O dezinformare virală circulă pe rețelele de socializare și afirmă că atletul sârb Nemanja Majdov ar fi fost suspendat pentru că și-a făcut cruce înaintea meciului de judo cu grecul Theodoros Tselidis, la Jocurile Olimpice de la Paris. Acest lucru este parțial adevărat, Codul de etică al federației de Judo interzice întradevăr afișarea de semne religioase de orice fel (nu doar creștine). Totuși, sportivul a fost suspendat și pentru alte abateri.
„Judoka sârb Nemanja Majdov a anunțat că a fost suspendat timp de cinci luni pentru că, înaintea unui meci susținut la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris și-a făcut cruce. Pe contul său de Instagram, a oferit amănunte despre condițiile în care a fost pedepsit:
„Acum 15 zile am primit o decizie din partea Federației Internaționale de Judo prin care am fost suspendat timp de cinci luni pentru încălcarea codului său religios.”
Pentru că și-a făcut cruce înainte de a păși pe tatami, lui Majdov i s-a interzis dreptul de participare, vreme de cinci luni, la toate turneele, taberele de antrenament și antrenamentele organizate sub egida federației.
Sportivul sârb arată că a refuzat să prezinte scuze pentru gestul său:
„Nu am vrut să îmi cer iertare pentru botezul meu și cu siguranță nu o voi face niciodată, deși nici măcar nu știam care ar putea fi pedeapsa”, arată utilizatorul Facebook.
Meciul de judo dintre Nemanja Majdov și Theodoros Tselidis a avut loc în cadrul Jocurilor Olimpice 2024, în optimi. Sârbul a fost învins de grecul Theodoros Tselidis, într-un meci în care scorul a fost 10:0. Majdov a protestat în timpul partidei, și-a îndepărtat o parte din echipament pe tatami (lucru nepermis de regulament), iar imediat după partidă, el a scris pe Instagram o postare în care i-a numit pe arbitri „gunoaie satanice”. Postarea a fost ștearsă, însă presa sârbă a apucat să relateze despre cuvintele sportivului. Theodoros Tselidis a câștigat, în cele din urmă, medalia de aur.
La o lună după disputarea competiției, Federația Internațională de Judo a decis să îl suspende pe Majdov pentru o perioadă de 140 de zile.
Pentru a clarifica motivele pentru care sportivul sârb a fost suspendat, Factual.ro a cerut un punct de vedere Federației Internaționale de Judo.
Potrivit reprezentanților federației, Majdov nu este la prima abatere de la codul de conduită al federației, el fiind avertizat în mai multe rânduri.
Sportivul a fost acuzat de „afişarea unui simbol religios clar la intrarea pe tatami şi refuzul de a se înclina în fața adversarului la finalul luptei”, încălcând astfel articolul 3 din Codul de Etică IJF, versiunea 27 februarie 2023. Ca atare, vorbim despre orice simbol religios și nu doar cele creștine.
De asemenea, a fost sancționat pentru „îndepărtarea judogi-ului (n.r. – echipamentului) pe tatami”, încălcând regulile IJF privind organizarea sportului, articolul 8.6.
În opinia reprezentanților Federației Internaționale de Judo se subliniază că sportivul a avut antecedente de comportament care au încălcat Codul de Etică IJF. Acesta a fost avertizat prin scrisori în aprilie 2018 și din nou în februarie 2022, pentru comportamente contrare regulilor IJF. În scrisoarea din februarie 2022, a fost informat că „în cazul oricărei încălcări viitoare clare a regulilor sau a Codului de Etică IJF, se va convoca o sesiune disciplinară”.
Sportivul a comentat sancțiunea pe contul de Facebook, rezumându-se la a spune că a fost sancționat pentru că și-a făcut cruce înaintea meciului, fără să menționeze celelalte abateri și nici faptul că avea avertismente anterioare.
În postare el susține că a transmis federației o adresă în care explică faptul că nu a știut de existența codului de etică și de sancțiunile care survin în urma nerespectării lui, deși a fost avertizat și în trecut.
Afirmația potrivit căreia sportivul sârb a fost suspendat pentru că și-a făcut cruce este parțial falsă. Într-adevăr, unul dintre motivele suspendării sale a fost acesta, în virtutea Codului de etică al federației, care interzice afișarea oricăror simboluri religioase (nu doar creștine). Totuși, Majdov a fost suspendat și pentru comportament antisportiv, după ce și-a îndepărtat o parte din echipament pe teren și a protestat în mod nesportiv față de deciziile arbitrilor.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.