Un utilizator Facebook a postat un clip în care se afirmă că virologia „este o pseudoștiință”, pentru că virușii nu ar exista.Postarea conține următorul text:
„Demontarea categorică a virologiei – RO (Kate Sugak)
Ekaterina Sugak, naturopat și cercetător rus, demonstrează fără echivoc de ce virologia este o pseudo-știință: pentru că se bazează pe experimente neștiintifice, complet ilogice, pentru a-și afirma poziția, fără însă a o și dovedi respectând postulatele Henle-Koch și metoda stiintifică.
Mulțumită microbiologului Stefan Lankа, avem acum o demontare categorică, oficială a virologiei.
Dr. Lanka a efectuat experimente de control care au demontat complet metodele pe care virologii le folosesc pentru a afirma existența virusurilor”.
Despre utilizatorul „Doctorul Cacovean”, reporterii de la Libertatea au descoperit în martie 2020 că vindea un pretins medicament împotriva Coronovirusului. Ulterior, procurorii au făcut percheziții la cabinetul medicului.
Ekaterina Sugak este femeia care apare în clipul promovat de utilizator. Aceasta este o rusoaică autointitulată cercetătoare, naturopată și activistă, însă în spațiul public nu există niciun CV al acestei persoane prin care să se demonstreze competențele profesionale pe care susține că le are.
Pe de altă parte, este cunoscută în mediul online ca fiind una dintre adeptele teoriei conspirației potrivit căreia virusul SARS‑CoV‑2 care provoacă boala Covid-19 nu ar exista, ci ar fi fost contrafăcut în laboratoare, pentru controlul populației.
Între 2022 și 2024 a existat un site, denumit ekaterinasugak.com, care acum nu mai poate fi accesat, în care erau vehiculate aceste informații. Cu ajutorul arhivei waybackmachine se pot accesa postări mai vechi ale acestui site. Toate informațiile tratează teme în care se afirmă că virușii în general ar fi fost inventați în laborator.
Pe acest site, la fel ca în postarea utilizatorului Facebook, Ekaterina Sugak face referiri la Stefan Lankа, un autor german, și el adept al teoriei inexistenței virușilor.
De altfel, Lanka s-a judecat cu un fost student medicinist german pe tema existenței virusului rujeolei. În 2014, a anunțat că cine va aduce dovezi că virusul rujeolei există, va primi 100.000 euro. Studentul i-a pus la dispoziție 6 studii științifice care argumentau existența virusului, însă Lanka a refuzat să le accepte ca fiind valide. Astfel s-a ajuns în instanță.
Inițial, el a fost pus să plătească de o instanță 100.000 euro studentului la medicină David Barden, care a adus dovezi că boala rujeolă este una virală. Lanka a contestat acest verdict. În cea de a doua rundă de judecată, Lanka a câștigat la Curtea Regională Superioară Stuttgart. Judecătorii nu au contestat existența virusului, dar au considerat că Lanka poate stabili și schimba după bunul plac regulile după care a oferit cei 100.000 euro, ca într-un joc (și nu pe baze științifice).
În postare, utilizatorul Facebook mai face referire la postulatele Henle-Koch. Este vorba despre modalitățile în care trebuiesc identificați agenții patogeni care pot cauza boli. Este vorba despre următoarele etape de cercetare:
În clipul video se susține că virusul SARS-CoV-2 nu există.
Virusul care provoacă boala Covid-19 este vizibil la microscop și există imagini, în studii de specialitate, care atestă acest lucru.
Particulele 2019-nCoV colorate negativ sunt prezentate în panoul A, iar particulele 2019-nCoV din secțiunile ultrasubțiri ale celulelor epiteliale ale căilor respiratorii umane sunt prezentate în panoul B. Vârfurile de săgeți indică particulele de virus extracelular, săgețile indică corpuri de incluziune formate din componente ale virusului, iar triunghiurile indică cili. (n.r. – explicația imaginii prezentate, din studiul citat)
Epidemiologii au stabilit că SarsCov2 face parte din familia coronavirusurilor (CoV), un tip de viruși caracterizați printr-un genom ARN neobișnuit de mare și o strategie unică de replicare. La mamifere și păsări provoacă o varietate de boli: de la enterită la vaci și porci, până la boli ale căilor respiratorii superioare și ale rinichilor la păsări, apoi infecții respiratorii letale la oameni. Primul tip de coronavirus a fost identificat la oameni încă din 1965.
După identificarea noului virus, în 2019, alte zeci de mii de materiale au fost publicate, în diverse țări, pe baza studiului genomului SarsCov2. O căutare pe site-ul Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA (NLM), care publică studii care au trecut prin procesul de peer-review, oferă peste 35.000 de rezultate privind documente de cercetare pe genomul noului coronavirus.
Virușii sunt microbi care au nevoie de o celulă gazdă pentru a se putea replica și se numără printre cele mai vechi forme de viață de pe planeta noastră.
Au forme și dimensiuni diferite și sunt formați din două componente esențiale: un miez de material genetic (ADN sau ARN) și un înveliș proteic de protecție numit capsid.
Wendell Stanley a fost primul cercetător care, în secolul 19, a descoperit un virus care atacă planta de tutun.
Afirmațiile făcute de utilizatorul Facebook, Ekaterina Sugak sau Stefan Lanka se pot înscrie în cadrul teoriei conspirației prin care se neagă bolile răspândite de viruși sau germeni. Sunt false, pentru că există certe studii științifice despre existența virușilor și a bolilor provocate de aceștia.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.