Într-un clip care circulă pe Facebook, cu un video preluat dintr-un podcast, invitata afirmă că un copil poartă și din genele foștilor parteneri sexuali ai mamei. Susține că se întâmplă la fel și în cazul pisicilor, dar și că preoții și regii se însoară cu fete care nu au mai întreținut relații sexuale, tocmai din acest motiv.
În descrierea videoclipului, este menționat că „telegonia” este cea care a demonstrat că se transmit copilului trăsăturile interioare și exterioare ale foștilor parteneri ai mamei.
Invitata la podcast a fost Lidia Fecioru, în episodul postat pe youtube în 23 septembrie 2024. Fragmentul din clipul inițial se regăsește de la minutul 24:40. Invitata a spus lucrurile de mai sus după ce Jorge, gazda podcastului, a deschis subiectul cuplurilor care să grăbesc să întrețină relații sexuale fără să existe neapărat un atașament.
Discuțiile din ultimii ani pe acest subiect (de exemplu de aici și aici) au pornit de la un studiu din 2014. Studiul a testat muștele T. Angusticollis pentru telegonie.
Telegonia este o teorie care ține de ereditate care presupune că un fost partener al mamei poate influența caracteristicile fătului pe care mama l-a conceput cu alt partener.
Revenind la studiul din 2014, rezultatele arată că este posibil ca un mascul din specia T. Angusticollis să transmită, prin materialul seminal din caracteristicile sale fizice, urmașilor ulteriori ai unei foste partenere cu alt mascul. Ar părea că primul partener al femelei ar avea cea mai mare influență asupra dimensiunilor corpului urmașilor femelei, în timp ce al doilea partener ar avea o influență slabă.
Una din autoarele studiului a declarat, însă, că nu se știe dacă această teorie se aplică la alte specii.
În plus, datele științifice arată că, în cazul oamenilor, după concepție, dacă ovulul nu este fertilizat de spermă, aceasta se dezintegrează (nu rămâne în corp).
Medicii de la Spitalul Militar din București arată că testul de paternitate este un test genetic care stabilește dacă un bărbat este tatăl biologic al unui copil, iar testul ADN este singura metodă certă în această privință.
În ceea ce privește restul declarațiilor Lidiei Fecioru, preoții catolici nu au voie să se însoare deloc, în timp ce cei ortodocși au inclusiv posibilitatea să se recăsătorească, dacă rămân văduvi. Biserica ortodoxă încurajează într-adevăr „păstrarea fecioriei” până la căsătorie, însă din motive religioase și nu ce țin de telegonie.
Familiile regale erau mai degrabă preocupate de aspectele ce țin de paternitatea copiilor. Virginitatea era importantă doar în acest context: se garanta astfel că viitoarea prințesă/regină nu este deja însărcinată cu un alt bărbat la momentul căsătoriei.
Invitata care face aceste afirmații în podcast, Lidia Fecioru, practică o formă neoficială de medicină – are propriul cabinet de medicină alternativă și susține că a absolvit Facultatea de Medicină în Republica Moldova.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.