Pe rețelele de socializare circulă o postare în care este autorul susține că vaccinul împotriva Covid-19 se poate “transmite” de la o persoană la alta prin contact sexual.
[…] încerc să dovedesc transmisia (proteinei Spike) în urma actului sexual de la o persoană vaccinată către o persoană nevaccinată și cum persoana nevaccinată începe să resimtă efecte adverse precum ale persoanei vaccinate, iar atunci când prelevăm mostre de sânge de la nevaccinat, observăm că e la fel cu sângele persoanei vaccinate – se afirmă în videoclip.
Videoclipul a fost făcut de terapeutul naturopat Aaron Lewis și a circulat pe rețelele de socializare la finalul anului 2023, susținând ideea că vaccinurile Covid-19 ar putea fi transmise sexual de la o persoană vaccinată la una nevaccinată.
Naturopatia este un sistem de îngrijire care cuprinde practici tradiționale de terapie, utilizarea plantelor sau a suplimentelor alimentare, metode de reducere a stresului etc.
Pentru a-și susține afirmația, Lewis a arătat ceea ce se presupune că ar fi fost o micrografie de sânge de la o persoană nevaccinată, la scurt timp după contactul sexual cu o persoană vaccinată împotriva Covid-19, însă aceste afirmații nu au o bază științifică și dovezi, ci se bazează pe presupuneri.
Transmiterea vaccinului are loc, în cazuri rare, prin răspândirea particulelor virale de la persoanele vaccinate. Dar acest lucru se poate întâmpla numai atunci când se utilizează vaccinuri vii atenuate, acestea utilizând virusuri vii, care încă se pot replica și pot genera noi particule virale.
Cu toate acestea, niciunul dintre vaccinurile împotriva Covid-19, distribuite în prezent, nu utilizează virus viu atenuat. Vaccinurile disponibile utilizează virusuri inactive („moarte”), proteine virale izolate sau informații genetice, pentru a produce temporar o singură proteină virală. Prin urmare, niciunul dintre aceste vaccinuri nu are capacitatea de a se replica și de a produce particule virale care ar putea fi răspândite prin contact sexual.
Mai mult, vaccinurile cu ARNm se degradează în organism în 24 până la 48 de ore, acest lucru însemnând că ele dispar din organismul celor vaccinați în decurs de o zi sau două.
Mihai Neagu, medic specialist epidemiolog la Spitalul Clinic Județean Mureș, a declarat pentru Factual.ro: “Deocamdată nu există astfel de dovezi pentru vaccinurile mARN cum că ar putea avea un efect ca și vaccinurile viu atenuate care, într-adevăr, unele dintre ele, pot să facă vaccinarea pasivă. Și aici ne referim, în primul rând, la vaccinul poliomielitei oral (se poate transmite din cauza lipsei igienei mâinilor, în special în țările care au o aderență mică la vaccinare, mai exact Afganistan, Pakistan, Africa), care este viu atenuat și, utilizând un virus care se transmite fecal oral, infestând solul și apa, face vaccinarea pasivă până la 6 luni în comunitate. Dar pentru vaccinurile Covid nu s-a descoperit acest lucru. Singura transmitere a imunității este verticală, adică de la mamă la făt, dacă mama este vaccinată înainte de sarcină sau în timpul sarcinii, efectul vaccinului nefiind de lungă durată, adică fătul are imunitate până la 6 luni.”
Așadar, afirmațiile din postare sunt FALSE.
Vaccinurile împotriva Covid-19 nu au capacitatea de a se replica și de a produce particule virale diseminate, care să se transmită prin contact sexual sau orice alt fel de contact.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.