Într-o postare pe Facebook un utilizator afirmă că tot mai mulți copii se cred animale. Postarea are alăturată o fotografie cu copii costumați, iar mesajul este înscris într-o așa-zisă agendă care promovează valorile diversității și incluziunii.
„Poartă costume viu colorate, asemănătoare personajelor din desene animate, merg în patru labe sau se târâie pe jos dacă se cred reptile, latră, miaună, sar la colegi, mușcă și zgârie. Majoritatea lor se declară membri ai comunității LGBT. O parte sunt zoofili. Li se spune Blănoși („furries”). Ca toate ciudățeniile și devianțele din ultima vreme, mișcarea Blănoșilor este încurajată de autorități în numele „diversității” și „incluzivității”, astfel încât a luat o amploare uluitoare” – este o parte a descrierii fotografiei unde apar mai mulți oameni costumați în diverse animale.
În realitate, imaginea din postare face parte dintr-o convenție anuală, numită Anthrocon, care celebrează antropomorfele (animale „umanizate”, care devin personaje în povești, desene animate sau filme), pe care le recunoaște ca personaje imaginare. „Vino alături de noi la convenția noastră anuală, în fiecare vară, pentru a sărbători antropomorfele, care sunt personaje animale asemănătoare cu oamenii, așa cum au fascinat omenirea încă de la începuturile imaginației umane. Suntem o colecție de artiști, animatori, scriitori, creatori de costume, păpușari și doar fani obișnuiți care se bucură de animalele din desene animate” – se descriu cei de la Anthrocon, pe pagina convenției.
Anthrocon a început ca Albany Anthrocon în 1997, iar de atunci a devenit una dintre cele mai mari convenții antropomorfe din lume, având, în 2022, peste 13.600 de participanți și peste 500.000 de dolari strânși pentru diverse organizații de caritate. Programul lor include ateliere și seminarii de actorie, construcție de costume, animație, scriere, artă, design și multe altele.
În cadrul convenției există și o expoziție de artă, în cadrul căreia sunt puse în vânzare cele mai bune opere de artă antropomorfă, precum și o paradă a costumelor de fursuit (costum de animal care reprezintă diverse personaje animate). Imaginea din postare face parte din parada care a avut loc în anul 2014.
Reuters a publicat un material, plecând de la o afirmație asemenătoare, potrivit căreia copii din școli s-ar purta ca animale în timpul orelor, ajungând la concluzia că nu este o relatare reală.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.