Dezinformări rețele sociale
Data postării: 25.08.2023
www.factual.ro
FALS – Teoria Pământului plat

Un utilizator Facebook a postat un clip în care se afirmă că „Pământul este plat”. Imaginile sunt însoțite de următorul text: „Minciuna pământului sferă și a sistemului heliocentric – Motivele ascunderii pământului plat”.

*Captură ecran 25.08.2023

Anterior, același utilizator a avut postări similare (aici, aici, aici, aici și aici) despre același subiect, anume că planeta Pământ nu ar avea o formă sferică, ci una plată.

Este Pământul plat?

Nu, Pământul nu este plat. Pământul este o sferă neregulată – acest fapt a fost, mai întâi, calculat matematic, încă din  antichitate, iar în epoca recentă a fost observat direct, din spațiul cosmic, de astronauți – și indirect, prin intermediul imaginilor luate de sateliții și sondele spațiale. 

Primii care au demonstrat, matematic, sfericitatea planetei noastre, au fost gânditorii greci. Pitagora, apoi Aristotel au fost printre primii care au afirmat că Pământul este sferic. 

Una dintre cele mai cunoscute teoreme enunțate de Pitagora este cea a sferelor: „Având în vedere orice triunghi dreptunghic A B C pe o sferă cu raza unitară, în unghi drept la A și cu lungimi de laturi a, b și c, teorema lui Pitagora în geometria sferică este:

cos a = cos b cos c 

(Sursa foto nrich.maths.org)

Aristorel a explicat, practic, că aceasta este forma planetei pentru că navele dispar mai întâi de la cocă, atunci când navighează spre orizont. De asemenea, în timpul eclipselor, Pământul proiectează o umbră rotundă pe Lună și diferite constelații sunt vizibile la diferite latitudini.

Galileo Galilei și Nicolaus Copernicus au demonstrat că Pământul se învârte în jurul Soarelui.

Iar prima demonstrație practică a formei sferice a Pământului a fost făcută prin expediția (1519-1522) realizată de Ferdinand Magellan, în jurul lumii: expediția era de așteptat să navigheze până la Insulele Mirodeniilor spre vest, navigând în jurul continentului american. A fost finanțat de Spania, care spera să aibă acces la aceste insule și mirodeniile lor, fără a traversa Oceanul Indian, dominat atunci de portughezi. Magellan știa că există un ocean între Lumea Nouă și Asia și avea informații despre coasta Americii de Sud, până la Rio de la Plata. Prezența acestui golf adânc la aproximativ aceeași latitudine cu cel mai sudic punct din Africa l-a făcut pe Magellan să spere că va exista o trecere pe noul continent. 

O flotă formată din cinci nave a părăsit Spania în 20 septembrie 1519. În decembrie, a făcut primul său port de escală în golful a ceea ce este acum Rio de Janeiro. Până la jumătatea lunii ianuarie, navele ajunseseră la Rio de la Plata. A continuat călătoria spre sud și a ajuns să traverseze Oceanului Pacific. A ajuns în Insulele Mariane, unde a schimbat cursul călătoriei spre vest.

În 17 martie 1521, expediția a ajuns în Filipine (locul unde Magellan a fost ucis în timpul unei revolte). În 28 noiembrie, ultimele două nave din flotă au ajuns în Orient. La întoarcere, unul dintre vase s-a scufundat în Oceanul Pacific.

Ultimul vas din flotă a ocolit Capul Bunei Speranțe și a navigat spre nord prin Atlantic, făcând escală în Insulele Capului Verde. Vasul, denumit Victoria, a ajuns înapoi în Spania, în 6 septembrie 1522.

Această expediție este una dintre cele mai mari aventuri din istoria navigației maritime și a dovedit că se poate naviga în jurul Pământului.

*Sursa foto www.britannica.com

În epoca recentă, faptul că Pământul este rotund a putut fi observat direct, prin intermediul ingineriei spațiale. Există imagini reale din spațiu, realizate de diferiți sateliți.

*Sursa foto nasa.gov

De asemenea, unii astronauți de pe Stația Spațială Internațională au conturi pe rețelele de socializare și postează frecvent poze cu Pământul. De exemplu, aici pot fi regăsite imaginile Samanthei Cristoforetti, care a avut două misiuni pe ISS, cel mai recent în 2022.

Forma sferică a Pământului poate fi demonstrată și prin intermediul unor experimente fizice și a forțelor naturale. 

Spre exemplu, un experiment făcut cu pendul lui Foucault, dispozitivul numit după fizicianul francez Léon Foucault, arată că pământul se rotește: o greutate de alamă de 28 kg atârnată de un lanț de 67 m în Panthéonul din Paris a arătat că pendulul și-a schimbat direcția în cursul unei zile, făcând dovada directă a rotației Pământului. 

Un alt fenomen care demonstrează că Pământul este un glob care se învârte este forța Coriolis, care acționează perpendicular pe direcția de mișcare a unei mase care se învârte. Această forță duce la curenți de aer care se rotesc în sensul acelor de ceasornic în emisfera sudică și în sens invers acelor de ceasornic, în emisfera nordică. 

De unde ideea că Pământul ar fi plat?

Teoria că planeta ar avea o forma unui disc are origini în gândirea arhaică a oamenilor. 

Jeffrey Burton Russell, profesor emerit de istorie la Universitatea din California, Santa Barbara, a publicat în 1997 o carte în care tratează Mitul Pământului Plat. El arată că acest concept a fost considerat valabil până în secolul al VI-lea î.Hr., când filosoful grec Pitagora a promovat ideea unei forme sferice a planetei noastre.

Conceptul a fost considerat general valabil timp de mai multe secole, fiind însușit și de reprezentanții bisericii. În secolul 18, istoricul francez Jean Antoine Letronne (1787-1848), într-un puseu pseudo-stiințific anticlerical, a publicat eseul „Despre opiniile cosmografice ale părinților Bisericii”, în care afirma că reprezentanții clerului ar fi dogmatizat în mod fals credința potrivit căreia pământul este sferic.

În paralel, romancierul american Washington Irving (1783–1859) a publicat în anul 1828 o istorie romanțată a lui Cristofor Columb, în care afirma că forma globului terestru ar fi, de fapt, a unei farfurii. 

În acest context, potrivit istoricului Russel, citat anterior, mitul Pământului plat a înflorit între anii 1870 și 1920 într-un context ideologic creat de afirmarea Teoriei Evoluției.

Dr James Hannam propune următoarea teză în volumul „Filosofii lui Dumnezeu”: mitul pământului plat pare să dateze din secolul al XVII-lea, ca parte a campaniei protestanților împotriva învățăturii catolice.

Pentru a sprijini această idee, adepții teoriei au fondat mai multe asociații.

În 1848 a fost fondată Asociația Internațională de cercetare a Pământului Plat, iar în anul 1956 a fost fondată Asociația Pământului Plat

Mai recent, cântărețul american B.o.B (Bobby Ray Simmons Jr) a încercat în 2017 o strângere de fonduri pentru a cumpăra o racheta cu care să zboare în spațiu pentru a demonstra că Pământul este plat. Însă plafonul de un milion de dolari nu a putut fi atins, astfel că B.o.B. nu și-a putut demonstra teoria.

În ultimii ani, în jurul acestui mit s-au cristalizat din ce în ce mai mulți adepți, care postează clipuri conspiraționiste pe Facebook sau Youtube.

În 2019, în Dallas a avut o conferință la care au participat aproximativ 600 de persoane care cred că planeta noastră nu are o formă sferică.

În 2022, un sondaj realizat de Public Policy Polling a arătat că 1% dintre americani cred în această teorie.

Și în România există adepți a Pământului plat: prima conferință cu acest subiect a fost organizată în 2019, la Cluj-Napoca. În cadrul acesteia s-a discutat despre faptul că NASA a trucat imaginile difuzate cu aselenizarea din 1969. Evenimentul a fost organizat de Adrian Rus, președintele Asociației Pământul Plat.  

SEO optimized by sem.ro SEO agency.