În octombrie 2023, pe Facebook au apărut mai multe articole referitoare la instruirea soldaților ucraineni în România. Publicații online precum Actuale.ro, Global News, Jurnalul Militar sau Național au publicat articole cu titluri similare, abordând același subiect, având titluri alarmiste precum: ,,Suntem aruncați în ghearele ursului? Începe instruirea soldaţilor din Ucraina la noi în țară!” (Global News), ,,România, țintă pentru Rusia? Începe instruirea soldaţilor din Ucraina la noi în țară!” (Jurnalul Militar, Actuale.ro și Național).
Toate aceste articole conțin același text:
,,Când NATO comandă, România execută! Militari britanici vor veni anul viitor pentru a pregăti ucraineni, în bazele române.
Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti a explicat şi de ce a fost aleasă ţara noastră.
‘Lucrăm îndeaproape în ceea ce priveşte analiza comună a situaţiei din Ucraina, în teren. Experţi militari din Marea Britanie vor veni anul viitor pentru a pregăti ucraineni, în bazele române. Cred că, într-o măsură, aceasta este o dovadă înaltă a cooperării diplomatice.
Este un alt tip de specializare pentru forţele armate ucrainene, care în mare parte a avut loc în Marea Britanie.
Dar, în cadrul unei discuţii trilaterale România – Ucraina – Regatul Unit a fost clar că pentru ucraineni este mai uşor ca acest lucru să aibă loc mai aproape de ţara lor.
Iar favoarea făcută de România Ucrainei, pentru a proteja valorile noastre comune şi democraţia noastră, a fost să ofere un loc pentru aceste antrenamente. Nu vreau să dau detalii specifice, dar sper să începem în prima jumătate a anului viitor’, a completat Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti.
Amintim că Guvernul a aprobat deja cadrul legal privind antrenarea piloţilor ucraineni pe aeronave F- 16 în România”.
În 17 octombrie 2022 a fost instituită oficial o misiune de asistență militară a UE în Sprijinul Ucrainei (EUMAM Ukraine), având scopul instruirii militare a până la 15.000 de efective ale forțelor armate ucrainene, misiunea având durata inițială de 24 de luni.
Statele membre ale Uniunii Europene ajută forțele armate ucrainene cu: muniție, echipamente militare și platforme concepute pentru a aplica o forță letală, transportul, custodia, întreținerea și repararea echipamentelor finanțate prin măsura de asistență.
România face parte dintr-o coaliție, alături de alte 10 țări, având scopul de a antrena piloții ucraineni pe avioanele de luptă F-16. În țara noastră va fi creat un hub regional pentru antrenamentul piloților, care vor pilota aceste avioane, conform unui comunicat de presă din urma Ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, din 6 iulie 2023.
Important de menționat este faptul că, în primă fază, piloții români se vor antrena pentru pilotarea avioanelor F-16, ulterior urmând ca și alți piloți să beneficieze de instruire, inclusiv cei din Ucraina.
Declarația lui Andrew Noble, ambasador al Marii Britanii la București, a fost preluată din conferința de presă care a avut loc în 18 octombrie 2023, unde oficialul a discutat tocmai despre instruirea piloților de avioane F-16.
Articolele postate pe aceste site-uri nu menționează faptul că mai multe state europene participă în antrenarea soldaților ucraineni, menționând doar faptul că România ar urma să antreneze soldați din țara vecină, ducând în eroare cititorii articolelor.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.