Dezinformări rețele sociale
Data postării: 17.07.2024
www.factual.ro
FALS | Vaccinul împotriva virusului Covid-19 ar cauza “turbocancere”

Un utilizator Facebook a postat un mesaj în care afirmă că vaccinurile împotriva Covid-19 sunt cauza pentru apariția așa numitelor turbocancere, un cuvânt inventat de adepții teoriilor conspirației.

Termenul “turbocancer” este folosit de persoanele care susțin că vaccinurile COVID-19 sunt dăunătoare și pot duce la apariția cancerului care se dezvoltă foarte repede, însă nu există nicio dovadă a acestui fenomen.

 

Unde sunt propovăduitorii serului otrăvitor, care-l aclamau ca “SIGUR ȘI EFICIENT”, care au convins o groază de oameni de bună credință să-și semneze propria eutanasiere pe termen scurt și/sau mediu? Răspunsul unui astfel de GENOCID ar trebui să fie pe măsură! – a spus utilizatorul în postare.

Oboseala și durerea în locul unde a avut loc injectarea sunt două dintre efectele secundare ușoare și trecătoare ale vaccinului COVID-19, care au fost raportate, atât la pacienții diagnosticați cu cancer, cât și la persoanele sănătoase. Până în prezent, nu există nicio dovadă vaccinul COVID-19 cauzează cancer sau agravează cancerul la persoanele care îl au deja.


Nu există o legătură între vaccinul împotriva Covid-19 și cancer


Studiile clinice efectuate pe scară largă, care au testat vaccinurile împotriva COVID-19,  au ajutat la identificarea celor mai frecvente efecte secundare ale acestora, însă nu au găsit o legătură între vaccinare și cancer.

 

Programele de monitorizare ale siguranței urmăresc efectele adverse ale vaccinurilor, după ce acestea devin accesibile pe scară largă. În plus, deși studiile inițiale privind siguranța vaccinului împotriva COVID-19 nu au inclus multe persoane cu cancer, cercetătorii au studiat ulterior siguranța în ceea ce privește acest grup de persoane, fiind excluse riscurile de efecte adverse legate de vaccin.


Beneficiile vaccinului împotriva Covid-19 la pacienții cu cancer


Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA (CDC)  și alte organizații care se ocupă cu studiul și tratarea cancerului  recomandă ca pacienții cu cancer să se vaccineze împotriva COVID-19. Unele persoane bolnave de cancer, în special cele cu anumite cancere de sânge sau care primesc diverse tratamente pentru tratarea acestuia, pot avea un răspuns imunitar mai slab la vaccinuri. Cu toate acestea, majoritatea pacienților au cel puțin unele beneficii de pe urma vaccinării, printre care se numără reducerea drastică a riscului de îmbolnăviri severe și deces din cauza virusului Covid-19.

Persoanele care sunt imunocompromise la un nivel mediu spre grav,  ar trebui să primească doze suplimentare de vaccinuri, potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA (CDC). Această grupă cuprinde persoanele care primesc tratament pentru cancer, precum și cele cu cancer ale sângelui, din cauza căruia au un răspuns scăzut în ceea ce privește vaccinarea.


Concluzie


Nu există dovezi care atestă că vaccinul împotriva Covid-19 cauzează sau agravează cancerul. Studiile clinice nu au găsit legături între vaccinare și cancer. De asemenea, medicii recomandă vaccinarea pentru pacienții cu cancer, inclusiv pentru cei imunocompromiși, care pot beneficia de doze suplimentare de vaccin pentru o protecție optimă.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.