Dezinformări rețele sociale
Data postării: 30.04.2024
www.factual.ro
FALS | Vaccinurile provoacă bolile pe care ar trebui să le prevină

O postare de pe Facebook afirmă că vaccinurile ar provoca tocmai bolile pe care ar trebui să le prevină. 

„Vaccinul antigripal îți dă gripă.

Vaccinul pentru zona zoster îți dă zona zoster.

„Vaccinul” pentru „covid” îți dă „covid”.

Mă întreb noul „vaccin” pentru cancer ce va da…”

Vom verifica fiecare afirmație în parte.


Vaccinul antigripal îți dă gripă


Vaccinurile antigripale conțin virusuri gripale inactive sau particule care imită virusurile gripale, pentru a stimula sistemul imunitar să producă anticorpi împotriva gripei. Chiar dacă uneori pot apărea reacții adverse ușoare, cum ar fi febră sau oboseală temporară, acestea sunt de obicei semne că sistemul imunitar răspunde la vaccin și se pregătește să protejeze corpul împotriva gripei.

„Vaccinurile conțin fie virusuri inactive, ceea ce înseamnă că virusurile nu mai sunt infecțioase, fie o particulă proiectată să semene cu un virus gripal pentru sistemul imunitar al organismului tău. În timp ce vaccinul antigripal sub formă de spray nazal conține un virus viu, virusurile sunt modificate astfel încât să nu te poată îmbolnăvi de gripă”.

Sursă: CDC (Centers for Disease Control and Prevention)


Vaccinul pentru zona zoster îți dă zona zoster


Vaccinul împotriva herpesului zoster, cum ar fi Zostavax sau Shingrix, este conceput pentru a proteja împotriva dezvoltării herpesului zoster sau a complicațiilor sale, cum ar fi nevralgia postherpetică, la persoanele care au avut varicelă în trecut. 

Herpesul zoster este rezultatul unei infecții virale care declanșează o erupție cutanată și dureri intense în zona afectată. Este provocat de virusul varicela zoster, același virus care cauzează și varicela. După ce o persoană a avut varicelă, virusul poate rămâne latent în corp și să se reactiveze mai târziu sub formă de herpes zoster. Persoanele în vârstă sau cele cu un sistem imunitar slăbit sunt mai predispuse să dezvolte herpes zoster. De obicei, vaccinul împotriva herpesului zoster este recomandat pentru persoanele cu vârsta de peste 50 de ani și pentru cele cu imunitate compromisă.

Vaccinurile împotriva herpesului zoster sunt aprobate și utilizate în practică pentru prevenirea herpesului zoster și a complicațiilor sale. Aceste vaccinuri au fost evaluate de autoritățile de reglementare în domeniul sănătății, cum ar fi Administrația pentru Alimente si Medicamente din Statele Unite (FDA).

În ceea ce privește posibilitatea de a dezvolta o formă ușoară a bolii după vaccinare, este important de subliniat că vaccinurile împotriva herpesului zoster nu conțin virusul într-o formă care să provoace boala în sine. În cazuri rare, persoanele vaccinate pot dezvolta o formă ușoară a herpesului zoster după vaccinare, dar aceasta este mai puțin frecventă și mai puțin severă decât boala completă.      

CDC (Centers for Disease Control and Prevention) afirmă că două doze de Shingrix sunt eficiente în proporție de peste 90% în prevenirea herpesului zoster și a nevralgiei postherpetice (PHN), iar protecția rămâne peste 85% timp de cel puțin 4 ani după administrarea vaccinului. Acest lucru este în concordanță cu alte studii care arată că eficacitatea lui Shingrix variază între 91,3% și 96,6% în prevenirea herpesului zoster.

Sursă: Medical News Today


„Vaccinul” pentru „covid” îți dă „covid”


Vaccinurile împotriva COVID-19, autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), sunt concepute pentru a oferi imunitate împotriva infecției cu virusul SARS-CoV2, care cauzează COVID-19. Aceste vaccinuri au trecut prin teste riguroase pentru a demonstra eficacitatea și siguranța lor și au jucat un rol crucial în reducerea numărului de cazuri și a mortalității legate de COVID-19 în întreaga lume.

„Vaccinurile COVID-19 nu creează sau cauzează variante ale virusului care provoacă COVID-19”.

Sursă: CDC (Centers for Disease Control and Prevention)


Mă întreb noul „vaccin” pentru cancer ce va da…


Această afirmație speculează un viitor vaccin împotriva cancerului. În prezent, nu există un „vaccin” unic împotriva cancerului, disponibil pentru utilizare generală. Cercetările în domeniul imunoterapiei și al vaccinurilor împotriva cancerului sunt în curs de desfășurare, dar acestea vizează stimularea sistemului imunitar, pentru a recunoaște și distruge celulele canceroase, nu pentru a le provoca.

Vaccinurile experimentale pentru cancer sunt încă în stadii incipiente de dezvoltare și cercetare, iar eficacitatea lor și siguranța trebuie validate în studii clinice extinse înainte de a fi utilizate pe scară largă în practica medicală. Spre exemplu, în Marea Britanie este testat un vaccin împotriva melanomului.

Alt exemplu, vaccinurile „amfifile” se bazează pe tehnologia dezvoltată în laboratorul lui Darrell Irvine, profesor în departamentele de Inginerie Biologică și Știința Materialelor de la MIT și membru al Institutului Koch pentru Cercetarea Integrativă a Cancerului la MIT. Aceste vaccinuri sunt concepute să călătorească pe molecule de albumină până în ganglionii limfatici, unde își instruiesc sistemul imunitar să lupte împotriva cancerului. Compania Elicio Therapeutics, o ramură a MIT, testează vaccinurile bazate pe această tehnologie în studii clinice. Această abordare inovatoare poate oferi o nouă speranță în lupta împotriva cancerului, în special în cazul unor tipuri de cancer dificil de tratat, precum cel pancreatic.

Un clip realizat de revista Nature explică exact cum funcționează puținele vaccinuri existente împotriva anumitor tipuri de cancer (cum este cel împotriva papilloma virus, care cauzează cancer de col uterin):

Deocamdată, însă, cercetătorii nu au reușit să dezvolte un vaccin eficient, unic, pe care să îl propună spre aprobare.

„S-a depus mult efort pentru a face vaccinurile împotriva cancerului mai eficiente. Dar chiar și în cazul șoarecilor și altor modele, acestea de obicei provoacă doar un răspuns imun slab. Și odată ce aceste vaccinuri sunt testate într-un mediu clinic, eficacitatea lor dispare”.

Sursă: MIT (Massachusetts Institute of Technology)

În concluzie, afirmațiile din postarea virală sunt false. Vaccinurile au demonstrat în mod repetat că sunt un instrument esențial în lupta împotriva bolilor infecțioase, contribuind la protejarea sănătății publice și la reducerea incidenței și gravității bolilor. Un vaccin unic împotriva cancerului, în schimb, nu există.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.