Pagina de Facebook a site-ului 60m.RO a postat un videoclip în care sunt făcute mai multe afirmații cu privire la niște schimbări din orașul Oradea.
Factual.ro le-a verificat, pornind de la afirmația formulată în clip că ,,la Oradea s-a dat jos statuia voievodului Mihai Viteazul și se amplasează statuia lui Ladislau al Ungariei”.
L-am contactat pe istoricul Cristian Culiciu, muzeograf la Muzeul Țării Crișurilor Oradea pentru a verifica afirmațiile din clip, acestea fiind de natură istorică.
,,Statuia lui Mihai Viteazul a fost dată jos în 2019, pentru ca în locul său să fie montată statuia ecvestră a Regelui Ferdinand I al României. Aceasta din urmă a fost dezvelită în luna mai 2019. Vorbim despre amplasamentul din Piața Unirii. Motivul a fost unul reparatoriu, întrucât acolo a mai fost o statuie a lui Ferdinand în perioada interbelică, el și Regina Maria incluzând Oradea în turneul lor prin Transilvania după 1918. De altfel, și Regina Maria a primit o statuie în fața Teatrului, acum câțiva ani.
Statuia lui Mihai Viteazul fusese pusă în Unirii în 1994 prin contribuția financiară a militarilor locali. Acum este în conservare și va fi montată în Piața Emanuil Gojdu, în fața catedralei ortodoxe. Acolo acum se construiesc 7 pasaje auto, peste care se va amenaja o piațetă pietonală.
Statuia lui László I este în cetate. Regele László I al Ungariei este cel care a înființat mănăstirea cu Episcopia Romano-Catolică unde, mai târziu, a apărut cetatea Oradea. Altfel spus, este fondatorul Oradei. Rege sanctificat, fusese înhumat în Oradea și a mai avut o statuie ecvestră în cetate în Evul Mediu. Până la cucerirea Oradiei de către turci. Atunci mormintele au fost devastate și statuile topite”. explică istoricul Cristian Culiciu.
,,Ansamblul Crișana a fost desființat, dar prin hotărâre judecătorească s-a anulat desființarea”, răspunde istoricul Cristian Culiciu.
Același lucru îl arată și publicația Bihoreanul, care arată că există o hotărâre judecătorească din 2023.
,,Revista Familia nu a fost desființată, ci trecută sub coordonarea Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai Bihor. Ba chiar a primit o reîmprospătare” spune istoricul Cristian Culiciu.
De altfel, de pe site-ul publicației aflăm că este finanțată de Consiliul Județean Bihor care a înregistrat și marca la OSIM.
Statuia regelui Maghiar Ladislau a fost amplasată în Oradea, în baza unei hotărâri de consiliu local, iar amplasarea acesteia a fost făcută prin colaborarea municipiului Oradea cu Episcopia Romano-Catolică de Oradea și Fundația de Protejare a Monumentelor și Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune, conform unui comunicat de presă al primăriei.
Ulterior, în urma dezinformărilor apărute în comunitatea orădeană, primăria orașului a publicat un comunicat în care spune că: ,,în luna iulie a fost emisă autorizația de construire nr. 986/11.07.2023, privind realizarea soclului pentru amplasarea statuii lui Mihai Viteazul. În acest moment, se lucrează la proiectul soclului, fundația urmând să fie realizată în toamna acestui an, în cadrul lucrărilor executate în Piața Emanuil Gojdu. (…) În prezent statuia lui Mihai Viteazul se află în conservare la un depozit al Companiei de Apă. (…) Potrivit experților, aceasta este în stare bună, fiind nevoie de o perioadă de 30 de zile înainte de a fi montată pentru efectuarea intervențiilor necesare.”
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.