebuie să facă statele membre în contextul legii pentru restaurarea naturii, dar și că UE nu poate impune demolarea barajelor, așa cum se susține în postarea de pe Facebook. 


Despre inundațiile din Spania


 

La finalul lunii octombrie a anului anterior, Spania s-a confruntat cu un fenomen meteorologic extrem, denumit DANA, care a provocat inundații. Aceste inundații au cauzat la rândul lor cel puțin 217 de decese, relatează Reuters.

Un studiu realizat în Spania în luna noiembrie arăta faptul că fenomenele meteo extreme au fost cauzate de încălzirea globală. Cu toate acestea, au apărut mai multe conspirații care contestă această cauză și care susțin că motivul ar fi de fapt demolarea barajelor.

Factual.ro a arătat că după ce a fost votată legea pentru restaurarea naturii, doar două baraje au fost demolate în regiunea hidrografică Júcar, cea are a fost cea mai afectată de inundații. Niciunul dintre acestea nu au avut însă un impact direct privind inundațiile. 

Potrivit Verifica.efe, publicație care a demontat deja acest mit, Arturo Elosegi, profesor la o universitate din Spania, a declarat că eliminarea barierelor nu agravează inundațiile, ci le reduce, deoarece previne formarea dopurilor care forțează apa să iasă din canal. 

Informația a mai fost verificată și de către Reuters (aici) și AFP Fact Check (aici).


Demolarea barajelor în România


În legătură cu dezinformările din presă și de pe rețelele sociale pe acest subiect care au vizat direct barajele din România, ministru al Mediului, Mircea Fechet, și ministrul Energiei, Sebastian Burduja, au depus o sesizare penală la DIICOT. 

Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, au existat știri false care pretindeau că a fost emis un ordin prin care se prevedea demolarea barajelor, inclusiv a celor cu rol hidroenergetic, „ca urmare a unor presupuse directive și regulamente europene”. 

Aceste informații au apărut inclusiv în articolul national.ro menționat mai sus. 

În realitate, proiectul de Ordin respectiv (proiectul NTLH-033) reglementează exclusiv gestionarea barajelor ieșite din uz, fără a afecta barajele hidroenergetice sau alte infrastructuri strategice. 

Comunicatul de presă arată că acest proiect respectă legislația națională și nu are legătură cu reglementările europene invocate eronat în articolele de presă, dar și că niciun baraj hidroenergetic din România nu va fi demolat.

 

Concluzie

Demolarea barajelor nu are ca scop inundarea populației și nu a avut nicio legătură cu inundațiile din Spania. În normele elaborate de Consiliul European sunt vizate doar barajele care nu mai sunt folosite.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.