Dezinformări rețele sociale
Data postării: 23.04.2024
www.factual.ro
FALS | Vata bazaltică ar lua foc la un simplu apel telefonic

Un utilizator Facebook a distribuit pe platforma de socializare un videoclip în care s-ar realiza un experiment cu un smartphone

Acesta scrie în postare: 

La adulți e mai puțin grav deoarece au craniul mai gros, însă la copii e devastator, și va duce la probleme de concentrare, de atenție, și posibil afecțiuni ale creierului.

Vedem cum vata bazaltică ia foc direct doar la simpla apelare – adică la o energie directă primită de dispozitiv.

De asta azi nu se mai învață carte pe bune – pt că copiii sunt iradiați.

Știați ca wi-fi-ul e armă militară menită sa modifice ADN-ul uman?

Și că e folosită pe ascuns de vreo 40 de ani împotriva oamenilor?

Odată modificat în totalitate – omul respectiv devine inert – mort sufletește – nu-i mai pasă de nimic.

Putem, oare, să spunem că azi nu e toată lumea afectată de aceste arme silențioase?

Imaginați-vă ce pățesc oamenii dintr-o clădire cu atâtea telefoane și wi-fi-uri, sau unde sunt mai multe telefoane!

Acum știți, așa că aveți grijă de copilașii voștri!

Utilizatorul susține că în experimentul din videoclip s-a utilizat vată bazaltică însă, printr-o simplă căutare a produsului, se pare că ar fi vorba de vată de oțel.

 

Astfel pentru o mai bună înțelegere, trebuie menționat că:

  •   Vata oțelată este formată din fibre metalice, este inflamabilă și arde fără flacără.  
  •   Vata bazaltică conține fibre minerale și se folosește în construcții. Are rezistență la foc. 

În speță, din pricina texturii materialului utilizat în videoclip, ar fi putut lua foc doar din expunerea unei temperaturi mult mai mari, și nu dintr-un singur apel sau orice altă activitate a telefonului mobil.


Videoclipul de pe Youtube


Același videoclip  a fost postat acum patru ani, cu titlul: Mobile Phone vs Steel Wool I How Your iPhone Will Damage Your Brain. În urma analizării comentariilor, mai mulți utilizatori au menționat că au încercat experimentul și nu a funcționat, că ar fi o simplă metodă de editare video la mijloc sau că flama ar fi fost provocată de niște cabluri care sunt bine ascunse în vată.  

Am încercat să aflăm cine se află în spatele ViralVideoLab, canalul care a publicat video-ul, însă am găsit doar o pagină de Facebook creată în noiembrie 2019 cu 137 de followeri.

Phone arena a publicat un alt videoclip în care demontează experimentul. 

În 2020, Associated Press a publicat o verificare a aceluiași mit cum că un apel pe telefon poate aprinde vata oțelată și au citat-o pe Muriel Médard, profesor de inginerie electrică la Massachusetts Institute of Technology: „Telefonul nu emană o putere atât de mare. (…) Nu ar putea nici dacă ne-am dori”. 

Snopes o altă publicație membră a IFCN (International Fact Checking Network), rețea din care face parte și Factual, a arătat tot în 2020 că vata oțelată nu ia foc de la apelul unui telefon. 

Tot în 2020, jurnaliștii de la publicația Boom din India au recreat experimentul cu telefonul și au analizat același videoclip. Au descoperit că acesta a fost alterat digital. 


Efectul telefoanelor mobile


Cercetările privind efectul smartphone-urilor asupra bunăstării personale arată că, într-adevăr, există riscuri în ceea ce privește utilizarea telefoanelor mobile smart, dar doar în cazul utilizării excesive, care ar ajunge în punctul extrem de a înlocui activități elementare ale omului (de exemplu, somnul). 

De asemenea, utilizarea excesivă poate crește riscul depresiei, anxietății, și, în general, are un efect dăunător asupra sănătății mintale.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.