Dezinformări rețele sociale
Data postării: 28.10.2024
www.factual.ro
FALS | Studiile nu propun lockdown pentru salvarea Lunii

Într-un videoclip postat pe Facebook, un utilizator ironizează un studiu publicat în jurnalul de astronomie al Universității Oxford. Studiul corelează scăderea emisiilor de pe Pământ din timpul lockdownurilor cu scăderea temperaturii Lunii. În videoclip, studiul este numit „aberație pandemică și post-plandemică”. „Să credem în știință, la următoarea plandemie vom avea ocazia să salvăm nu doar bunicuțele, nu doar planeta Pământ, dar și Luna. Aștept momentul când ni se va spune că vom salva și galaxia Andromeda, stând la coteț”, se încheie videoclipul, pe un ton ironic. 

Studiul a apărut în 18 septembrie, în jurnalul Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters (MNRAS). Din 2013, MNRAS este publicat de Oxford University Press. Conform datelor de pe Google Scholar, MNRAS este al doilea cel mai citat jurnal din categoria Astronomie și astrofizică. Autorii, K. Durga Prasad și G. Ambily, sunt membri ai Physical Research Laboratory din India. Conform politicii editoriale a MNRAS, toate studiile trec printr-o etapă de review, în care experți ai Royal Astronomical Society din Marea Britanie evaluează, corectează și resping / acceptă lucrările propuse.

Cercetătorii citează rezultate mai vechi (de exemplu, din 2008 și din 2017), care corelează emisiile de pe Pământ cu temperatura de pe Lună. Toate susțin că măsurătorile temperaturii de noapte de pe Lună sunt un bun indicator pentru emisiile terestre. Motivul pentru care temperaturile relevante sunt cele de noapte este că, în timpul zilei, Luna primește, pe lângă radiație terestră, și căldură solară. 

Mai mult, imediat după încheierea lockdownurilor au apărut studii care arată că emisiile terestre din perioada aprilie-mai 2020 sunt foarte scăzute, comparativ cu alte perioade. De exemplu, un studiu publicat în Nature indică o scădere de 17% a emisiilor de CO2 în aprilie 2020, comparativ cu media din 2019. Alt articol, publicat în Science of the Total Environment, arată o îmbunătățire a calității aerului în SUA în perioada lockdownurilor, înregistrându-se o scădere de 25,5% a dioxidului de azot.

Datele folosite au fost publicate de NASA și adunate cu ajutorul sondei Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO). Autorii au comparat temperaturile de noapte de pe Lună, furnizate de LRO, din perioada ianuarie 2017 – februarie 2023, din șase puncte de observație, iar concluziile au fost că, în medie, în lunile aprilie – mai 2020, temperatura pe timp de noapte de pe Lună a fost mai scăzută în toate cele șase puncte de observație, comparativ cu celelalte perioade.



Concluzia autorilor, pe baza analizei comparative a datelor obținute de LRO, este că „scăderea temperaturilor poate fi atribuită în mare parte lockdownului global din perioada COVID-19” (studiu, p. L23).

Totuși, autorii studiului nu sugerează că Luna ar fi avut beneficii de pe urma lockdownului impus în pandemie și nici că această măsură ar trebui luată din nou, în așa fel încât temperatura de pe Lună să scadă. Este vorba strict despre un studiu observațional, care corelează temperatura Lunii cu încălzirea globală terestră și demonstrează cum reducerea mobilității urbane a avut un efect asupra acesteia.


Concluzie

Videoclipul analizat prezintă informații false. Ironizează și decredibilizează un studiu de specialitate, scoțându-l din context, deși acesta nu este decât un demers științific de a înțelege schimbările climatice. Studiul invocat nici nu aprobă și nici nu dezaprobă lockdownurile.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.