Dezinformări rețele sociale
Data postării: 12.06.2024
www.factual.ro
FALS | Tinerii vaccinați cu 4 doze de vaccin anti-COVID19 au risc cu 318% mai mare să moară

Într-o postare pe Facebook, un utilizator face trimitere către un articol de pe site-ul ActiveNews, în care se spune că tinerii vaccinați împotriva COVID-19, în special cei vaccinați cu 4 doze, au un risc de deces mai mare decât cei nevaccinați.

 

În fiecare lună prezentată în date, adolescenții și adulții tineri vaccinați cu patru doze Covid au prezentat mult mai multe riscuri de a muri decât adolescenții și adulții tineri nevaccinați și decât cei care au primit o singură doză sau două. În funcție de lună, datele au indicat că tinerii vaccinați de patru ori prezintă un risc între 221 și 318% mai mare de a muri decât cei care nu au primit mai multe doze – detaliază articolul.


Ce se întâmplă de fapt?


În textul apărut pe ActiveNews se face trimitere la date ale Oficiului Național de Statistică (ONS) al Regatului Unit al Marii Britanii , cu explicația că acestea ar indica faptul că tinerii cu vârste între 18 și 39 de ani care au primit patru doze de vaccin Covid au un risc cu până la 318% mai mare de a muri decât cei care nu au primit cele patru doze. 

În realitate, aceste date au fost interpretate greșit. De fapt, ele arată că în Anglia au existat aproximativ 3.600 de decese în fiecare an, în anii dinaintea pandemiei COVID-19.

Mai mult, datele menționează statistic vârsta și statutul de vaccinare în dreptul persoanelor decedate și nu susțin că vaccinul anti-COVID-19 a cauzat decesul. Acestea arată pur și simplu dacă persoanele respective au fost sau nu vaccinate și, totodată, arată că decesele au crescut în rândul persoanelor nevaccinate, față de cei care au primit cel puțin o doză.

Un raport al Fundației Britanice a Inimii (BHF) afirmă că, de la începutul pandemiei, mortalitatea cauzată de boli cardiovasculare a crescut mai mult decât decesele cauzate de orice altă boală, inclusiv COVID-19.

 

Mai mult, numărul excesiv de decese din Anglia a crescut din cauza întârzierilor serviciilor de urgență. De exemplu, conform Serviciul Național de Sănătate al Marii Britanii, numărul persoanelor care așteaptă mai mult de 12 ore pentru a fi internate a crescut de la 3.260 în 2018/2019 la 98.564 în 2021/2022.

 

În mod similar, timpul de răspuns al ambulanțelor pentru incidente de categoria a doua (cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale) a atins o oră și 30 de minute în decembrie 2022, scăzând la 45 de minute un an mai târziu. Ținta este de 18 minute.


Cât de sigur și eficient este vaccinul?


 

Conform Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA (CDC) și Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), vaccinurile COVID-19 sunt sigure și eficiente. Siguranța vaccinurilor COVID-19 a fost monitorizată și evaluată în mod riguros, începând de la autorizarea de urgență a utilizării acestuia, în decembrie 2020.

 

Unele persoane prezintă reacții adverse după vaccinarea COVID-19, în timp ce altele ar putea să nu aibă nicio reacție adversă. Aceste reacții adverse tind să fie ușoare, cum ar fi durerea în locul injectării și febră, ameliorându-se în câteva zile.

 

Există cazuri rare în care pot apărea probleme de sănătate mai grave după vaccinare.

Miocardita (inflamație a mușchiului cardiac) și pericardita (inflamație a mucoasei exterioare a inimii) sunt două dintre ele, dar în aceste cazuri majoritatea pacienților au avut un răspuns pozitiv la tratamentul medicamentos și s-au simțit mai bine într-un timp scurt.

Tromboza cu sindrom de trombocitopenie a fost identificată rar după vaccinarea COVID-19 și a apărut în aproximativ 4 cazuri la un milion de doze administrate. Această boală determină formarea de cheaguri în vasele mari de sânge și un nivel scăzut de trombocite (celule sanguine care ajută la formarea cheagurilor).


Concluzie


 

Prin urmare, datele afișate arată numărul total de decese dintr-o anumită perioadă de timp și infirmă argumentele conform cărora vaccinarea este ineficientă și a dus la creșterea acestui număr. Printre cauzele care au contribuit la creșterea numărului de decese din timpul pandemiei se numără și bolile cardiovasculare sau întârzierile serviciilor de urgență.

Pe de altă parte, deoarece vaccinul și efectele acestuia au fost atent monitorizate încă de la prima utilizare, oficialii din domeniul sănătății publice susțin eficacitatea acestuia.

 

SEO optimized by sem.ro SEO agency.