Dezinformări rețele sociale
Data postării: 19.12.2024
www.factual.ro
Fals | Vaccinul afectează inima

Un utilizator Facebook a distribuit un screenshot cu un articol care sugerează că vaccinul anti-COVID produs de Pfizer poate afecta inima. Imaginea este însoțită de un comentariu ironic:Nu, e feik niuz, vaccinurile e sigure și testate!”.

Pagina Daily Sceptic, de unde provine articolul intitulat „Raportul Ascuns Pfizer”, este cunoscută pentru promovarea teoriilor conspiraționiste și a dezinformării. De asemenea, în timpul pandemiei, a publicat articole controversate. De exemplu, un text publicat în 2020 susținea că modelele computerizate au creat o panică publică nejustificată.

Articolul susține că persoanele vaccinate ar avea un risc cu 23-40% mai mare de a dezvolta afecțiuni cardiace decât cele nevaccinate. De asemenea, menționează o creștere a riscurilor pentru afecțiuni precum aritmia, insuficiența cardiacă și boala arterială coronariană acută, prezentând un Hazard Ratio de 1.23, ceea ce indică o probabilitate crescută cu 23% pentru persoanele vaccinate.

Articolul se bazează pe un studiu post-autorizare (Post Authorisation Safety Study – PASS), realizat de Pfizer și datat 12 martie 2024, obținut printr-o cerere de informații, adresată MHRA (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency). 

Totodată, studiul precizează că pe baza folosirii datelor electronice de sănătate au inclus peste 17 milioane de persoane care au primit cel puțin o doză de vaccin. Majoritatea reacțiilor adverse specifice (AESIs) au prezentat rate de incidență similare în rândul grupurilor vaccinate și nevaccinate. Au fost analizate inclusiv leziuni cardiovasculare acute și aritmii, iar majoritatea nu au evidențiat un risc crescut semnificativ. 


Vaccinul Pfizer anti-Covid


Vaccinul Pfizer-BioNTech împotriva COVID-19, cunoscut și sub numele de Comirnaty, a fost unul dintre primele vaccinuri aprobate pentru utilizare de urgență în lupta împotriva pandemiei de coronavirus. Acest vaccin utilizează tehnologia ARN mesager (mRNA).

Principiul de funcționare al vaccinului Pfizer este distinct față de vaccinurile tradiționale. În loc să introducă în organism o formă slăbită sau inactivată a virusului, vaccinul Pfizer folosește mRNA pentru a „instrui” celulele corpului să producă o proteină inofensivă, similară cu cea prezentă pe suprafața virusului SARS-CoV-2. 

Această proteină declanșează apoi un răspuns imunitar, pregătind organismul să recunoască și să combată virusul real în cazul unei eventuale infecții.

În ceea ce privește siguranța, vaccinul Pfizer a fost testat pe zeci de mii de participanți în studiile clinice înainte de aprobare și a continuat să fie monitorizat îndeaproape după implementarea la scară largă. 

Cele mai comune efecte secundare raportate sunt ușoare și de scurtă durată, incluzând durere la locul injectării, oboseală, dureri de cap, dureri musculare și febră.

În postarea sa de pe Facebook, Dan Diaconu spune că vaccinul anti-COVID poate afecta inima. Comentariul său ironic Ce vorbești, frate? Chiar așa? Nu, e feik niuz, vaccinurile e sigure și testate!”, induce de fapt ideea că vaccinurile nu ar fi sigure pentru inimă.

Într-adevăr, în cazuri rare, vaccinurile anti-COVID pot avea efecte secundare care implică inima, cum ar fi miopericardita. Acest caz este rar și în majoritatea situațiilor, efectele secundare ale vaccinării sunt de obicei ușoare. 

Numărul total de cazuri a miopericarditei din 22 de studii a fost de 33,3 cazuri la un milion de doze de vaccin și nu a diferit semnificativ între persoanele care au primit vaccinuri COVID-19 și cele care au primit vaccinuri non-COVID-19. 

 


Cine este Dan Diaconu


 

Conform Investigatoria, autorul postării, pe nume Dan Diaconu, este o figură enigmatică în spațiul online românesc. Acesta este descris de unele surse, precum agenția de știri Sputnik, drept „una dintre cele mai apreciate figuri ale Internetului” și fondatorul site-ului „Trenduri economice“. 

În ciuda popularității, Dan Diaconu nu are nicio fotografie reală asociată profilului său și nu există referințe verificabile privind biografia sa. Cu toate acestea, numele său apare frecvent citat în articole publicate de Sputnik și diverse alte publicații românești, unele dintre acestea având o reputație discutabilă în ceea ce privește acuratețea informațiilor.  Această lipsă de transparență ridică semne de întrebare cu privire la autenticitatea și credibilitatea sa.


Informațiile prezentate de utilizator sunt false. Doar în cazuri rare vaccinurile anti-COVID pot să afecteze inima, cu precădere în rândul pacienților tineri de sex masculin. Cu toate acestea, aceste efectele adverse sunt extrem de rare și, în general, ușoare. 

 

SEO optimized by sem.ro SEO agency.