Dezinformări rețele sociale
Data postării: 29.10.2024
www.factual.ro
FALS | Tratatul Pandemic ar suspenda Drepturile Omului

O utilizatoare Facebook a realizat o postare în care se susține că Tratatul Pandemic va suspenda Drepturile Omului.

„În curând, oameni ca mine nu vor mai putea vorbi. În România, doar în ultimii doi ani s-au modificat legi foarte importante cu aceste Plx-uri și urmează Constituția României. Asta este ultima țintă! Atenție, vă rog, la ce voi spune în acest videoclip”, anunță o voce pe fundalul unui clip video. Imaginile o prezintă medicul Meryl Nass, din SUA, în timp ce ține o prezentare într-o sală din cadrul Parlamentului European.

„Ideea este să creăm un nou set complet de legi și să ignorăm legile existente privind drepturile omului, sub pretextul pregătirii pentru pandemie și al agendei de biosecuritate. Organizația Mondială a Sănătății, prin toate națiunile, dar cu precădere prin Statele Unite, elaborează un tratat pandemic și modificări ale legilor naționale de sănătate care vor elimina drepturile omului și protecția acestora din legislația curentă și vor impune supravegherea, cenzura, vor elimina libertatea de exprimare, vor cere guvernelor să cenzureze și să împingă doar o singură narativă”, susține Nass în clipul video. Ea mai adaugă că se încearcă introducerea unui concept, denumit „One Health”, prin care Organizația Mondială a Sănătății urmează să „preia jurisdicția a tot ceea ce există”. 

Potrivit declarațiilor făcute de Nass, conceptul „One Health” presupune că animalele vor avea mai multe drepturi decât oamenii.


Ce sunt PLx-urile?

 

Procesul legislativ din țara noastră se realizează prin intermediul Parlamentului României, format din Senat și Camera Deputaților. Etapele prin care un proiect legislativ (PLx) devine o lege pot fi consultate aici.

Pentru a fi validat, orice proiect legislativ trebuie să treacă prin intermediul mai multor comisii parlamentare, printre ele numărându-se și Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale.

Listelor de ședințe a ordinii de zi și a documentelor care au trecut prin discuțiile membrilor acestei nu reflectă vreo încălcare a drepturilor omului la modul în care se referă utilizatoarea Facebook.

Există mai multe rapoarte care reflectă acest lucru:

 

  • Raportul Ambasadei SUA în România pe anul anul 2023 arată că nu au existat schimbări semnificative în ceea ce privește situația drepturilor omului în România în cursul anului respectiv. Problemele semnificative legate de drepturile omului au inclus relatări credibile privind: tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante aplicate de stat sau în numele statului, și corupție gravă la nivelul statului.
  • Raportul organizației non-guvernamentale APADOR-CH din 2023 arată că în tipul de încălcări ale drepturilor omului care au avut loc în România nu se regăsesc cele sesizate de utilizatoarea Facebook.
  • Raportul Institutului Român pentru Drepturile Omului arată că principalele probleme din țara noastră sunt cele legate de corupție sau de ordin legislativ, dar nu la modul în care să fie libertatea de exprimare să fie pusă în pericol prin legi emise de Parlamentul României.

 

Libertatea de exprimare este unul dintre drepturile constituționale și acest drept nu a suferit modifică prin proiecte legislative emise în ultimii doi ani, iar Curtea Europeană pentru Drepturile Omului nu a condamnat România în nicio cauză din 2022 până în prezent pentru nerespectarea acestei libertăți constituționale. 


Ce este Tratatul Pandemic?

 

Tratatul Pandemic este un proiect legislativ la care lucrează Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Prin acest set de măsuri se urmărește ca guvernele țărilor să poată gestiona mai bine o posibilă pandemie, cum a fost cea generată de Covid-19.

În momentul de față, acest tratat nu este finalizat, fiind în stadiul de discuții referitoare la liniile directoare (guidelines). OMS a purtat discuții despre acest tratat la întâlnirea anuală care a avut loc în mai 2024, anul viitor fiind programată o altă întâlnire de discuții.

Necesitatea tratatului a venit ca urmare a unor cereri venite din partea a aproape 300 de oameni de știință care au problematizat inechitatea administrării vaccinurilor împotriva virusului Sars-CoV-2 în perioada pandemiei. Solicitările au fost adresate Organizației Mondiale a Sănătății în februarie 2024.

Un draft al tratatului care, după cum am menționat anterior, nu a fost adoptat, deci nu a putut fi semnat de niciun stat și nu are niciun efect juridic, poate fi accesat aici.

După cum se poate observa, în forma actuală nu ar putea avea niciun efect asupra drepturilor omului.

Prin aceste prevederi se modifică o parte din Regulile Internaționale de Sănătate, se încearcă definirea și reglementarea unor aspecte legate de Producția de medicamente, lanțul global de aprovizionare, cercetarea, dezvoltarea și transferul de tehnologie din domniul sănătății, etc. Mai multe detalii despre acest acord pot fi accesate aici.

În postarea Facebook se fac referiri și la conceptul „One Health”, un concept al OMS prin care se încearcă recunoașterea faptului că sănătatea umană este interdependentă de cea a animalelor și a mediului înconjurător. Este o abordare prin care se încearcă rezolvarea problemelor de sănătate prin diminuarea riscurilor de boli transmise de la animale, la oameni. Conceptul mai presupune combaterea rezistenței antimicrobiene și îmbunătățirea securității alimentare, a sănătății ecosistemelor.

Acest concept nu presupune egalitatea drepturilor între oameni și animale sau că drepturile oamenilor se vor restrânge.

Ținând cont de toate aceste date, postarea utilizatoarei Facebook este falsă. Acordul pandemic nu presupune restrângerea libertăților stabilite prin Drepturile Omului, iar conceptul One Health nu vizează diminuarea libertăților umane.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.