O pagină de Facebook a distribuit un articol care susține că socul este o plantă minune care tratează cancerul.
„În 2002, doctorii au descoperit că aveam o tumoră benignă pe creier. Această plantă m-a salvat de la moarte: Cum se folosește. ”, arată textul postării.
Articolul de pe site-ul Călător în România conține mărturia unui bărbat din Bulgaria, care afirmă că o băutură din soc fermentat l-a ajutat să scape de o tumoare benignă pe creier. Atât fragmentul extras din articol și postat pe pagina de Facebook, cât și primul paragraf din text scot din context diagnosticul bărbatului. Socul este prezentat drept un aliment minune care i-a salvat viața, fără a avea dovezi reale în privința existenței pacientului sau a diagnosticului.
Articolul la care face trimitere postarea nu are un autor, iar numele bărbatului vindecat nu apare menționat. Site-ul nu are căsuță redacțională și a fost înregistrat de o persoană fizică în 2017. Toate acestea ridică suspiciuni asupra informațiilor distribuite pe internet.
Conform Canadian Cancer Society, tumorile sunt de două tipuri: ne-canceroase (tumori benigne) sau canceroase (tumori maligne).
Tumorile benigne sunt formațiuni de celule care s-au multiplicat în mod alarmant, dar care nu se extind în alte zone din corp și sunt bine delimitate ca formă. Acestea sunt tratate și extirpate de către doctori.
Unele tumori, cum ar fi tumorile benigne pe creier, pot pune viața pacientului în pericol, din cauza dimensiunii sau a presiunii pe care o exercită în interiorul craniului.
Socul este o plantă originară din Europa. În popor, această plantă este folosită cel mai des în tratamentele non-medicale împotriva răcelii. Multe persoane recurg la medicina tradițională și administrează ceaiul, siropul sau tincturile pentru a trata durerile de cap, tusea, indigestia și pentru a ameliora febra. Studii recente au arătat că această plantă are beneficii multiple.
Până în prezent nu au fost efectuate studii medicale pe oameni sau animale pentru a putea descoperi o legătură între consumul de soc și prevenirea și tratarea unor tipuri de tumori, ci au avut loc in Vitro.
Doi cercetători din cadrul Facultății de Știință Alimentară și Nutriție din Polonia au adunat și analizat date din mai multe studii, cu ajutorul cărora au descris proprietățile socului asupra organismului. Conform documentării lor, socul conține un compus natural numit polifenol, care se regăsește în legume și fructe și cu ajutorul căruia corpul se poate proteja de anumite boli precum unele tipuri de cancer, diabet, osteoporoză sau boli neurodegenerative.
Din punct de vedere al compușilor chimici, socul este un bun antioxidant. Consumul socului îmbunătățește funcția sistemului nervos și este recomandat pentru a combate stresul oxidativ, adică un dezechilibru între nivelul de antioxidanți și oxidanți din corp, care poate conduce la probleme mai mari de sănătate.
Un studiu publicat în 2012 a analizat efectele compușilor chimici extrași din frunzele de soc asupra evoluției unor tumori. Rezultatele au arătat micșorări moderate ale tumorilor. Cel mai recent studiu, publicat în 2023, arată că socul conține compuși cu proprietăți anti-cancerigene care pot ajuta la prevenirea și tratarea unor tipuri de tumori, datorită proprietăților antioxidante.
Astfel, literatura de specialitate a arătat că socul are proprietăți benefice pentru sănătatea consumatorilor. Cu toate acestea, nu au fost efectuate studii clinice, pe subiecți umani, care să susțină o legătură între consumul de soc și tratarea și vindecarea tumorilor canceroase .
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.